TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı: Ülke Olarak Daha Sağlam Temellere Basarak Yürümeyi Öğrendik
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı 2010 yılı değerlendirmelerinde bulundu.
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı 2010 yılı değerlendirmelerinde bulundu.
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı 2010 yılı değerlendirmelerinde bulundu.
Başkan Hayrettin Kağnıcı “2009 yılında tüm dünyanın yaşadığı global bir kriz yaşandı ve 2010 yılının ilk yarısı da bunun yaralarını sarmakla geçti. Krizi hazmetmek ve algılamak çok kolay değil. Böyle bir krizin nereden çıktığını, dünyadaki değişen ekonominin ne olduğunu öğrenmeye ve anlamaya çalıştık. Yılının ilk altı ayında ki bu süreci sektör olarak çok iyi algıladık. Özellikle 2010 yılının ikinci yarısı, birinci yarısına göre aşağı yukarı 10 ile 30 arası bir artışla geçti. Toplamda 2010 yılı iyi bir eğitim ve öğretim yılı oldu. Kriz de, nerelerde eksiklerimiz var ve dünyadaki diğer ülkelerle kıyasladığımızda nerede olduğumuz sorularının cevaplarını bulmaya çalıştık. 2010 yılının geneline bakıldığında, takım tezgahları ve makina sektörü olarak başarılı geçtiği kanısındayım. Ülke olarak da daha sağlam temellere basarak yürümeyi öğrendik” dedi.
TİAD olarak, devam eden temel projelerinden olan TİAD AKADEMİ’ye ağırlık verdiklerini de vurgulayan Kağnıcı “Nitelikli teknik eleman konusunun bir kez daha ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Verdiğimiz eğitimlerle bu konudaki potansiyelimiz gittikçe arttı. Aldığımız sonuçlar ve geri dönüşler bize doğru yolda olduğumuzu da gösterdi. Bu bizi daha da şevklendirdi” dedi.
Kağnıcı “Uluslararası çalışmalarımıza oldukça ağırlık verdik. Daha çok sektörel derneklerle ilişki içerisine girdik ve neyi, nasıl bir arada yapabiliriz diye sorgulamalara başladık. Bulgaristan, Romanya, Tayvan, Kore ve Hindistan gibi ülkelerin sektör ile ilgili dernek temsilcileri ile toplantılar yaptık. Her iki ülkenin kuvvetli tarafları nelerdir ve bunları nasıl ortaya çıkarabileceğimizi konuştuk. Güzel sonuçlara doğru gidiliyor. Bunlardan birkaç tanesi kısa zamanda sonuçlanacak ve bunu da paylaşacağız. Görüşmelerde nihai nokta, ihracatın artmasıdır. Örneğin, firmalarında yaptığı tüm eylemler satış odaklıdır. Yurtdışı derneklerle de karşılıklı olarak alıp satabileceğimiz ürünler üzerine yoğunlaştık. Güçlü ve zayıf noktalarımızı konuşarak ortak noktada buluştuğumuz çok yerler var” dedi.
Başkan Kağnıcı, bir senedir üzerinde çalıştıkları Mülkiyeti Muhafaza Kaydıyla Satış konusu ile ilgili ise” Detaylı olarak anlatmak gerekirse eğer, Türkiye’de üretim yapan firmaların büyük kısmı KOBİ’lerden oluşuyor. Yani tencerede pişirip kapağında yiyen grup. Bu firmalar bütün birikimini makinaya verirse, elektrik parasını ödeyemez. Bunun için TİAD olarak bir çalışma yaptık ve bunun da adı Mülkiyeti Muhafaza Kaydıyla Satış. Bugün ben makinayı satıp faturayı kestiğimde makina artık sizin oluyor. Ödeme ise başka bir kısım. Mülkiyeti muhafaza olursa, makinanın mülkiyeti bende kalıyor, siz iki yıl makinayı çalıştırıyorsunuz ondan sonra ben size mülkiyetini veriyorum. Böyle bir sistem üzerinde rapor hazırladık. Bunun olabilmesi için yasa değişikliği gerekiyor. Bu olursa uzun vadeli satın almada önemli bir yol açılacak. Başta T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere, bakanlıklar nezdinde, TOBB, İTO ve İSO gibi yerlerde açıklamaya ve anlatmaya başladık. TİAD’ın projesi olarak, bunun sektöre ciddi hareket vereceğini düşünüyorum” dedi.
Hayrettin Kağnıcı açıklamasının sonunda “Eski ama klasik olan bir laf vardır ki buda bir musibet bin nasihattan iyidir. Biz bunu yaşadık ve çok şey öğrendik. Finansman ve şirket yönetimini, rekabetin gücünün ne olduğunu öğrendik. 2011 yılında da bunun meyvelerinin alınacağını düşünüyorum. Türkiye, diğer ülkelere göre baktığımızda ekonomik olarak iyi durumda. Gelişmeye ve sanayileşmeye en açık ülkelerden biri. Bu konuda Sanayi Bakanlığının hazırladığı Türkiye Sanayi Strateji Belgesi de çok doğru ve son derece uygun. 2011 yılı Türkiye için pozitif bir yıl ve 2012 yılının da daha iyi olacağını düşünüyorum. Türkiye, dünyada giderek parlaklığını arttıran bir yıldız olacak” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.