Türk Paslanmaz Çelik Sektörünü Türkiye’ye ve Dünyaya Tanıtmaya Devam Edeceğiz
PASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Öz ile derneğin yapmış olduğu çalışmaları, sektöre ilişkin düşüncelerini ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Öncelikle PASİAD’ın kuruluşu, üye sayısı ve şuanki faaliyet durumu hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Paslanmaz Çelik Sanayicileri ve İş adamları Derneği (PASİAD) sektörde çalışan yenilikçi 20 işadamı tarafından 2 Mayıs 2005 tarihinde kuruldu. Paslanmaz çelik sektöründe kurulan ilk dernek olan PASİAD çalışmaları ile de ilk olmaya devam ediyor. Derneğimiz kısa süre içerisinde başta Zeytinburnu Demirciler Sitesi olmak üzere İstanbul ve Türkiye’nin farklı yerlerinde faaliyet gösteren paslanmaz çelik sanayici ve iş adamlarının ortak buluşma noktası oldu. Üye sayısı birkaç yıl içinde 150 civarına yükselen derneğimiz hala kuruluş amaçlarından taviz vermeden Zeytinburnu Demirciler Sitesi’ndeki ofisinde çalışmaları sürdürüyor.
PASİAD’ın kuruluş amacı hakkında neler söyleyebilirsiniz? Derneğimizin kuruluş amaçlarından en önemlisi dünyada toplumların gelişmişlik seviyesinin göstergesi kabul edilen, paslanmaz çelik kullanım miktarının arttırılması ve paslanmaz çelik kullanımına uygun yeni alanların bulunmasıdır. Kuruluşumuzdan bu güne görsel ve işitsel basında yayınlanan makale ve tanıtımlar ile paslanmaz çelik kullanımının günlük hayatımızda daha çok yer bulmasına çalışmaktayız. Paslanmaz çelik kullanımında bilincin arttırılmasında öncelikle sektörde faaliyet gösteren iş adamları ve çalışanlarının bilgilendirilmesine önem veren derneğimiz, hazırlamış olduğu dergi ve bültenlerle üyelerine ve kamuoyuna ulaşmıştır. PASİAD kuruluşundan bu güne kadar Türkiye de ilkleri başarmış ve her zaman öncü bir dernek olmuştur.
Etkinlik ve organizasyon olarak hangi çalışmalara imza atıyorsunuz? Derneğimiz; düzenlemiş olduğu yemek, seminer ve gezilerle çalışmalarını sürdürmektedir. Yılda birkaç kez düzenlenen yemekli toplantılarda üyelerini bir araya getiren derneğimiz hem fikir alışverişi ortamı yaratmakta hemde ağırladığı misafirleri ile güncel konular üzerinde tartışma ortamı yaratmaktadır. Bu yemeklerin sonuncusu 20 Nisan 2011 tarihinde Bakırköy Titanic Hotel de gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 üyemizin katılımı ile gerçekleşen yemekli toplantıda Ekonomist Uğur Civelek yurt içi ve yurt dışı piyasaları ile ilgili güncel bilgilendirici bir konuşma yaptı.
Ayrıca, derneğimizin uzun süredir fahri üyesi olan ve sürekli derneğimiz ile irtibatını koruyan İTÜ Metalürji ve Malzeme Müh. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. M. Kelami ŞEŞEN hazırlamış olduğu görsel dökümanlarla birlikte üyelerimize dünyadaki gelişmelerle ilgili bilgi vermiş ve birebir sohbetlerle üyelerimizin sorunlarına yardımcı oldu ve fikir alış verişinde bulundu.
Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da üyelerini ve ülkemizi temsil etmek için yoğun olarak çalışan derneğimiz EBY International Summit tarafından ülkemizde ilk olarak düzenlenen 1. Bölgesel Madencilik, Metal ve Mineraller Zirvesi’ne destek vererek bu zirvede Türkiye’de Paslanmaz Çelik Üretimi konulu panelin hazırlanmasına öncülük etmiştir. Bizzat yakından ilgilendiğim panele Prof. Dr. M.Kelami ŞEŞEN, Öztiryakilar Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin ÖZTİRYAKİ ve Centro-Inox Genel Direktörü Fausto CAPELLI konuşmacı olarak katılmıştır. Bu panelde Türkiye’de paslanmaz çelik üretiminin mümkün olduğu ve bu konuda devletin katkısının çok önemli olduğu dile getirilmiştir. İtalyan meslektaşım Fausto CAPELLI ile yapmış olduğum görüşmelerde iki derneğin gerçekleştirebileceği ortak çalışmalar ve iş birliği ile ilgili konuları değerlendirdik ve ortak hareket etmek için uygun şartları irdeledik. Ayrıca kongreye katılan uluslararası firma temsilcilikleri ile özel görüşmeler ayarlayarak özellikle paslanmaz sektörünün durumu ve ortak çalışma şartlarını ele aldık. Derneğimiz bu zirveye vermiş olduğu katkı ile Türkiye’de ilk olma özelliğini taşımaya devam etmektedir. Önümüzdeki yıl düzenlenecek, 2. Bölgesel Madencilik, Metal ve Mineraller Zirvesi’ne de aynı şekilde katkı sağlayacağız ve bu konuda Türkiye’de ilk olmaya devam edeceğiz. Kongre ile ilgili detaylı bilgilere http://www.ebysummits.com/events.asp?recID=97 linkinden ulaşabilirsiniz. Şu anda, 60 üyesi bulunan derneğimiz yıllık 15 bin Euroluk bir bütçe ile kuruluş hedeflerinden şaşmadan yoluna devam etmektedir. Avrupada aynı amaçlar doğrultusunda kurulmuş olan Centro-Inox derneğinin yıllık 556 bin Euroluk bütçesi ile karşılaştırıldığında çok düşük bütçeler ile çalışan derneğimizin gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar daha çok değer kazanmaktadır. Düşük bütçeler ile Türk paslanmaz çelik sektörünü dünyaya ve Türkiye tanıtmaya devam eden derneğimiz hedefleri de büyüyerek devam etmektedir.
Sektörel fuarlar konusunda da önemli çalışmalarınız var değil mi? Dernek olarak sektörel fuarlara büyük önem veriyoruz. Derneğimiz yemekli toplantılar ve panellerin yanı sıra düzenlemiş olduğu fuarlar, yurt içi ve yurt dışı tanıtım seyahatleri ile de üyelerine öncülük etmeye devam etmektedir. Bu hususta, 2007 yılında Türkiye’de ilk defa paslanmaz çelik fuarı düzenleyen derneğimiz 2008 yılında yine aynı fuarın düzenlenmesine katkıda bulunmuştur. Yine 2007 yılında Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen paslanmaz çelik fuarında PASİAD adına stand açarak, Türkiye paslanmaz çelik sektörü Avrupa’da temsil edilmiştir. Bu fuarlarda kurulan temaslar ile yurt dışı gezileri düzenlemeye başlayan PASİAD üyelerinin uluslararası arenada bulunmasını sağlamaktadır. Düzenlemiş olduğumuz gezilerden birinde İspanya’daki ACERINOX firması gezilmiş, yetkililer ile ikili temaslar kurulmuş ve fabrika gezisi ile üretim ve stoklar yerinde görülmüştür.
Derneğiniz bünyesinde sadece tedarikçi firmalar mı yer alıyor yoksa imalat yapan üyeleriniz de var mı?
PASİAD’ın üyeleri arasında tedarikçilerle birlikte paslanmaz çelik ürünleri imalatçıları da bulunuyor. İmalat sektörünün paslanmaz çelik tercihi, hem ülke poliitikamız, hem de toplum sağlığımız açısından çok önemli. Dernek olarak paslanmaz çelik hammaddesi ile yapılan nihai ürünlerin daha kaliteli olarak halkımızın hizmetine sunulması amaçlarımızdan birisi… Bilindiği gibi paslanmaz çeliğin yaklaşık 240 farklı türü var ve Türkiye’de bunların 20 tanesi bulunuyor. Herbiri farklı amaç için üretilen bu özel çeliklerin imalat sırasında da doğru yerde kullanılması gerekiyor. Yanlış kalitelerde kullanılan paslanmaz çelikler öncelikle milli servetimize zarar vermektedir. Bilinçsizce, sadece kısa dönemde kar yapmak amacı ile kullanılan çeliklerle hem halk sağlığı tehlikeye atılmakta hemde imalatçılarımız zarar etmektedir. Düzenlemiş olduğumuz toplantılarda ve yayınlarımızda bu sorunun önlenmesi için gerekli olan bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya özen gösteriyoruz.
