Tosyalı, Almanya'daki Ren Su Boru Hattı İhalesini Kazandı: Sürdürülebilir Yeşil Çelik Borular Tedarik Edecek
Tosyalı'nın iştiraklerinden olan Tosçelik Spiral Boru, "Ren Su Boru Hattı" (RWTL) projesi için düzenlenen ihaleyi kazandı. Tosyalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, verdiği demeçte "Tosyalı olarak her üretim safhamızda sürdürülebilir yatırımları öne çıkarıyor, çevreci teknolojilere ciddi yatırımlar yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Tosyalı'nın iştiraklerinden olan Tosçelik Spiral Boru, "Ren Su Boru Hattı" (RWTL) projesi için düzenlenen ihaleyi kazandı. Tosyalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, verdiği demeçte "Tosyalı olarak her üretim safhamızda sürdürülebilir yatırımları öne çıkarıyor, çevreci teknolojilere ciddi yatırımlar yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Firma tarafından yapılan açıklamaya göre, Alman enerji şirketi RWE'nin yürüteceği bu projede Tosçelik Spiral, toplamda 130 bin ton ağırlığında, 105 bin 600 metre uzunluğunda ve 2 bin 235 mm çapında borular sağlayacak. Tosyalı ve RWE Power, RWE'nin Köln yakınlarındaki Paffendorf Kalesi'nde bir anlaşma imzaladılar.
Açıklamada yer alan Fuat Tosyalı'nın ifadelerine göre, Avrupa'nın önde gelen yeşil çelik boru üreticisi olarak bu projenin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. "Üretimdeki her aşamada çevre odaklı yatırımlar yaparak yeşil teknolojilere önem veriyoruz. Bu yüzden, çevre hassasiyeti yüksek 'Ren Su Boru Hattı' projesinin bir parçası olmak bizim için büyük bir mutluluk" dedi.
RWE Power'ın CTO'su Dr. Lars Kulik ise, projeleri için Ren Nehri'nden maden göllerine uzun yıllar su taşıyacak büyük ve kaliteli borulara ihtiyaç duyduklarını vurguladı. "İhalemizin bir diğer önemli noktası da üreticinin çevreye olan yaklaşımıydı. Tosyalı'nın hammadde aşamasından nihai ürüne kadar sürdürülebilir, entegre bir üretim yapısı kurması ve en yüksek teknolojileri kullanması, iş ortağımız olarak bizleri memnun etti. Onların desteğiyle, gelecek kuşakların yararına eski açık maden ocaklarını sürdürülebilir bir şekilde göllere çevireceğiz" diye ekledi.
Türkiye'den Almanya'ya uzanan yeşil dönüşüm
Alman enerji üreticisi RWE, 2030'a kadar kömürle çalışan santralleri ve açık maden ocaklarını kapatmayı planlıyor. Bu proje kapsamında, şirket, Garzweiler ve Hambach'daki kullanılmayan açık maden ocaklarını yeniden işleyerek göle çevirecek. Proje, Düsseldorf ve Köln yakınlarındaki Ren Nehri'nden 45 km uzunluğundaki güzergahta yer altına döşenecek basınçlı borular aracılığıyla su pompalanmasını içeriyor. Böylece eski maden ocakları doğaya kazandırılacak ve koruma altındaki sulak alanlara temiz su sağlanarak bölgesel yeraltı su tablası stabilize edilecek.
Projede kullanılacak Tosyalı imalatı yeşil çelikten "Tosçelik Spiral Borular"
RWE'nin yeşil dönüşüm çerçevesindeki bu yatırımında, Tosyalı düşük karbon ayak izine sahip çelik üretimiyle tedarikçi olarak seçildi. Türkiye ve Cezayir'deki tesislerinde çevreci yatırımlar yapan Tosyalı, güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına olan yatırımlarıyla yeşil çelik üretiminde dünya çapında öncü bir konumda bulunuyor.
Tosyalı, hidrojen teknolojilerine de yatırım yapıyor. Cezayir'de MIDREX teknolojisi kullanılarak inşa edilen ikinci DRI üretim tesisinde yüzde 100 hidrojen kullanılabilecek. Bu sürdürülebilir yatırımlar sayesinde Tosyalı, dünyanın en çevreci çeliğini üretmekte ve düşük karbon ayak iziyle öne çıkmaktadır.
RWE'nin yeşil dönüşüm için gerçekleştirdiği bu yatırımda, Tosyalı tarafından üretilen çevre dostu, yeşil çelik borular kullanılacak. Yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda üç kollu bir çelik boru hattının yapımını içeren projenin inşaatına 2024 sonunda başlanacak ve 2029 sonunda tamamlanması öngörülüyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.