TSPAKB Halka Arz İlkelerini Belirledi
Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, sermaye piyasasının var oluş sebebinin, tasarrufları ihtiyaç duyan şirketlere yönlendirerek ekonominin büyümesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Halka arzların bu anlamda sermaye piyasasının başlangıç noktası olduğunu belirten Köksal, “Türkiye'deki şirketler daha çok orta ve küçük ölçekli. Bunların çoğunun özkaynak ihtiyacı var. Halka arzlar da bu ihtiyaca önemli bir çözüm sunuyor.” dedi.
Köksal, buna rağmen, son iki yıl içinde yapılan halka arzların olumsuz sonuçları olduğunu, konuyla ilgili rahatsızlıklarını pek çok platformda paylaştıklarını söyledi. Özellikle geçtiğimiz iki yılda yapılan yanlışlardan dersler çıkarıp, piyasaya olan güvenin tazelenmesi gerektiğini vurgulayan Köksal, sözlerine “Birliğimiz bu süreç içerisinde halka arzlardaki olumsuz sonuçları tüm sektörün ortak sorunu olarak gördü. Halka arzların üyelerimiz olan aracı kuruluşların katılımı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil. Biz de bu gerçekten hareketle, sorunu çözmek için sektör ilkeleri oluşturmaya karar verdik. Bunun için Birlik bünyesinde gönüllü sektör çalışanlarının yer aldığı bir çalışma grubu kurduk. Çıkan sonuçları, önerileri tüm sektörle paylaştık ve nihayetinde tüm üyelerimizin gönüllü olarak uymayı istedikleri ilkeleri belirledik.” diye devam etti.
Köksal, TSPAKB üyelerinin, oluşturulan ilkelere ve tüm etik değerlere karşı kendilerini sorumlu hissettiklerini, ayrıca Birliğin uygulamanın gözetimi konusunda hassas olacağını da sözlerine ekledi.
Sektörün ortak çalışmasının ürünü olan “TSPAKB HALKA ARZ İLKELERİ”ni aşağıda kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
TSPAKB HALKA ARZ İLKELERİ
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği üyeleri, aşağıda belirtilen prensiplerin yerine getirilmesinde azami özeni göstererek halka arz faaliyetlerini yerine getirirler.
A) HALKA ARZ FAALİYETLERİNE İLİŞKİN İLKELER
- Üyeler, halka arz faaliyetine, sadece gelir amaçlı bakmazlar.
- Üyeler, prensip olarak kendilerinin yatırım yapmayacağı şirketleri halka arz etmezler.
- Üyeler, halka arzların geniş katılımlı konsorsiyumlar oluşturarak gerçekleşmesine gayret gösterirler.
- Üyeler, kurumsal finansman ve araştırma ekibinin niteliğini artırmak için gerekli özeni gösterirler. Çalışanlarının, halka arz sürecinde gerekli özen ve itinanın gösterilmesini sağlamaya yönelik eğitimlere katılmasını sağlarlar.
- Üyeler, şirket ile yatırımcı arasında eşit mesafede bulunarak, iki tarafın haklarını dengeli olarak gözetirler.
- Üyeler, halka arz fiyatının belirleneceği değerleme raporlarının, varsayımları ve dayanaklarını detaylı bir şekilde içererek hazırlanmasını ve yatırımcılarla paylaşılmasını sağlarlar.
- Üyeler SPK tarafından yayınlanmış uluslararası değerleme standartlarına uyarlar.
- Üyeler, halka açılacak şirketler tarafından sunulan değerlemeye baz teşkil edecek varsayımlara ihtiyatla yaklaşırlar. Farklı değerleme yöntemleri kullanılarak elde edilen sonuçlar arasında büyük farklar varsa, farkın açıklanabilir, hesap verilebilir, savunulabilir olmasına özen gösterirler.
- Üyeler, halka arz fiyatının tüm paydaşlar için adil olmasına gayret ederler.
- Üyeler, halka arzda fiyat aralığını dar tutarlar.
- Üyeler, sektör, şirket ve ihraç bazında farklılıkları dikkate alarak, halka arz fiyatının iskontolu olarak belirlenmesine gayret ederler.
- Üyeler, halka arzın çoğunluğu yurt içi ve/veya yurt dışı kurumsal yatırımcıya tahsis edilmemişse, fiyat aralığı uygulamazlar, tek fiyattan talep toplarlar.
- Üyeler, belirlenen fiyat bandı aralığında, yurt içi ve yurt dışında yeterli talep varken, izahnamede belirlenen yatırımcı grupları arasında tahsisat oranlarını değiştirmez, tahsisat kaydırması yapmazlar.
- Üyeler, halka arza yurt içi ve yurt dışında yeterli talep oluşmazsa, halka arz tutarını küçültmek yerine, halka arzı iptal etmeyi ya da ertelemeyi tercih ederler.
- Üyeler, halka arzda, izahnamede belirtilenler haricinde yatırımcılara herhangi bir yol ve yöntem aracılığıyla farklı fiyat uygulayamazlar.
- Üyeler, halka arzlarda verilecek teşvikleri, süreye bağlı olmayan ve hisse senedi fiyatını etkilemeyen yöntemlerden seçerler.
- Üyeler, tahsisatın ağırlıklı olarak yabancı yatırımcılara ayrıldığı halka arzlarda Uluslararası Halka Arz Sirküleri (International Offering Circular) olmasını tercih ederler.
B) HALKA ARZ EDİLECEK ŞİRKETLERE İLİŞKİN İLKELER
- Üyeler, halka arzını yapacakları şirket konusunda seçici davranırlar.
- Üyeler, halka açılacak şirketin, doğru zamanda ve adil fiyattan halka arza yönlendirilmesine dikkat ederler.
- Üyeler, halka açılacak şirketin değeri odaklı rekabet yapmazlar.
- Üyeler, halka arz edilecek şirketlere, yatırımcı menfaatlerini koruyacak yapılandırmalar tavsiye ederler.
- Üyeler, halka açılacak şirketin temettü dağıtımı politikasının açıkça duyurulmasını önerirler.
- Üyeler, halka açılacak şirketin, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemesine özen gösterirler.
- Üyeler, halka açılacak şirketin bağımsız denetim raporlarının nitelikli olmasına dikkat ederler.
- Üyeler, halka arz edilecek şirketlerin asgari olarak finansal ve hukuki açılardan ayrıntılı inceleme çalışmasına (due diligence) tabi tutulmasını sağlarlar.
C) HALKA ARZ YATIRIMCISINA İLİŞKİN İLKELER
- Üyeler, uzun vadeli düşünen bireysel yatırımcılar ile kurumsal yatırımcıların halka arza katılması için çaba harcarlar.
- Üyeler, halka arzda bireysel yatırımcıya tahsis edilen payın, halka arzın tabana yayılması amacıyla mümkün olduğunca çok yatırımcıya ulaşması için azami özeni gösterirler. Halka arzlarda en yaygın müşteri kitlesine ulaşmayı hedefleyecek şekilde pazarlama yaparlar.
- Üyeler, halka arzın yapısına uygun yatırımcı grupları ve tahsisat oranlarının belirlenmesine dikkat ederler.
- Üyeler, halka arzda, en kısa sürede, en yüksek getiriyi elde edeceklerine yönelik müşteri kanısını değiştirmek için çaba gösterirler.
Bilgi İçin: Tuğba Oğan Tel: 212-280 85 67 Dahili:133 e-posta: [email protected]
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.