Trabzon ‘lojistik’te Almanya’yı örnek alacak
Vali Kızılcık, Trabzon’un önünü açacak lojistik merkezi uygulamaları konusunda Almanya’daki örnek çalışmaları yerinde incelemek üzere beraberinde Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ticaret Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve uzmanlarla birlikte bu ülkeye gitti.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, oluşturduğu heyet ile birlikte lojistik merkezin biran önce kurulması için dünyadaki uygulamaları inceliyor. Vali Kızılcık, Trabzon’un önünü açacak lojistik merkezi uygulamaları konusunda Almanya’daki örnek çalışmaları yerinde incelemek üzere beraberinde Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ticaret Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve uzmanlarla birlikte bu ülkeye gitti.
Bremen ve Hamburg’ta bulunan lojistik merkezlerinde incelemelerde bulunan Vali Kızılcık, Bremen’deki lojistik merkezi uygulamasının ilimizde yapılacak lojistik merkez ile paralellik gösterdiğini kaydetti.
Almanya’nın lojistik merkez tartışmalarına 1980’li yıllarda başladığını ve bu konuda önemli aşama kaydettiğini ifade eden Vali Kızılcık, yapılan incelemeler sonrasında lojistik merkez konusundaki başarılı uygulamaları nedeniyle Almanya’dan istifade edeceklerini söyledi.
Ülkemizde son yıllarda tartışma konularından olan lojistik merkezlerin bir tanesinin de Trabzon’da kurulması amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali Kızılcık, “Lojistik merkezinin şehrimize kazandırılması için yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve iş adamlarımız ile bir toplantı yaptık. En son toplantımızı Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı ve Dünya Gazetesi’nin danışmanlarının katılımı ile gerçekleştirdik. Bu konuda yapılması gerekenler için önemli kararlar aldık. Kararlarımızdan bir tanesi de fizibilite çalışmalarının yapılması için bu konuda bir bütçenin ayrılması ve uzmanların görevlendirilmesiydi. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve DOKA’nın desteği ile hazırladığımız teknik proje ile çalışmalara başladık. Lojistik merkez konusunda hedefimiz sadece Doğu Karadeniz Bölgemiz ve ülkemiz değil, Kafkaslar’a, Rusya’ya, hatta Türkmenistan üzerinden tüm Uzak Doğu ülkelerine lojistik hizmeti sunmaktır. Belediye başkanımız, sanayi ve ticaret odası başkanımız, üniversitedeki hocalarımız, DOKA Genel Sekreterimiz ve iki uzman ile beraber Almanya’daki en iyi örnek uygulamaları incelemek üzere bir gezi düzenledik” dedi.
İki günlük inceleme gezisinde Almanya’nın 1980’li yıllarda tartışmaya başladığı lojistik merkezlerin şu anda dünya nakliyatında önemli paylara sahip olduğunu gördüklerinin altını çizen Vali Kızılcık, “Almanya’daki incelemelerimizde Bremen Limanı ve yanındaki lojistik merkezi, Hamburg Limanı ve lojistik merkezinin modernleştirilmesi yönünde ciddi adımlar atıldığını, Almanya’nın bu sayede dünya nakliyatında önemli paylar aldığını gördük. Ticaret ve ulaştırma sektörü teknolojiye bağlı olarak dinamik bir yapıya sahip. Bu nedenle üstünlüklerini koruyabilmek amacıyla Hollanda’nın Rotterdam kenti ile ciddi rekabet halinde olduklarını gördüm. Aşağı Saksonya eyaletinde yeni bir limanın yapılması için 90’lı yıllarda tartışmaya başlamışlar ve 2007 yılında yapımına başlamışlar. Bir ay içerisinde yeni lojistik merkezlerini açmayı planladıklarını gördük” şeklinde konuştu.
Bu yapılacak lojistik merkezin ilimizde yapılacak merkez ile paralellik gösterdiğini kaydeden Vali Kızılcık, “Yeni yapılacak lojistik merkezin temel özelliği 7. ve 8. jenerasyon olarak tabir ettikleri büyük tonajlı gemilerin durabileceği 18 metre derinliğinde deniz dolgusundan elde edilmiş olması. Bu bizim yapacağımız lojistik merkezi ile büyük paralellik arz ediyor. Hemen arkasında da yaklaşık 200 hektarlık dev bir lojistik merkezi ve deniz limanını inşa etmeye başlamışlar. Bu çalışma bizim örnek alınmamız gereken güzel bir lojistik merkezi ve liman uygulaması. Bizde yapacağımız lojistik merkez konusunda kendilerinin tecrübelerinden istifade edebileceğimizi söyledik. Kendileri de bu konuda her yönden işbirliğine açık olduklarını ifade ettiler” dedi.
Vali Kızılcık, buradaki altyapı konusundaki gözlemlerini şu şekilde sürdürdü: “Altyapılarının son derece sağlam olduğunu da gözlemledik. Otoban ağı lojistik merkezine kadar geliyor. Yeni yapılan 70 km’lik demiryolu ağı ile Avrupa demiryoluna bağlanmış. Zaten deniz yolu ağı var. Dolayısıyla karayolu, demiryolu ve deniz yolu ağı ile ulaşılabilen fevkalade güzel bir lojistik merkezlerinin olduğunu gördük. Kısacası en uzak mesafeden gemiyle gelen malların kara ve demiryoluyla Moskova’ya kadar ulaştırabildiklerini gördük. Dolayısıyla biz lojistik merkezi Trabzon’a kurduğumuzda buradan Kafkaslar’a ve Rusya’ya hatta Çin’e kadar mal alma ve götürme konusunda çok ciddi avantajları elde etmiş olacağız.”
Lojistik merkezin kurulması aşamasında herkese görev düştüğünün altını çizen Vali Kızılcık, konuşmasını, “Bu konuda sorumluluğu olan herkese, herkesime sesleniyorum; zaman çok değerli, herkes bu çalışmalara katılarak destek vermeli. Taşın altına elini koymalı. Çünkü bu tarihi bir sorumluluktur” şeklinde sürdürdü.
Hamburg’ta Trabzonlular Derneği’nin vermiş olduğu iftara heyetle katıldıklarını da belirten Vali Kızılcık, “Burada Trabzonlu hemşerilerimiz evlerinde yaptıkları yemekler ile bizleri ağırladı. Onlarla hasret giderdik. Aynı şekilde Bremen ve Hannover kentlerinde Trabzonlu hemşerilerimiz ile bir araya geldik. Hem lojistik merkezilerinin altyapılarını gördük, hem de oradaki hemşerilerimiz ile birlikte olma şansını yakalamış olduk. Bizlere gösterdiği misafirperverlikten dolayı Hamburglular Derneği yönetimine, Hannover ve Bremen’de bizleri yalnız bırakmayan hemşerilerimize teşekkür etmek istiyorum” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.