Paslanmaz çeliğin önemi ve malzeme seçimi hakkında neler düşünüyorsunuz? Paslanmaz çelik, gelişmiş ülkelerin yoğun olarak kullandığı çok önemli bir hammaddedir. Sağlık ve gıda sektörü gibi insan hayatını yakından etkileyen alanlarda kullanımı çok önemlidir. Paslanmadığı için 100 geri dönüşümü vardır. Kullanım ömrü çok uzundur ve genellikle ek bakım maliyeti getirmez. Bunun gibi sayısız özellikleri sebebi ile paslanmaz çelik hergün hayatımıza daha çok girmektedir. Sanayide ve günlük kullanımda yüzlerce farklı kaliteye sahip paslanmaz çelik arasından kullanım alanına en uygun kalite de üretilmiş paslanmaz çelik tercih edilmelidir. İçerisinde ki alaşım elementlerinin oranlarına göre kimyasal ve fiziksel özellikleri değişen paslanmaz çeliklerin ithalatçı firmalar tarafından Türkiye’deki kullanım alanlarına uygun şartlarda ithal edilmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra paslanmaz çelik ürün imalatçıları tarafından doğru analiz edilerek kullanılması gerekir. Derneğimiz bu önemli hammaddenin ülkemize bilinçli bir şekilde ithal edilmesi konusunda üyelerimizin bilgilendirilmesine çok önem vermektedir. Uluslar arası rekabet sonucunda bazı ülkeler tarafından kimyasal içerikleri tutarsız olan çelikler üretilmaktedir. Bilinçsizce yapılan ticaret sonucu bu çelikler ithalatçılarımızı çok zor durumda bırakmaktadır. Dernek olarak üyelerimizin haklarını uluslar arası piyasalarda korumak adına onlar destek olmaktayız. Bir sivil toplum örgütü olarak üyerleimizim haklarını her platformda korumak en önemli görevimizdir.
Bir de S.S. Paslanmaz Çelik Sanayicileri Ve İşadamları Toplu İşyeri Kooperatifi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? PASİAD üyelerimizin katılımı ile 12 Ağustos 2005 yılında S.S. PASLANMAZ ÇELİK SANAYİCİLERİ ve İŞADAMLARI TOPLU İŞYERİ KOOP.’ini kurmuştur. İstanbul/Büyükçekmece-Kıraç bölgesinde yaklaşık 67.000 m2 arazi üzerine inşaa edilecek site, 90 firmaya ev sahipliği yapacaktır. Paslanmaz çelik sektöründe önde gelen firmaların bulunacağı bu kooperatif, hem alıcılar hemde satıcılar için cazibe merkezi olacaktır. Paslanmaz çelik ile ilgili Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren derneğimiz bu projesi ile de Türkiye’de paslanmaz çeliğin merkezi olacak bir proje gerçekleştirmektedir.
Paslanmaz Çelik Sanayici ve İş Adamları Derneği olarak belirlediğimiz hedeflerimize adım adım ilerlemekteyiz. Kısa vadeli süreçte kurmuş olduğumuz kooperatif ile sektördeki firmaları bir araya toplamak en önemli hedefimizdir. Uzun vade de ise tüccarlarımızın müşterek kullanabileceği bir servis merkezi oluşturarak daha kaliteli, daha verimli üretim yapabilmaktir. Bu tesis ile paslanmaz çelik sektöründe çalışan firmaların rekabet gücü artacak ve uluslar arası piyasalar ile rekabet edecek konuma gelecektir.
Son olarak PASİAD bünyesinde yardımlaşma ve dayanışma noktasında duyarlı bir yapı oluşturduğunuzu biliyoruz. Örnek teşkil etmesi açısından bu çalışmalarınızdan birini bizimle paylaşır mısınız? Aslında bu tür faaliyetlerimizi paylaşmayı pek istemiyoruz fakat örnek teşkil etmesi açısından bir çalışmamızı sizinle paylaşabiliriz: Derneğimiz; kurucu üyelerimizden Sayın Sıtkı BİRTANE’ nin vefatının ardından toplamış olduğu yardımlar ile Bursa-Orhangazi’de çocukları üzerine 75.000 TL değerinde daire satın alarak ailesine destek olmuştur. Bundan sonraki dönemlerde de, imkanlarımız ölçüsünde bu tür faaliyetlerde bulunmaya özen göstereceğiz.
Yönetim Kurulu :
Başkan : Abdurrahman ÖZ
Başkan Yard. : Recep KÖSE
Başkan Yard. : Eyüp KANİTOĞLU
Genel Sekreter: Osman GÜNAYDI
Sayman: Kamil Birol ABACI
Üye: Nazım KILIÇ
Üye: Kubilay KİŞİN
Üye: Ercan ŞİRE
Üye: Tuncer ALTUN
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.