Türkiye'deki en yüksek kapasiteli üretim hattına sahibiz
Türkiyenin ızgara konusunda en büyük kapasiteli ve entegre sistemde çalışan en modern üretim tesisine sahip olan Meiser Türkiye Genel Müdürü İhsan Onur Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz röportajda; Yılmaz, Meiser dünya çapında en kapsamlı ızgara portföyüne sahiptir. 2014ten beklentilerimiz yüksek dedi.
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden, sektörle olan tanışmanızdan bizlere bahseder misiniz?
Meiser, 1956 yılında Almanya’da kurulmuş, 90’lı yıllarda yurtdışına açılarak ızgara konusunda dünya çapında öncü pozisyona yerleşmiştir. Meiser Grup, bünyesinde yer alan çelik servis ve galvanizleme merkezleri ile kendi temel imalat konusu olan ızgara ile ilgili tüm klasik süreçlere ek olarak, geçtiğimiz yıllarda yaptığı yatırımlar ile genleştirilmiş metal ürünler, merdiven sistemleri, özel profiller ve güvenlikli iskele sistemleri gibi farklı ürünleri de ürün yelpazesine katmıştır.
Meiser Türkiye, dünya çapında 2500 çalışanı, 10 üretim tesisi ve 25 ülkenin üzerinde satış organizasyonu olan Meiser Grubun en genç ve en hızlı büyüyen üyelerinden biri olarak yaptığı tanıtımlar ve yatırımlar sayesinde Türkiye’de ızgara anlayışını değiştirmiş, ızgaranın projelerde çok amaçlı olarak kullanılmasına önayak olmuştur. Genç ve dinamik kadromuz, müşterilerimizle çözüm ortaklığı içerisinde yerli ve uluslararası birçok projeye imza atmıştır.
Daha evvel “Kartal Meiser” olan firma ünvanınız “Meiser” olarak değişti ve Meiser Izgara Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi oldu. Firmanın geçmişteki yapısı, ortaklık anlaşmasının bitiş aşaması ve firmanın bugünkü yapısı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Meiser Grup ve Kartal Grup ortaklığı ile 2007 yılında kurulmuş olan firmamız kuruluşundan itibaren Meiser Grubun ızgara konusundaki bilgi birikimleri ve teknolojik altyapısı ile Kartal Grubun galvanizleme ve Türkiye çelik sektörü konusundaki tecrübelerini harmanlayarak konusunda lider konuma gelmiştir. 2011 yılında başlayan yeni yatırımlarımız ile ızgara imalatı konusunda dünyadaki en ileri üretim teknolojisini Türkiye’ye kazandırdık. 2012 yılında yaptığımız ek makine yatırımlarımız ile mevcut kapasitemizi hedeflediğimiz gibi aylık 500 tona çıkararak Türkiye’deki en yüksek kapasiteli üretim hattına sahip olduk.
Bizler ızgara konusunda Türkiye’nin ve yurtdışında birçok büyük projeye imza atan Türk inşaat ve çelik konstrüksiyon firmalarının potansiyeline inanıyoruz. Türkiye’deki yürüttüğümüz başarılı faaliyetlerimiz, Meiser Grup bünyesinde en hızlı gelişen ülke olarak dikkatleri üzerimize çekmemizi sağladı. Meiser Grup olarak bundan sonraki dönem için daha büyük hedefler koyarak Türkiye’de yeni yatırım kararları aldık. Bu yatırımların planlandığı gibi devreye alınması için Meiser, Kartal Grubun hisselerini devralarak ekibimize olan inancını ortaya koymuş ve önümüzdeki dönem yatırımlarımız için çizdiğimiz yol haritasında ilerlememizi sağlamıştır.
Firmanızın ürün ve hizmet yelpazesini bizlerle paylaşır mısınız? Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde ve alanlarda kullanılıyor?
Izgara, Türkiye’de daha çok endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Bunların başında yürüyüş ve araç geçiş platformları, endüstriyel platform ve basamaklar vardır. Rafinerilerde, enerji santrallerinde, demir çelik tesislerinde, madenlerde ve petrol platformlarında ızgara vazgeçilemez bir yapı malzemesidir. Lojistik ve depolama sektöründe ise raf sistemlerinde ve platformlarda ızgara kullanımı gittikçe artmaktadır.
Yurtdışında ise ızgaranın birçok mimari projede de yer aldığını görüyoruz. Birçok mimar ve inşaat mühendisi, tasarımlarında sıradanlıktan uzaklaşarak yeni referans noktalarının peşinden gitmekteler. Yüksek teknolojiyle üretilen Meiser ızgaralar, mimarların sıra dışı tasarım ihtiyaçlarını karşılarken, yapı sektörünün sağlamlık ilkesini de birleştirerek yapılara yeni bir trend getirmiştir. Çok yönlü Meiser ızgaraları, değişik örgü aralıklarına, bakış açılarına ve kırınımlara sahip oldukları için dış cephe güneş koruması olarak veya binalar arası geçit ve köprülerde, asma tavan sistemi, yürüme yolları ve merdivenlerde kullanılarak yapılara yenilikçi bir görünüm kazandırmaktadır. Özellikle son yıllarda mimarlar tarafından tercih edilen taş, tuğla, cam ve beton içerikli doğal malzemelerle iç içe kullanılan ızgaralar, duvarlara ve yapılara yeni bir doku kazandırmaktadır.
