Tilcomp, yeni yatırımlarıyla demir çelik sektörüne değer katıyor
Tilcomp Bilgisayar Sistemleri Genel Müdürü Hegi Ziver ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Tilcomp Bilgisayar Sistemleri Genel Müdürü Hegi Ziver ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nün ardından İşletme Bölümü’nden mezun oldum. 1988 senesinden bugüne yazılım sektörünün her aşamasında; gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında profesyonel olarak görev aldım. Kanada’da proje lideri olarak çalıştığım 2 yıllık bir projeyi tamamladıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptım ve 1993 yılı Mart ayında Tilcomp Bilgisayar’ı kurdum. Tilcomp, 24 yıldır kesintisiz olarak proje bazlı sektörel yazılımlar üretiyor. 2018 yılında ise 25. yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz. Gerçek anlamda ilk kişisel bilgisayarın 1981 yılında üretildiğini düşünecek olursanız, sektörün eski şirketlerinden biri sayılırız. Tilcomp adını duyanlar çoğunlukla bizi yabancı bir yazılım şirketinin Türkiye temsilcisi zannediyorlar. Tilcomp % 100 bir Türk şirketi, çalışanlarımızın hepsi ise Türk yazılımcılar.
Demir çelik sektörüne yönelik vermiş olduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Demir çelik sektöründe gerek yassı çelik gerek ise çubuk üretimi ve ticareti yapan şirketlere yönelik farklı çözümlerimiz mevcut. Çelik için Barkodlu Stok Takip Yazılımımız sadece demir çelik ticareti yapanlara yönelik düşük maliyetli bir yazılım. Çelik Servis Merkezi Yazılımımız, soğuk hadde ve çelik servis merkezlerine yönelik tekliften sevkiyata üretim dâhil tüm süreçlerini takip eden MRP II (Malzeme İhtiyaç Planlaması) çözümümüz. Kapsamı, esnek yapısı ve rekabetçi fiyatı açısından gittikçe popülerleşiyor. Çelik için ERP daha büyük işletmelere sunduğumuz tam kapsamlı bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümümüz. ERP çözümümüzün bir parçası olan ve aynı zamanda bağımsız olarak da pazarladığımız Kurumsal Kalite ve Risk Yönetimi yazılımımızı 5 senelik bir Ar - Ge çalışması sonrası 2016 yılında lanse ettik. Ayrıca kalıp üreticilerine ve krom kaplama tesislerine yönelik çözümlerimiz de mevcut.
Ağırlıklı olarak çözüm ürettiğiniz sektörler hangileri?
Tilcomp Bilgisayar tamamen sektörel bazda çalışmakta ve her sektör için farklı çözümler üretiyor. Her sektörün kendine has ve farklı dinamiklerinin olduğunun biliyoruz. Bu yüzden genel bir yazılımı tüm sektörlere uyarlamayı doğru bulmadık ve her sektör için müşterilerimizin ihtiyaçlarını da göz önüne alarak yazılımlarımızı baştan hazırladık. İlk başta tekstil sektörü ile işe başladık. Şu anda konfeksiyon üreticilerine, tekstil mümesillerine, tekstil zincir mağazalarına, tekstil tasarımcılarına ve çorap üreticilerine yönelik çözümlerimiz bulunuyor. Tekstil çözümlerimizi aynı zamanda yurtdışında da pazarlıyoruz. Bunlarla birlikte sırasıyla; Plastik, Çelik, Ambalaj, Yapışkanlı Bant (koli bantı ve türevleri), Kimya ve Petrokimya sektörlerine yönelik ERP çözümlerimiz seneler içinde devreye girdi ve aktif olarak pazarlanıyor. Ayrıca daha önce bahsettiğim “Kurumsal Kalite” ve “Risk Yönetim” yazılımımızdan da beklentimiz büyük.
Yazılım sistem tercihlerini yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Bu konudaki görüşlerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Müşterilerimiz, ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyerek ismine ve markasına bakmaksızın ihtiyaçlarına en uygun programı seçmeliler. Bunu yaparken her departman kendi kullanacağı kısmı ayrı ayrı test edip görüş belirtmeli. Seçtiğiniz programın ileriki yıllarda şirketinizin büyüme ve değişimine ne ölçüde ayak uydurabileceğine veya uyarlanabileceğine mutlaka bakmalısınız. Bu işlemlerin sürelerini irdelemelisiniz. Satınalma maliyetinin yanı sıra; bakım, destek, lisans, versiyon değişikliği ve ilerki yıllardaki ek taleplerinizin karşılanma maliyetini hesaplarınıza katmalısınız. Bence en önemlisi yazılımı seçmeden önce siz, şirketiniz ve çalışanlarınız böyle bir yazılımı kullanmaya ve hazırlanış süresince bolca vakit harcamaya hazır mı? Bunu sorgulamalısınız.
Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizleri tercih etmeli? Sunmuş olduğunuz ayrıcalıklar neler?
Bunları birkaç başlık altında sıralayabiliriz; ilk olarak esnek bir yapımız var. Hizmet verdiğimiz şirketin ihtiyaçlarına göre yazılımlarımızı şekillendiriyoruz. Paket program şeklinde çalışmıyoruz; her yeni müşteri için onların ihtiyaçlarına özel yeni bir proje ve yazılımı şekillendiriyoruz. Ayrıca şirketin yapısındaki değişiklikleri de çok süratli olarak programımıza yansıtabiliyoruz. İkinci olarak, konusunun uzmanı ve uzun yıllardır birlikte çalıştığımız bir ekibimiz var. Ekibimizin her üyesi hizmet verdiği sektör konusunda neredeyse müşterilerimiz kadar bilgililer. Çünkü toplantılarda müşterilerle aynı lisanı konuşmak çok önemli… Zaten benim şahsi inancım birilerinin anlatması veya toplantı odalarında hazırlanan süreç analizleri ile bir program değildir.
Çünkü böyle hazırlanmış yazılımlardan çok fazla beklentiniz olmamalı. Uzun yıllardır sektörde olduğumuz ve Türkiye iş hayatının dinamiklerini iyi bildiğimizden dolayı yüzlerce bağımsız projeyi tamamladık ve her bir projeden yeni bir şey öğrendik, öğreniyoruz ve bunları yeni projelerimize yansıtıyoruz. Her aşamada tasarımı basit ve kullanımı çok kolay bir yazılımımız var; cep telefonu kullanabilen herkesin rahatlıkla kullanabileceği ekranlar tasarladık. Bilhassa saha ve sevkiyat işlemleri kısa sürede öğrenilebiliyor. Son olarak rekabetçi fiyat politikamız; şirket olarak çok fazla tanıtım ve pazarlama çalışması yapmıyoruz. Çünkü müşterilerimizin memnuniyeti sonucu referansları bize fazlasıyla yetiyor. Yabancı bir şirket olmadığımızdan yurtdışına kaynak aktarmıyoruz. Böylece maliyetlerimizi minimum seviyede tutup ürün fiyatlarımıza yansıtıyoruz.
Son yıllarda teknolojide büyük yenilikler görüyoruz. Firmalar artık daha az maliyetli üretim sistemlerine yöneliyorlar. Bu noktada firma olarak ne gibi çözümler üretiyorsunuz?
Maliyet, biz dâhil her şirket için önemli… İnternetin bu kadar hayatımızın bir parçası olduğu bu çağda ürünlerin fiyatları zaten belirlenmiş durumda. Sizin yapmanız gereken şey ise; risklerinizi, girdilerinizi ve işçiliklerinizi kontrol altına alarak maliyetlerinizi düşürmektir. Yazılımın önemi işte bu noktada öne çıkıyor. Tilcomp yazılımları ile anlık olarak tüm maliyetlerinizi raporladığınız gibi ileriye yönelik projeksiyon raporları ile deyim yerinde ise önünüzü çok daha uzak görebiliyorsunuz. Ayrıca bilhassa çelik sektöründe maliyeti etkileyen en önemli unsurlardan biri de kullanıcı ve operatör hataları… Her aşamada oluşturduğumuz kontrol sistemiyle kullanıcı hatalarını minimize ediyoruz. Bir projeye başlarken hedefimiz işletmenin verimini minimum %10 arttırmak. Birkaç istisna hariç geçmişte başarılı olduk. Hatta bu oranın %30’lara kadar çıktığı projelerimiz de mevcut. Çelik sektörü açısından bakacak olursanız bu oranlar ile bir seneye kalmadan programı amorti etmiş oluyorsunuz. Ayrıca yazılımlarımızın kullanım ömrü rakiplerimize göre çok daha uzun. Herhangi bir sürüm veya versiyon güncellemesi yapmaksızın mevcut müşterilerimizde ortalamamız 8 - 9 yıl. Tekstil sektöründe kumaş üreten bir müşterimizde 2000 yılında devreye aldığımız yazılımımız hala kullanılıyor.
Doğru yazılım çözümlerinin konumlandırılması ve avantajları konusunda müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmetler neler?
Tilcomp yazılımları aslında bir yazılım danışmanlık hizmeti. Müşterilerimizin ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi bizim için çok önemli. Bu yüzden işletmenin her noktasını ayrı ayrı inceliyoruz. Sevkiyat, depo, üretim, satınalma, satış, pazarlama, finans, muhasebe, kalite bölümlerinde çalışanlar ile konuşuyoruz, ihtiyaç ve sıkıntılarını gözlüyoruz. Süreçleri oluşturmaya bundan sonra başlıyoruz. Modülleri oluşturduktan sonra her departmanda ayrı ayrı test ediyoruz ve gerekli düzeltmeleri yapıyoruz. Kullandığımız yazılım dilinin ve veri tabanının esnek yapısı sayesinde programı devreye alındıktan sonra dahi ihtiyaç duyulduğunda programı durdurmadan değişiklikler yapabiliyoruz.
