Türk çelik sektörü alternatif pazarlar ile küresel rekabette geriye düşmüyor
Demir çelik sektöründe küresel arz fazlası baskısının sürdüğü 2025 yılının ilk 6 ayını tamamladık. Bu süreçte dünyada yaşanan gelişmeler özellikle bölgesel savaşlar ve artan korumacılık önlemleri sektörün gelişimini olumsuz etkiledi.
Çin’in ihracata yönelmesi ve ABD-AB’de artan korumacılık önlemleri Türk çelik sektöründe yeni pazar arayaşını hızlandırdı. Özellikle fiyat bazında rekabetin en üst seviyeye çıktığı döneme girdik. Bütün olumsuzluklara rağmen Türk çelik sektörü Kuzey Afrika gibi alternatif pazarlara yönelerek ihracatta önemli başarılar elde ediyor. İhracatta sağlanan rekor artışlar, ithalat artışlarının gölgesinde kalmakta. Sahip olunan yüksek kapasitenin, dampingli fiyatlar ile gerçekleştirilen ithalat yüzünden, kullanılamadığı çelik sektörümüzde, ithalatın bir an önce kontrol altına alınması, bu amaçla, Dahilde İşleme Rejimi ve Serbest Ticaret Anlaşmalarının süratle gözden geçirilmesi, sektörümüz için hayati önem taşıyor.
Ayrıca ABD ve AB kapılarının Çin’e kapanması ile Çin Türkiye’ye agresif fiyatlarla yönelmeye başladı. Özellikle Çin’in iç talep toparlanması olmadan üretimini yüksek seviyelerde tutması, diğer üretici ülkelerde fiyat baskısını artırdı. Bu da küresel çelik piyasasında dengesiz bir arz fazlası yarattı ve yaratacak. Ayrıca ilk 6 aylık süreçte Türkiye çelik piyasasının Asya ülkelerinin düşük fiyat politikaları tarafından baskılandığı da görüldü.
Hurdanın önemi daha da artacak
Öte yandan Avrupa Birliği’nde metal üreticileri, ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı tarifeler sonrası artan hurda talebine karşı Brüksel’e ihracat sınırlaması baskısı yapıyor. Olası vergi veya kota adımları, en büyük hurda ithalatçılarından Türkiye’yi doğrudan etkileme potansiyeli taşıyor. AB, 2023’te dışarıya 19 milyon ton demir hurdası gönderdi; sevkiyatın büyük kısmı Türkiye’ye yöneldi. Yerli üreticiler, karbon emisyonunu düşürmek için hurdaya ihtiyaç duyduklarını savunarak ihracata sınırlama talep ediyor. Gündemde özellikle Türkiye, Hindistan, Mısır ve Pakistan’a yapılan satışların kısıtlanması var.
Sevgiyle Kalın…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.