Türkiye'de üretilen atıkların yarıdan fazlası geri kazanılabilir nitelikte
Ulusal refahın arttırılması yönünde büyük bir potansiyel olarak görülen geri dönüşüm konusu, ulusal strateji ve eylem planına girince, bu alandaki en yeni teknolojilerin sergilendiği, Avrasya bölgesinin en önemli çevre buluşması olan REW İstanbulun önemi bu yıl daha da arttı.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığı "Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı”na göre Türkiye’de üretilen atıkların yarısından fazlası geri kazanılabilir özelliğe sahip. Ayrıca, söz konusu planda, geri dönüşüm, ulusal refahın artırılması konusunda büyük bir potansiyel olarak görülüyor. Türkiye’nin ilk Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul’u bu yıl 11. kez düzenleyen İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, 2014-2017 yıllarını kapsayan Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın, hem üretime ucuz hammadde girdisi sağlanmasında hem de sürdürülebilir çevreye ulaşılmasında büyük katkıları olacağına inandığını söyledi. “Eylem planında yer verilen hedeflerden birisi de; atıkların etkin bir şekilde geri dönüştürülmesi için gerekli altyapıyı oluşturmak” diyen Aytemur, 11-13 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek REW İstanbul’da, sözü edilen altyapı için gerekli tüm teknik ekipman, makine, teknoloji ve uygulamaların bir arada sergileneceğini söyledi. TÜİK verilerine göre 2013 yılında 19,3 milyar TL’lik çevresel harcama yapıldığını vurgulayan Aytemur, planda, geri dönüşümle ilgili yatırımlara finansal destek sağlanmasına da yer verildiğini söyleyerek “Başta Yerel Yönetimler ve KOBİ’ler olmak üzere, çevre sorumluluğu taşıyan tüm kamu ve özel teşebbüsler, gerekli yatırımlara yönelik mali kaynakları artık daha rahat temin edebilecekler” dedi.
Hızla büyüyen ekonomi, teknolojik gelişmeler, sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışına bağlı olarak artan atık miktarı nedeniyle karşılaşılan zorluklar “atık yönetimi yaklaşımını” da beraberinde getirdi. Doğal kaynakların hızla tüketilmesinin önüne geçilerek, üretilen atıkların çevre ve insan sağlığı için bir tehdit olmaktan çıkarılıp ekonomi için bir girdiye ve değere dönüştürülmesini amaçlayan atık yönetimi stratejileri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir devlet politikası haline geldi. Bu kapsamda, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı yayımladı.
Geri dönüşüm konusunda gelecek dönemde yapılması gereken çalışmalar için bir yol haritası çizme amacı taşıyan planın hedefleri arasında; “Toplumun tüm kesimlerinde geri dönüşüm bilincini oluşturmak, ilgili mevzuatı geri dönüşüme yönelik olarak geliştirmek, atıkların etkin bir şekilde geri dönüştürülmesi için gerekli altyapıyı oluşturmak, geri dönüşüm konusunda finansal destek sağlamak ve atık üretimini kayıt altına alarak etkin bir denetim sistemi kurmak” yer aldı.
Özel sektör, 2013 yılında Çevre’den 1,4 milyar TL kar etti
Bakanlığın önderliğinde, 2017 yılına kadarki süre içinde geri dönüşüm ile ilgili hedef ve uygulamaları bir eylem planına döken Türkiye’de, TÜİK’in açıkladığı son verilere göre kamu sektörünün 2013 yılındaki çevresel harcamaları 15 milyar TL’yi bulurken, çevresel gelirleri ise 10,2 milyar TL’de kaldı. Buna karşılık, özel sektör 2013 yılında yaptığı 4,3 milyar TL’lik çevresel harcamaya karşılık, 5,7 milyar TL çevresel gelir elde etti.
REW İstanbul, 11 Haziran’da kapılarını açıyor
“Katı Atık, Atık Su, Atık Gaz ve Yeşil Enerji” alanlarında 2015’in en yeni ürün, teknoloji ve uygulamalarına ev sahipliği yapacak olan Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul, 11-13 Haziran tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacak. Avrasya Bölgesinin en önemli çevre buluşması olarak kabul edilen fuarda, Bakanlıkça açıklanan eylem planı doğrultusunda gerekli alt yapı yatırımlarına dair yenilikler sergilenecek.
Rew İstanbul 2015 hakkında detaylı bilgi, fuara katılım ve online davetiye almak isteyenler, organizasyonun resmi web sitesi www.rewistanbul.com adresini ziyaret edebilirler.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.