Muadil ürünlere kıyasla sizin ürünlerinizin ne gibi avantajları bulunuyor?
Izgaranın diğer ürünlerden en önemli farkı düşük ağırlığına rağmen yüksek taşıma değerleri ve geçirgenlik sağlayabilmesidir. Bu da kullanımda sağladığı avantajların yanında hem malzeme hem de nakliye maliyetleri üzerinde önemli bir etki yaratmaktadır. Taşıma ve dolgu çubuklarının istenen göz aralıklarında birleştirilmesi ızgarayı sağlam ve görsel bir ürün haline getirmektedir. Projeye göre özel imal edilen ızgaralar, sahada bağlantı elemanları ile kaynaksız olarak kolayca monte edilebilmekte ve sahadaki işçilikler ile montaj sürelerini minimuma indirerek inşaat maliyetlerinin önemli ölçüde düşürülmesini sağlamaktadır.
Üretiminizden, üretim hatlarınızdan, yıllık üretim kapasitenizden bahseder misiniz?
Türkiye’nin ızgara konusunda en büyük kapasiteli ve entegre sistemde çalışan en modern üretim tesisine sahip olan Meiser Türkiye, imalatının her aşamasında yüksek teknoloji kullanarak dünya standartlarında üretim yapmaktadır. Modern dilme hattımız ve preslerimiz, rulo saclardan istenilen ebatlarda taşıyıcı çubukların projedeki ölçülerine göre CNC tezgahlarda imalatını gerçekleştirmektedir. Yine kendi tesisimizde üretilen burgulu çubuklar, kaynak pres ızgara hattımızda taşıyıcı lamalar ile buluşmaktadır. Bu anlamda hammaddesini ihtiyacına göre kendi bünyesinde üretebilen Türkiye’deki tek ızgara imalatçısıyız. Meiser kaynak pres ızgaraları, dolgu çubuklarının taşıyıcı çubuklara basınçla preslenmesi ve eşzamanlı olarak yüksek bir akım ile direnç kaynağı teknolojisi kullanarak kaynaklanması sayesinde standart ve düzgün gözenek aralıkları ile yüksek statik değerleri garanti edebilmektedir. Özel dizaynlar, örneğin iç kesimler ve tekmelikler, projeye ve standartlara uygun bir şekilde üretilmekte, böylelikle ızgaraların monte edileceği tesisteki işçilikler tümüyle ortadan kaldırılmaktadır. İmalatı tamamlanmış ızgaralar, uluslararası kalite standartlarına uygun olarak sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile kaplanmakta ve müşterilerimize teslim edilmektedir.
Meiser’in teknolojiye ve Ar-Ge’ye bakış açısı, yeni ürün geliştirilmesi gibi konulara olan yaklaşımını bizler için değerlendirir misiniz?
Meiser, daha önce de belirttiğim gibi 60 yıla yakın tecrübesini en iyi yaptığı iş olan ızgara imalatına yansıtmış bir firmadır. Üretimde kullanılan ana makinelerimiz, Meiser’in kendi Ar-Ge ekibi tarafından günün ve pazarın ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verecek şekilde dizayn edilmekte ve sürekli geliştirilmektedir. Meiser dünya çapında en kapsamlı ızgara portföyüne sahiptir. Uygulamalarda karşılaşılan çeşitlilik, ürünlerde de farklılaşma ihtiyacına yol açmıştır. Müşterilerimizle birlikte ürünlerimiz içerisinden güvenlik kriterlerini sağlaması gereken en doğru ızgarayı seçmekteyiz. Yüksek bir platformda Meiser ızgaraları üzerinde duran her insan, kalite ve güvenilirliğin ne demek olduğunu çok daha iyi anlamaktadır. Planlamadan sevkiyata kadar her aşamada bu sorumluluğumuzun bilinci içerisinde hareket ederek ürünümüzden beklentilerimizi en yüksek seviyede tutmaktayız.
2013 yılı firmanız açısından nasıl geçti, neler yaptınız? 2014 yılından neler bekliyorsunuz?
Şu anda Türkiye’de yaklaşık aylık 1000 ton civarında ızgara imal edilmektedir. Özellikle çelik sektöründe yer alan firmalarımız artık ızgaranın ne olduğunu, nasıl kullanılacağını ve ne gibi faydaları olduğunu iyi biliyorlar. Ama ızgara kullanımının bu ürünün maliyet ve kalite avantajları tanındıkça daha çok yaygınlaşabileceğini biliyoruz. Hedefimiz önümüzdeki beş yıl içerisinde ızgara kullanımını iki katına çıkarmaktır.
2013 yılı pazarda yaşanan bazı sıkıntılı dönemlere rağmen firmamızın yüzde otuzun üzerine bir büyüme gösterdiği başarılı bir yıl olmuştur. 2014 yılının, mevcut döviz hareketliliği ve siyasi ortam dolayısıyla sıkıntılı geçeceğini düşünüyoruz. Ama bizler tek işimiz olan ızgara imalatına odaklanmaya devam ederek ızgaranın daha bilinmeyen kullanım alanlarını göstermeye, kullanım ve maliyet avantajlarını tanıtmaya devam edeceğiz. Izgara konusunda Türkiye’den 2014 yılında da yüksek beklentilerimiz var.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.