TİAD Başkanı Varlık: Koronavirüs tedavisi için yapay solunum cihazı üretebilecek teknolojiye sahibiz
Koronavirüs tedavisinde kullanılan solunum cihazı üretimi için Türkiyenin yeterli teknolojiye sahip olduğunu ifade eden Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Fatih Varlık, ihtiyaç halinde hızla üretim yapılabileceğini dile getirdi.
Koronavirüs tedavisinde kullanılan solunum cihazı üretimi için Türkiye’nin yeterli teknolojiye sahip olduğunu ifade eden Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Fatih Varlık, ihtiyaç halinde hızla üretim yapılabileceğini dile getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi 1 milyon adet maske ve 100 bin litre dezenfektan üretimi ile Kovid-19 salgını ile mücadeleye destek verirken, takım tezgahları sektörünün temsilcileri de, ülke ve toplum yararı için göreve hazır olduklarını açıkladılar.
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 ile mücadelede, test kiti kadar salgından etkilenen ve hasta olan insanların tedavisinde kullanılan yapay solunum cihazının da (ventilatör) hayati bir önem taşıdığını söyledi. Varlık, “Virüs ve benzeri küresel kriz yaratan problemlere karşı ayakta kalabilmek için ülke ekonomisinin güçlü olması şart. Bu güç de; hizmet ve finans gibi bir anda çökmeye müsait sektörlerden değil, ülkeyi her daim ayakta tutacak üretim ve sanayiden geliyor. Toplum sağlığını ve sosyal hayatı tehlikeye atan risklerle mücadele edecek güce sahibiz” dedi.
“Yapay solunum cihazı üreten firmalar desteklenmeli”
Son yıllarda yapılan teknoloji odaklı hamlelerle sanayinin oldukça geliştiğini söyleyen Varlık, şunları kaydetti: “Türkiye; havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya ve kalıp endüstrilerinde üretim alanlarında çok güçlü durumda. Bu sektörler en büyük gücünü üretimin yapıtaşı ve olmazsa olmazı olan takım tezgahlarından alıyorlar. Takım tezgahları sadece hava aracı, otomobil ve beyaz eşya üretmiyor; tasarım ve Ar-Ge’nin gücüyle birleştiğinde ileri teknoloji de üretiyor. Buna karşın, Türkiye’de solunum cihazı üretimi çok kısıtlı durumda. Ventilatör üretimini hızlıca yapabilmemizi sağlayacak en büyük teknolojiye ve silaha sahibiz; yani takım tezgahlarına. Ülkemizin sahip olduğu takım tezgahlarıyla, ventilatörün seri üretimi için gerekli olan parçaların ve plastik aksamların üretimi için gerekli olan plastik enjeksiyon ve ekstrüzyon kalıpların üretimini hemen yapabilecek konumdayız. Yapay solunum cihazının üretimi için savunma sanayiimizin önde gelen firmaları birlik oldular ve destek mesajları verdiler. Biz de, bu oluşumu destekliyor ve Türkiye’de yapay solunum cihazı üretimi yapan firmaların desteklenmesi gerektiğini savunuyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.