Yazılım sektöründeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye’de yazılım sektöründe sadece muhasebe yazılımlarında ve web sayfası hazırlayan yazılımcılar arasında bir rekabet mevcut. Onun dışında gerçek bir rekabet ortamı olduğuna inanmıyorum. Bizim konumuzda yani ERP yazılımları konusunda şirketler genellikle önceden yaşadıkları kötü tecrübelerden dolayı referanslı veya marka olmuş yabancı kökenli yazılımlara itibar ediyorlar.
Yazılım sektöründeki genel durumunu bizler için yorumlar mısınız? Sizce dünya ile kıyasladığımızda Türkiye yazılım konusunda ne durumda?
Yazılım hayatımızın her parçasında… Kimi zaman farkında da olmadan yazılım kullanıyoruz. Artık arabalarımız yazılım ile çalışıyor, televizyonumuzun uzaktan kumandası yazılım ile sinyal yolluyor, evimizdeki elektrik süpürgesinden kapı zilimize kadar yazılımlar mevcut. Anlayacağınız artık tüm pilli ve elektrikli aletler yazılım ile çalışmakta. Türkiye en çok üretilen yazılım muhasebe yazılımlarıdır. 1000’in üzerinde muhasebe programı yazan irili ufaklı şirket mevcut. Bunların haricinde çoğunlukla bağımsız tek veya birkaç kişilik web sayfası hazırlayan yazılım firmaları var. Son dönmede mobil operatörlerin katkıları ile mobil uygulamalar hazırlayanlar da çoğalmaya başladı. Son olarak da sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen ağırlıklı olarak teknoparklarda konumlu Ar - Ge yazılımı yapan firmalarımız da mevcut. Bu açıdan bakacak olursanız bayağı geri durumdayız. Pekala biz ne yapmalıyız diyecek olursanız; hedef sektörler belirleyip, o sektörlerde uzmanlaşıp, farklı ve daha kaliteli çözümler üretmeliyiz.
Örnek verecek olursam; yenilenebilir enerji, şu anda Türkiye’deki tüm büyük firmaların bu konuda yatırımı veya yatırım hazırlığı var. Ama hiçbiri bunun makinasının, aynasının imalatı ve bunların aktarım yazılımı konusunda çalışma yapmıyor. Mevcut teknolojiler arasında seçim yapıp bunları satın alıyorlar. Bu kadar yeni bir sektörde neden kullanıcı olmaktansa dünyaya teknoloji satan bir ülke olmak için çabalamıyoruz? Benzer bir sektör de robot teknolojileri. Robot teknolojileri de tamamen yazılım odaklı. Neden Türkiye, robot yazılım konusunda uzmanı bir ülke olmasın? Böyle bir hedef belirlerken de ekip olarak çalışma potansiyelimizi doğru kullanmayı öğrenmeliyiz. Bir yazılım şirketi kurmanın maliyeti nerdeyse sıfırdır. Sadece bir bilgisayar ve yazılım bilginiz yeterli ve bu bizim en büyük sıkıntımız. Birkaç sene bir şirkette çalışan hatta üniversiteden yeni mezun olmuş bir yazılımcı bir müşteri buluyor ve hemen kendisine resmi veya gayrı resmi bir şirket kuruyor. Bu şekilde kurulmuş on binlerce yazılım şirketi bulunuyor. Çelik sektöründe de bu duruma bolca rastlıyoruz. Bu kişiler üç beş sene dayanıp sonra işi sürdüremiyorlar. Potansiyeli olan yazılımcılar bilgilerini ve en verimli olacak zamanlarını heba ediyorlar. Aynı zamanda yazılım yaptıkları şirketleri de maalesef çoğu zaman yarı yolda bırakıyorlar.
Son olarak eklemek istedikleriniz...
Son olarak Tilcomp’un hedeflerinden kısaca bahsetmek istiyorum. Önümüzdeki 5 yıllık hedefimiz tekstil sektöründe olduğu gibi diğer sektör yazılımlarımızı da ihraç etmek ve Tilcomp’u konusunda uzman sektörel bazda çalışan bir yazılım ihracatçısı yapmak. Şu an için Kurumsal Kalite ve Risk yazılımımız, Çelik Servis Merkezi yazılımımız ve Kimya ve Petrokimya için ERP çözümümüz ekibimiz tarafından İngilizce ve Almanca olarak hazırlanıyor. Ayrıca bu röportaj olanağını bana verdiğiniz için Demir Çelik Store dergisine ve sizlere teşekkür etmek istiyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.