Türk girişimci broker oldu, Rusya gümrüğünü bir günde çözüyor
Türkiye’nin kuzey komşusu Rusya ile ticaretine ivme kazandıracak lojistik ve taşımacılık çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanıyor
Türkiye’nin kuzey komşusu Rusya ile ticaretine ivme kazandıracak lojistik ve taşımacılık çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanıyor
MOSKOVA (CİHAN)- Türkiye’nin kuzey komşusu Rusya ile ticaretine ivme kazandıracak lojistik ve taşımacılık çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanıyor. TLT GROUP Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tokay, Rus gümrük makamlarından gümrük brokerlik iznini aldı ve doğrudan Türkiye’den ya da başka ülkelerden Rusya’ya mal gönderen lojistik şirketlerine, nakliyecilere ya da şirketlere broker olarak gümrük hizmeti sunuyor.
Türk mallarının aylarca gümrük işlemlerinin çözülmesi için Rusya’da bekletildiği dönemleri hatırlatan Tokay, “Şimdi biz 24 saatten daha kısa bir sürede gümrük işlemlerini tamamlıyoruz. Lojistik ve nakliye şirketlerimiz var. Paket olarak hizmet sunabiliyoruz. İstanbul merkez ofisimiz aracılığı ile Türkiye’nin herhangi bir yerinden aldığımız bir malı, Rusya’nın herhangi bir noktasına 10-15 gün içinde ulaştırabiliyoruz. Buna TIR’larla sağlanan ulaşım süresi dahil” dedi.
RUSYA’YA GÜMRÜK TERMİNALİ KURUYOR
Moskova dışında St. Petersburg, Krasnodar, Novorossisk, Smolensk ve diğer Rus kentlerinde de bulunan şubeleri ile tüm Rusya’yı kapsayan bir çalışma sürdürdüklerini ifade eden Tokay, Belarus sınırında yeni bir Gümrük Terminali ve Lojistik Depo inşaatına başladıklarını söyledi. 2013 başında terminalin aktif olarak çalışmaya başlayacağına değinen Tokay, “Burada 8-10 milyon dolarlık bir yatırımımız söz konusu. 300 araçlık parkuru olacak. Rus devletinin noteri gibi çalışıyoruz. Broker olduğumuz için Rus devleti bize güveniyor ve aracı açıp inceleme gibi bazı gümrük kontrollerini yapmayabiliyor. Bu da işlemlerde bize hız ve zaman kazandırıyor. Ayrıca, Rusya devletine karşı müşterilerimizin yüküne karşılık kefil oluyoruz. Bu da müşterimiz için bir garanti sağlıyor.” şeklinde konuştu.
İki ülke arasında siyasilerin devreye girmesi ile Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nın kurulduğunu hatırlatan Türk girişimci, yeni sistemin maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile tercih edilmediğini vurguladı. Kendilerinin bazen 3-4 saatlik bir zaman diliminde bile gümrük işlemlerini tamamlayabildiklerini ifade eden Tokay, “Farklı bölgelerdeki depolarımız aracılığı ile gümrüğü çözülen mallar güvenli bir şekilde lojistik depolarımızda kalabiliyor. İstediği zaman malın istediği miktarını çekebiliyor. Rusya’da sürekli bir depo tutma ve masraflarından kurtuluyor. Malı olmadığı zaman kira ödemiyor. Birçok ihracatçı bu yolu tercih ediyor. http://www.tltgroup.ru/tr/ adresinden bize rahatlıkla ulaşabilirler” bilgisini verdi.
TLT, ESKİ SOVYET ÜLKELERİNE İHRACATIN ÖNCÜSÜ
Türkiye’den gelen TIR’ların Rusya üzerinden Kazakistan ya da diğer ülkelere geçişi ile ilgili yaşanan sorunlara da değinen Tokay, “Rusya kendi taşımacılık sektörünü korumak için yabancı ülke TIR’larına sınırlama getiriyor. Bu normal bir süreç. Bütün ülkeler benzer kota uygulamalarına gidiyor. Burada siyasi görüşmelerde kotaların artırılması için adım atılması lazım. Türkiye’den çok mal geldiği için biz kotamızı bir anda dolduruyoruz” cevabını verdi. Türk girişimci kendilerinin Rusya, Belarus, Moldova ya da diğer bölge ülkelerine ait TIR’ları kullanarak bu sorunu aştıklarını söyledi.
1996’dan bu yana Rusya pazarında çalıştıklarını ifade eden Tokay, büyük küçük 50 civarında Türk lojistik firmasının Rusya pazarında çalıştığını belirtti. TLT’nin Rusya başarısı ise İstanbul’da 20 yıl önce Sovyetler Birliği’nin dağıldığı dönemde işlettikleri otel ve ailenin ulaşım sektöründeki tecrübelerine dayanıyor. Postane aracılığı ile yapılan ihracatları hatırladığını ifade eden Türk girişimci, Romanya, Bulgaristan, Polonya ve Rusya’ya ilk ihracatı gerçekleştiren lojistik şirketleri arasında olduklarını söyledi.
ÇİN LOJİSTİK BAŞARISI İLE BÜYÜDÜ
Türkiye’nin 2023 için belirlediği 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabilmesi için lojistik ve uluslar arası nakliye alt yapısını geliştirmesi gerektiğine değinen Türk girişimci, “Çin’in başarısında üretim maliyetlerinin düşük olması kadar ulaşım ve lojistik alanında başarılı adımlar atması etkili oldu. Rusya mal ithal etmek için liman kurmaz. Biz mal ihraç etmek istiyorsak bu alt yapıyı da kendimiz kurmamız gerekiyor. Karayolu, denizyolu, tren ve diğer ulaşım imkanlarını güçlendirmeliyiz. Kurumsal lojistik yapısı da oluştuktan sonra ihracatımız daha iyi bir noktaya gelebilir. Rusya ile ticaretimizde, Türkiye aleyhine bir açık var. Bunu değerlendirmemiz lazım” çağrısı yaptı.
KRİZ RUSYA’YI DA TEĞET GEÇTİ
Rusya’da artık küçük işletmeler yerine büyük sermaye ve yapıların iş yapabilir hale geldiğine değinen Türk iş adamı, 2008 ekonomik krizinden Türkiye gibi en az etkilenen ülkelerden birinin de Rusya olduğunu söyledi. İşlerin 2009’da nispeten etkilendiğini ifade eden Tokay şu tespitlerde bulundu: “2010’da toparlanma oldu. 2011 de gayet başarılı bir yıldı. Ben iki ülkeyi de krizin teğet geçtiğini düşünüyorum. Bir de Rusya’nın önü çok açık. 2014 Soçi Kış Olimpiyatları, 2018 Futbol Turnuvası gibi büyük projeler yatırımları teşvik ediyor. Rusya pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine fuarları takip etmelerini öneririz. Bizim Petrol ve doğalgazımız yok. Çalışarak bir yerlere gelebiliriz. O yüzden sürekli hareket halinde olmamız gerekiyor.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.