Trump’ın tarifeleri, çelik piyasasını sert bir şekilde vurdu
ABD’nin yeni tarifelerinin neden olduğu yüksek düzeydeki belirsizlik ve büyük kesintiler, 2025 yılı çelik piyasasındaki toparlanma beklentilerine ağır bir darbe vurdu. Hizmetlerin yönlendirdiği daha geniş ekonomik dayanıklılığın zemininde, sektör zayıf kalmaya devam ediyor ve bu durum çelik talebini ve tüketimini etkiliyor. 2026’dan önce toparlanma beklenmiyor ve yalnızca küresel jeoekonomik görünümde olumlu gelişmeler ortaya çıkarsa toparlanma gerçekleşebilir.
EUROFER’in son Ekonomik ve Çelik Piyasası Görünümü’ne göre, görünür çelik tüketimindeki durgunluk, daha önceki büyüme tahminlerinin (+%2,2) aksine, 2025 yılında (-%0,9) üst üste dördüncü yıl devam edecek (-2024’te -%1,1). Çelik kullanan sektörler için de benzer bir eğilim bekleniyor ve öngörülen toparlanma (+%1,6) yerine 2025 yılında başka bir durgunluk (-%0,5, 2024’te -%3,7’den sonra) yaşanacak. Çelik ithalatı 2024 boyunca tarihsel olarak yüksek seviyelerde (%27) kaldı.
AB çelik piyasası görünümü sürekli kötüleşmesi ışığında
Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) Genel Müdürü Axel Eggert, Ekonomik ve Çelik Piyasası Görünümü 2025 2. Çeyrek raporunun yayınlanmasının ardından, şunları kaydetti: “ABD’nin çelik üzerindeki yeni %50 tarifeleri, zaten zayıf olan Avrupa çelik piyasası görünümüne daha da büyük bir darbe indiriyor. Küresel aşırı kapasite, yüksek enerji fiyatları ve jeopolitik gerginlikler gibi dış etkenler, artık bu duruma dayanamayan ve kapasiteyi kapatmak, işçileri işten çıkarmak ve karbonsuzlaştırma projelerini durdurmaktan başka çareleri kalmayan AB üreticilerini etkilemeye devam ediyor. AB çelik piyasası görünümünün sürekli kötüleşmesi ışığında, AB-ABD müzakerelerinin başarısız olması ve daha fazla belirsizlik ve ekonomik aksaklık yaşanması durumunda, Avrupa Komisyonu’nu AB çelik piyasasının istikrarını sağlamak için acil ticaret eylemlerini değerlendirmeye çağırıyoruz.”
AB çelik piyasasına genel bakış
2024’te, görünen çelik tüketimi yalnızca dördüncü çeyrekte (+%0,5) büyüme gördü ve 30,1 milyon tona ulaştı. Çelik talebinin genel evrimi, 2026’nın ilk çeyreğinden önce herhangi bir iyileşme beklenmediğinden, çok yüksek belirsizliğe tabi olmaya devam ediyor. Tüketim hacimlerinin pandemi öncesi seviyelerin çok altında kalması bekleniyor.
Yurt içi teslimatlar benzer bir örüntüyü izledi ve dördüncü çeyrekte tekrar (-%2) daraldı ve 2024’te başka bir genel yıllık düşüş kaydetti (-%2,8). Aynı dönemde ithalat önemli ölçüde artmaya devam etti (+%6,3), 2024 için çelik talebindeki genel yıllık pazar payı yine tarihi bir yüksek olan %27’de kaldı.
AB’de çelik kullanan sektörler
Çelik kullanan sektörlerin performansı 2024 boyunca negatif kaldı ve dördüncü çeyrekte bir düşüş daha yaşandı (-%4,9). Genel olarak daha kasvetli bir endüstriyel görünüm nedeniyle, tüm çelik kullanan sektörler, özellikle otomotiv (-%2,6) ve inşaat (düz) düşük performans gösterdi ve 2024 yılı boyunca tahmin edilenden daha derin bir durgunluğa katkıda bulundu (-%3,7’ye karşı -%3,3). ABD tarifeleri ve ilişkili belirsizliğin artık 2025’te Çelik Ağırlıklı Endüstriyel Üretim Endeksi’ni (SWIP) etkilemesi bekleniyor ve önceki büyüme beklentilerine (+%0,9) kıyasla bir başka tahmin edilen durgunluk (-%0,5) daha yaşanacak. 2026’da mütevazı bir toparlanma (+%1,3) bekleniyor .
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.