Tosyalı Holding Genel Müdürü Taşkın: Türkiye, üretim artışına göre demir çelik sektöründe Avrupa birincisi
Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği(OGİAD)̀̀̀̀̀̀̀̀ın düzenlediği 'Osmaniye Demir-Çelik Sanayisindeki
Sektörel Kümelenmesi' konulu projenin tanıtımında konuşan Tosyalı Holding Genel Müdürü Ahmet Taşkın, Demir çelik sektöründe Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀nin yıllara göre üretim artışında Avrupa birincisi olduğunu söyledi.
Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği(OGİAD)̀̀̀̀̀̀̀̀ın düzenlediği 'Osmaniye Demir-Çelik Sanayisindeki Sektörel Kümelenmesi' konulu projenin tanıtımında konuşan Tosyalı Holding Genel Müdürü Ahmet Taşkın, Demir çelik sektöründe Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀nin yıllara göre üretim artışında Avrupa birincisi olduğunu söyledi.
OGİAD 'Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA)̀̀̀̀̀̀̀̀nın Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı çerçevesinde Osmaniye Demir-Çelik Sanayisindeki Sektörel Kümelenmesi konulu projenin tanıtım çalıştayı düzenledi. Hatay ve Osmaniye illerinde demir çelik sektöründe faaliyet gösteren 70̀̀̀̀̀̀̀̀den fazla şirketin katıldığı toplantı da bölgenin demir çelik sorunları tartışıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Tosyalı Holding Genel Müdürü Ahmet Taşkın dünyadaki ve Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀deki çelik üretiminin önemi ve tüketimi hakkında istatistiki bilgiler verdi. Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀nin demir çelik sektöründe yıllara göre üretim artışında Avrupa birincisi olduğunu kaydeden Taşkın “Şu anda demir çelik ile ilgili en çok üretim İskenderun-Osmaniye hattındadır. Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀deki üretimin 78̀̀̀̀̀̀̀̀i bu bölgededir. Dünya çelik üretiminde 2009 yılı itibariyle Çin 568 milyon ton ile birinci, Türkiye 25 bin ton ile 10. sırada yer alıyor. Bu Türkiye için az değildir. Dünyada 2008 yılına göre 900 cevherle çalışan entegre tesisleri, 410 hurda ile çalışan ark ocaklı tesis vardır. Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀de ise 20 tesis ark ocaklı, 7 tesis ise entegre olarak üretim yapmaktadır.
Tosyalı Holding olarak biz de hurda ile çalışıyoruz ve hurdanın yüzde doksanını ithal ediyoruz. Dünyada gelişen ülkeler gibi biz de önce tekstil alanında büyüdük, daha sonra bir duraklama geçirdik. Geç de olsa otomotiv ve demir çelik sektörlerinde mesafe almaya başladık. Bildiğiniz gibi ekonomi kitaplarında, çelik tüketimi bir ülkenin gelişmişliğinin göstergesi olarak belirtiliyor. Çin 540 milyon ton, Türkiye ise 18 milyon ton, kişi başına birinci Katar̀̀̀̀̀̀̀̀da 1,910 kilogram, 33. Türkiyè̀̀̀̀̀̀̀de 235 kilogram tüketim yapılmaktadır. Altyapısını ve sanayileşmesini tamamlayan gelişmiş ülkelerde artık çelik tüketimi azalmakta, bunun için Avrupa ülkelerinde tüketim az yapılmakta, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çelik tüketimi artmaktadır." dedi.
Taşkın konuşmasının devamında Demir Çelik Sektörünün fırsatlar ve tehditler konularında bilgiler verdi. Programa katılan DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti kümelenme araştırmalarının kendileri için büyük önem taşıdığını ve bunun yenilikçiliği, yenilikçiliğinde üretimi ve kaliteyi getireceğini kaydetti.
OGİAD Başkanı Mahmut Keten ise ortaya koydukları hedefler, planlar ve doğrular çerçevesinde emin adımlarla çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.