Türkiye'deki işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 8.2 le rekor kırdı
Türkiye'deki işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 8.2 ile TÜİK'in yeni nüfus projeksiyonlarına göre işsizlik oranlarını açıklamaya başladığı 2005 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Eski sisteme göre bakıldığında da 2011 üçüncü çeyrekten sonra en düşük rakama inildiği görülüyor.
Türkiye'deki Mayıs ayı işsizlik oranı geçen senenin aynı dönemine göre 1.2 puan düşerek yüzde 8.2'ye geriledi. Tarım dışı işsizlik oranı da 1.6 puanlık düşüşle yüzde 10.4'e indi.
EN DÜŞÜK ORAN
TÜİK tarafından açıklanan veriler, işsizlik oranlarının yeni serilerle hesaplanmaya başladığı 2005 yılından bu yana en düşük değerlere işaret ediyor. Daha önce 2011 Eylül ayında yüzde 8.8 ile kırılan rekor, bugün açıklanan oran ile yüzde 8.2'ye geriledi.
Benzer şekilde tarım dışı işsizlik verileri de ilk kez yüzde 11 seviyesinin altını görmüş oldu.
2005 öncesi rakamlara bakıldığında ise 2001 üçüncü çeyrekte yüzde 7.8'lik oran dikkat çekiyor. İşsizlik bu hesapla da son 11 yılın en düşüğünü görmüş oluyor.
837 BİN KİŞİ ARTTI
2012 yılı Mayıs döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 837 bin kişi artarak 25 milyon 282 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 90 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 747 bin kişi arttı.
Mayıs 2012 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 25,2'si tarım, yüzde 18,8’i sanayi, yüzde 7,2’si inşaat, yüzde 48,8'i ise hizmetler sektöründedir. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payında herhangi bir değişim sözkonusu değilken, hizmetler sektörünün payının 1.2 puan arttığı, buna karşılık tarım sektörünün payının 0.5 puan, sanayi sektörünün payının 0.7 puan azaldığı görüldü.
KALICI OLMASI GEREKİYOR
Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist Emre Alkin, "Ben böyle bir oranın kalıcı olmasını isterim. İşsizlik rakamının yüzde 7 seviyesine düşmesi için kalıcı, büyük çaplı yapısal değişikliklerin olması lazım. Yüzde 8,2 oranı bana sürpriz oldu, memnuniyet verici. Bu iktisadi faaliyetlerin halen zirve seviyesinde olduğunu gösterir” dedi.
Senenin ilk üç ayının hem perakende hem de ticaret için çok iyi geçmediğini dile getiren Alkin, “Nisan, mayıs, haziran aylarındaysa direkt olarak işverenlerle yaptığım görüşmelerde, işlerinin düzeldiğini, ilk üç ayın olumsuzluğunu üzerlerinden attıklarını ifade ettiler” diye konuştu.
İşsizlik oranının sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayan Alkin, şöyle devam etti:
"Böyle bir rakam kalıcı olur, düşüş istikrar içerisinde sürerse ters bir durum gerçekleşecek. Hem büyüme yavaşlıyor, bunun en büyük kanıtı cari işlemler açığının da yavaşlaması hem sanayi üretimi ve ciro rakamlarından iyi sesler gelmiyor hem bir yandan kapasite kullanım oranları düşüyor, ama diğer bir yandan da işsizlik düşüyor. Bu biraz paradoks oluyor. Ben mevsimsel etkilerden kaynaklandığını düşünüyorum."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.