Türk Sanayi Şirketlerinin Ratingi Avrupalılar'dan Daha Yüksek
modeFinance’in toplam ciro hacmi açısından Türkiye ve Euro Bölgesi’ndeki en büyük bin sanayi şirketinin 2011 ticari ve mali verilerini kullanarak hazırladığı rapora göre, Türk şirketlerinin kredi derecelendirme notu Avrupalılar’dan daha yüksek. Son üç yıllık dönemde Türk şirketlerinin, aktiflerini fonlamada Avrupalı şirketlere kıyasla daha düşük miktarda yabancı kaynak kullandığı görülüyor.
2009 yılında Avrupalı şirketlerin ortalama kredi derecelendirme notu BB (Sufficient) iken, bu sonuç 2010 yılında hafif bir artış kaydediyor; fakat 2011 yılındaki bir düşüşle yine aynı seviyelerde kalıyor.
Trieste-İtalya merkezli, kredi risk yönetimi için finansal analiz ve kredi derecelendirmeleri yapan modeFinance tüm dünyada 200 ülkede, 70 milyon adet şirketin finansal ve ticari bilgilerinden oluşan veri bankası sayesinde Türkiye ve Euro Bölgesi sanayi firmalarını borçluluk, karlılık ve kredi derecelendirmeleri açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. Bu çalışma sayesinde, en temel finansal rasyolara dayanarak iki taraftaki şirketlerin finansal ve ekonomik sağlığını karşılaştırma imkanı sağlandı. En güncel sonuçları elde etmek için özellikle 2011 verileri çalışmaya dahil edildi ve 2011 yılı finansal verileri mevcut olan Türkiye ve Euro Bolgesi’ndeki toplam ciro hacmi açısından en büyük 1.000 sanayi şirketinin ticari ve mali bilgileri veri olarak kullanıldı.
Avrupa şirketlerinin borçluluğu çok yüksek
Firmaların mali yapılarını analiz etmek için kullanılan temel rasyolardan biri olan Borç/Özsermaye oranı sonuçlarına göre; üç yıllık dönemde Türk şirketlerinin aktiflerini fonlamada özkaynaklarına oranla daha yüksek miktarda yabancı kaynak kullandığı görülüyor. Bilindiği üzere, şirketler özkaynakları ile kullandıkları yabancı kaynaklar arasında iyi bir denge kurmak zorundalar. Oranın yüksek olması, finansmanda fazla yabancı kaynak kullanıldığını gösteriyor ve bu da gelecekte olası ağır yüksek faiz yükünü beraberinde getiriyor. Hesaplanan Borç/Özsermaye oranı sonuçları Türk şirketleri için 2009 yılında 1,26 ve 2011 yılında 1,60 oranlarına ulaşarak bir artış trendi gösteriyor. Fakat daha da ilginci, analiz Avrupa firmalarının borçluluk seviyelerinin çok daha yüksek olduğu gerçeğini göz önüne seriyor. Euro Bölgesi’ndeki firmalar 2009 yılına (1,98) göre 2010 yılında bir düşüş kaydetse de (1,84); 2011 yılında (1,92) yeniden tırmanmaya başlıyor
(Grafik 1)
Özkaynak Karlılığında Avrupa’nın GerisindeyizBir işletmenin en önemli başarı ölçütü olan karlılığı sermayeyle ilişkilendiren ve dönem net karının, özkaynaklarının yüzde kaçı oranında gerçekleştiğini gösteren Özkaynak Karlılığı (Return on Equity-ROE) şirketlere kaynak olarak bırakılan fonların her birimine düşen karlılığı ölçmektedir ve aslında yönetimin başarısını ölçmek açısından da oldukça önem taşır. Özkaynak Karlılığı sonuçlarına göre, 2009-2011 döneminde Avrupa bölgesi şirketleri ve Türk şirketlerinin ortalama Özkaynak Karlılığı 2009 yılında iki bölge için de aynı iken (9), 2010 ve 2011 yıllarında Avrupa şirketlerinin karlılığı Türk şirketlerinin karlılığından daha yüksek seyrediyor. Türk şirketleri, 2009 (9) yılından 2010 yılına (10) kadar bir artış gösterirken, 2011 yılında (8) bu oranda bir düşme kaydediyor. Avrupa şirketleri ise 2009 (9) yılından 2011 (13) yılına kadar sürekli artış gösteriyor
(Grafik 2)
Son olarak, modeFinance’in, en objektif, şeffaf ve tutarlı risk analizini yapabilmek için, firmaların farklı birçok yönünün analizi ve izlenmesini sağlayan çok boyutlu ve çok amaçlı algoritmalar sayesinde hesaplanan MORE metodolojisini kullanarak hesapladığı rating sonuçları Türk şirketlerinin lehine bir görünüm sergiliyor. modeFinance yönetici analisti Pınar Dilek rating sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: “2009 yılında Avrupalı şirketlerin ortalama kredi derecelendirme notu BB (Sufficient) iken, bu sonuç 2010 yılında hafif bir artış kaydediyor; fakat 2011 yılındaki bir düşüşle yine aynı seviyelerde kalıyor. Türk şirketlerinin ortalama kredi derecelendirme notu ise Avrupa şirketlerinin üzerinde; BB (Sufficient) ve BBB (Adequate) rating notları arasında seyrediyor. Fakat her iki bölge şirketleri için de gerçek olan, 2011 yılında rating notlarında 2010 yılına nazaran bir düşme eğilimi olması.”
(Grafik 3)
Ücretsiz Mobil UygulamaBu analiz için kullanılan tüm veriler ve detaylar, App Store ve Android Market’ten ücretsiz olarak edinilebilen modeFinance mobil uygulamasi “s-peek” sayesinde herhangi bir ücret ödemeden indirilebiliyor. S-peek, kullanıcılarına tüm Avrupa ve Türk şirketlerinin finansal ve ticari bilgilerini, kredi derecelendime notlarını (Rating) ve kredi limitlerini görüntüleme imkanı sağlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.