TÜBİTAK bora el attı
TÜBİTAK, dünya rezervlerinin yüzde 72'sini elinde bulunduran, ancak tamamına yakınını dışarı satan Türkiye'de, bor temelli ürünlerin geliştirilmesi için 9 bilimsel projeye 4 milyon TL'lik destek verme kararı aldı.
TÜBİTAK, dünya rezervlerinin yüzde 72'sini elinde bulunduran, ancak tamamına yakınını dışarı satan Türkiye'de, bor temelli ürünlerin geliştirilmesi için 9 bilimsel projeye 4 milyon TL'lik destek verme kararı aldı.
Türkiye, çıkarılan bor madeninin yüzde 99,5'ini ihraç ediyor ve bor, dünyada çoğu stratejik 500'e yakın alanda değerlendiriliyor.
Türkiye'de de bor sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlaması amacıyla bir süre önce TÜBİTAK ve BOREN arasında işbirliği yapıldı.
DESTEK ALMAK İÇİN 104 PROJE BAŞVURDU
Türkiye'nin sahip olduğu bor madeninden daha fazla yararlanılması için TÜBİTAK, Mayıs 2012'de ''Yeni Bor Ürünlerinin, Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi Ve Kullanım Alanlarının Yaygınlaştırılması'' başlıklı çağrı programını başlattı.
Küçük ölçekli projelere 500 bin, orta ölçekli projelere 1 milyon ve büyük ölçekli projelere de 2,5 milyon liraya kadar destek verilen çağrı kapsamında 104 proje başvurusu yapıldı.
41 projenin ikinci aşamaya başvuru hakkı kazanmasının ardından projelerden 27'si değerlendirmeye alındı. TÜBİTAK Araştırma ve Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından düzenlenen panellerde, bor için sunulan projeler konunun uzmanlarınca tek tek değerlendirildi. 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 27 projeden 9'u destek almaya hak kazandı.
Yeni bor ürünlerinin geliştirilmesi ve yaygın kullanım alanlarının araştırılmasını hedefleyen projelerle pazar imkanı geniş yeni kullanım alanları oluşturulacak.
9 PROJEYE 4 MİLYON TL DESTEK
Bor ürünlerinin geliştirilmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaştırması için hazırlanan 9 projeye toplamda 4 milyon liranın üzerinde destek verilecek.
Projeler, otomotiv, sağlık, malzeme ve enerji alanlarını kapsıyor. Destek verilecekler şunlar:
Ahmet Alıcılar (Gazi Üniversitesi), Alpay Kimyonok (Tekpol Teknik Poliüretan San. Tic. A.Ş.), İsmail Duman (İstanbul Teknik Üniversitesi), Mehmet Sankır (TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi), Mustafa Çulha (Yeditepe Üniversitesi), Necmi Bıyıklı (Bilkent Üniversitesi), Sevda Avcı (Bursa Teknik Üniversitesi), Sevim Ünügür (Fatih Üniversitesi) ve Zekai Halıcı (Atatürk Üniversitesi).
TÜBİTAK, ilerleyen dönemde bor alanında yeni bir çağrıya daha çıkacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.