Türk Ve Mısırlı İş Adamları 'Demir-Çelik' Sektörünü Konuştu
Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanlığı'nın organizatörlüğünde Türk demir-Çelik ihracatçıları, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı ithalatçılarla bir araya geldi.
Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanlığı'nın organizatörlüğünde Türk demir-Çelik ihracatçıları, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı ithalatçılarla bir araya geldi.
Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanlığı'nın organizatörlüğünde Türk demir-çelik ihracatçıları, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı ithalatçılarla bir araya geldi.
Kahire Sheraton Otel'de yapılan toplantıya iş adamlarının yanı sıra İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanı Serdar Koçtürk ve Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da katıldı. Mısır'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin demir-çelik sektöründeki bir numaralı ortağı olduğunu ifade eden Büyükelçi Botsalı, "Bunu daha nasıl iyi değerlendirebiliriz, hem kendi ulusal imkanlarımız hem de bölgesel potansiyelleri bakımından bu mükemmel başlangıç noktasını nasıl daha ileriye götürebiliriz,
onu araştırmamız lazım" dedi.
İMMİB Başkanı Serdar Koçtürk ise, Mısırlı müşteriler ve üreticilerle çok daha ileri seviyede işbirliği başlatmak istediklerini söyledi. Koçtürk, "Türkiye bazı ürünlerde kapasite fazlasına sahip, bazı ürünlerde iste tam tersine Türkiye büyük bir ithalatçı. Bu nedenle biz Mısır'a sadece mal satma hedefinde değiliz. Aynı zamanda Mısırlı üreticileri ülkemize davet etmek, ihtiyacımız olan ürünlerde ithalat kapsını da onlara açmak istiyoruz" diye konuştu.
Mısır'ın 2009 yılında inşaat demirinde Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke olduğunu dile getiren Koçtürk, Mısır'a ihracat konusunda bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Koçtürk, "2009 yılında inşaat demiri ithalatı artışı yerli üreticileri rahatsız etti. Türkiye'ye karşı anti damping kampanyası başlatılması yönünde bir takım girişimleri oldu. Buradaki bakanlığa bu konuda müracaat ettiler. Biz bunun adil bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Türk üreticilerinin kesinlikle damping yapmaları mümkün değil.
Eğer vergi konulursa bu durum fiyatları yukarı çeker, çünkü rekabet ortadan kalkar, bunun bedelini de Mısır halkı konut faaliyetlerini artırarak öder. Bu da doğru bir yaklaşım değildir. Biz bu mesajı vermek için geldik. Mısır hükümeti anti damping vergisinin doğru olmadığının farkında. Ancak Mısır'daki yerel üreticiler güçlüler, siyaseten de güçlüler. Biz bir hata yapılmasından kuşku duyuyoruz" ifadelerini kullandı
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.