Toyota Boshoku Başkanı Tetsuya Yamazaki: “Ürün üretmek, insan yetiştirmek gibidir”
Konya Sanayi Odası’nda seminere katılan Japon otomotiv devi Toyota’nın en önemli yan sanayicilerinden Toyota Boshoku Türkiye Başkanı Tetsuya Yamazaki, Toyota üretim sistemini anlattı
Konya Sanayi Odası’nda seminere katılan Japon otomotiv devi Toyota’nın en önemli yan sanayicilerinden Toyota Boshoku Türkiye Başkanı Tetsuya Yamazaki, Toyota üretim sistemini anlattı. Toyota Üretim Sistemi (TPS), Genchi Genbutsu (Yerinde inceleme) Kaizen (Sürekli iyileştirme), Muda (İsraf), Shunen (Pes etmeme), Yokoten (Yapılan bir düzeltmeyi benzerlerine de uygulama) konularına değinen Başkan Tetsuya Yamazaki, “Ürün üretmek, insan yetiştirmek gibidir. 100 tartışma yapmaktansa bir eylem iyidir” dedi.
Konya Sanayi Odası’nda Toyota Üretim Sistemi semineri düzenlendi. Seminere Toyota Boshoku Türkiye Başkanı- CEO’su Tetsuya Yamazaki, Toksan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Küçükoğlu, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çolak ve sanayiciler katıldı.
Toyota Boshoku Türkiye Başkanı Tetsuya Yamazaki, Toyota Üretim Sistemi olan TPS, Kaizen, Yalın üretim gibi konular hakkında bilgi verdi. Toyota üretim sistemi TPS’in tüm işlerdeki problemleri ortadan kaldırarak, verimliliği amaçlayan bir sistem olduğunu bildiren Yamazaki, “TPS bir Kaizen (sürekli iyileştirme) modeli olup, aynı zamanda personel eğitme ve şirketi güçlendirme aracıdır. TPS’de yalınlık, hız ve pes etmeme önemlidir” şeklinde konuştu.
Üretim yapılan bir işyerinde her gün kalite, iş kazaları, makine, çevre, insan ve üretim ile ilgili problemlerle karşılaşılabileceğini aktaran Yamazaki, bu sorunları çözmede TPS’in çok etkili olduğunu söyledi.
İşletmedeki 7 Muda
Yamazaki, bir işletmede yok edilmesi gereken 7 muda (israf, kayıp) bulunduğunu, bunların içinde maliyetleri düşürecek onlarca nokta olduğunu söyledi ve 7 mudayı şu şekilde sıraladı:
“Fazla üretim, taşıma, boş bekleme, imalat, stok, hareket ve hatalı üretim mudaları.”
Yamazaki, seminere katılan sanayicilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Gerektiğinde, gerektiği miktarda üretin veya satın alın. Stok gereksiz bir şeydir. Bir işletmede stok varsa, sorunlar gizlenir. Stok tutmak değişimlere ayak uydurmaya engel olur. Fazla gücünüz varsa, bunu stok olarak değil, nakit olarak tutarak daha fazla para kazanabilirsiniz.
Problemin olmaması problemin kendisidir. İşletmelerinizde her zaman problemli noktaları bulun ve Kaizen (sürekli iyileştirme) yapın. Şirketinizi böylece daha iyi bir noktaya getirir, finansal yapısını güçlendirirsiniz. Uygun olmayan yeri hemen düzeltin.” Kamazaki, ayrıca Türk insanını çok sevdiğini, Türkiye’den ve Konya’dan çok etkilendiğini, bu yüzden tecrübesini de paylaşmak istediğini sözlerine ekledi.
Sanayicilerin sigortası: Yalın üretim
Seminerde söz alan Toksan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Küçükoğlu, “Toyota ile nasıl çalışılır?” konulu bir sunum yaptı.
Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çolak ise, otomotiv sektörünün dünyanın en stratejik sektörlerinden birisi olduğunu, bu yüzden Toyota gibi bir otomotiv devinin tecrübelerinin yan sanayi üreticileri için önemli arz ettiğini söyledi. Toyota’nın yalın üretim sisteminin sanayicilerin geleceğinin sigortalarından olduğunu aktaran Çolak, “Her geçen gün rekabetin giderek arttığı günümüzde üretim sistemlerindeki yalınlık, maliyetleri en aza indirerek verimliliği artırmak, sürekli gelişmeyi ve müşteri memnuniyetini sağlamak kaçınılmaz hale gelmiştir” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.