Sorularımıza geçmeden önce bizlere firmanızdan ve kendinizden bahseder misiniz?
Firmamızın kurucusu Hasan Albulak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Karayolları’nda çalışmaya başlamıştır. Daha sonraki yıllarda Kanada’ya gitmiştir. Kanada’da yine bir makine üreticisi firmada proje mühendisi olarak işe başlamıştır. Bu firmada yeteri kadar tecrübe edindikten sonra ortağı ile bir çelik servis merkezi kurup kendi makinalarının imalatına başlamışlardır.
Bir mühendis olarak geleceğini makine imalatında gören Hasan Albulak ÇSM ortaklığından çekilir ve Makine imalat grubunun tüm hisselerini devir alır. Bu tarihten sonra ALCOS önce Kanada ve Kuzey Amerika’da, özellikle 2000 yılından sonrada Türkiye, Avrupa ve Afrika pazarında sektöründe lider kuruluşlardan biri olarak yerini sağlamlaştırmıştır. Firmamız Kanada’da tam donanımlı 10 bin m2, Türkiye’de ise yaklaşık 2 bin m2 kapalı alan üzerinde 3 boyutlu tasarım teknolojileri ve CNC makinelerimiz ile imalat ve servis işleri yürütmektedir. Tüm Amerika pazarına servis için Newmarket, Ontorio’daki ana fabrikamızı, Avrupa ve Yakın Doğu pazarına servis için ise Türkiye’deki şubemizi kullanmaktayız. Markamızın kuvveti yılların vermiş olduğu tecrübenin ileri mühendislik ile birleşmesinden gelmektedir. Firmamız standart tasarımlarını müşteri istekleri doğrusunda şekillendirmektedir.
Firmanız ve üretim faaliyetlerinizle ilgili kısa bir değerlendirme yapar mısınız? Müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Her ne kadar bir mühendislik firması olarak müşterilerimiz için her türlü tasarım, imalat ve danışmanlık konularında destek versek de asıl çalışma alanımız demir çelik sektöründe çelik servis merkezleri için tasarladığımız makinalardır.
Ürün gruplarımız,
• Boy Kesme Hatları (30 mm kalınlığa kadar)
• CNC Multi Cut Hatları ( Çoklu boy kesme)
• Hidrolik ve Mekanik Levellerlar
• Tension levelling Hatları (Lazer kesime uygun)
• Strech Levelling Hatları (Uzatmalı ütüleme hatları)
• Dilme Hatları (20 mm kalınlığa kadar)
• Yüksek hızlı Rotary Shear
• Paketleme hatları
İmalatını yaptığımız makinaların her biri özel tasarım makinalardır. Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Sektörde müşteri beklentileri aslında çalıştığınız pazara ve müşteriye göre değişmekle beraber temelde ortak noktaları bulunmaktadır. Bunlar güncel ve yeterli stok bulundurma, uygun maliyet ve kaliteli imalat, müşterinin sorunlarına en kısa zamanda çözüm getirebilme, yerinde ve en kısa sürede servis verebilme, müşteri odaklı tasarım diyebiliriz.
Su anda özellikle Amerika’da Leveller sistemlerinde standart mekanik dizayndan çok boyutlu düzeltmeye imkan tanıyan, daha esnek ve düzeltme adına daha çok seçenek sunan hidrolik levellera ve Strech Levelling olarak adlandırılan tam gerdirmeli ütüleme hatlarına doğru bir yönelme var.
Strech Levelling sistemi özellikle 2010 yılından itibaren Amerika pazarında çok yaygınlaşmıştır. Bu sistemdeki en önemli ve dikkat çekici özellik malzeme düzeltme kabiliyetindeki yüksek başarı oranıdır.
Malzeme üzerindeki bozukluk neden kaynaklanırsa kaynaklansın malzeme elastik şekil verme sınırını aştığı için strech levellerlarda düzeltme oranı mekanik tip levellerlara göre çok daha fazladır.
Hidrolik Leveller sisteminde ise düzeltme Mekanik tip Levellerdaki 2 boyutlu hareketin aksine tüm merdaneler ve destek merdanelerinin 3 boyutlu hareketi ile sağlanır. Bu sayede satıhı bozuk malzemeye daha etkin ve başarılı bir şekilde müdahale edilebilmektedir.
Dilme hatlarımızda ise son teknoloji AC vektör motor ve sürücülerimiz sayesinde sistemdeki fazla enerjiyi sisteme geri vererek yüksek elektrik maliyetini azaltıyoruz. Bunun dışında otomatik seperator sistemleri, otomatik çemberleme sistemleri gibi ruloyu dilerken asıl zaman kaybının gerçekleştiği hazırlık aşamasını neredeyse yarı yarıya azaltıyoruz. Bu da hatlarımızın günlük dilme kapasitesine %20 -%30 oranında olumlu etki ediyor.
Yurtiçi ve yurtdışında hangi bölgelere, ülkelere ihracatta ağırlık veriyorsunuz? Neden?
Firmamız Kanada Firması olduğu için ana pazarımız her zaman Amerika kıtasıdır. Avrupa’da ise yatırımların durmasından sonra özellikle Ortadoğu pazarına yönlendik. Türkiye’de bütün büyük firmalarla çalışıyoruz.
Türkiye’de makinalarımızı görebileceğiniz firmalar;
Tat Metal, Çınar Metal, Kerimçelik, Borçelik, Mannesman Boru, KMC, Öztaş, Çemsan, RZK Metal gibi sektörün büyük oyuncuları…
Avrupa’da Schuetz Gmbh., Meiser Gmbh (Almanya), MFO Sp. Z.o.o (Polonya). Afrika’da Tubecon Tosec, Ortadoğu’da Mitwalli Steel Co., Mitwalli Steel (Suudi Arabistan), Scohen Metal Works (İsrail). Kanada ve Amerika’da ise nerede ise sektörün tüm oyuncuları ile çalışıyoruz. Burada hepsine yer veremesek de başlıcaları; Coil Plus, Severstal, Russel Metal, Namasco, Steel Warehouse, Riverview Steel, Venture Steel Inc, Nova Steel, Ideal Roof, Ternium Mexico S.A. (APM), Groupo Metro Alumino (Merksika), Dell Metal, Heidtman Steel, Atlantic Steel.
Pazar payınızı arttırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz faaliyetler neler? 2014’te hangi fuar, seminer vb. etkinliklere katıldınız ya da katılacaksınız?
Her sene Avrupa’daki Hannover Messe, Amerika’daki Chicago Fabtech fuarlarına stant açıp katılmaktayız. Bunların dışında Türkiye’de Çelik piyasa konferansları, Amerika’daki çelik pazarındaki forumlara sponsor katılımcı olarak yer almaktayız.
Chicago’da bu sene gerçekleştirilen Fabtech 2014 standımızda çok yoğun ilgi ile karşılandık ve Aralık ayında tüm sene de verdiğimizden daha çok teklif hazırladık. Beklentimiz 2014 yılında da bu teklifleri anlaşmaya çevirip tüm dünyadaki müşterilerimize kaliteyi ileri mühendislikle sunmaya devam etmektir.
Sizce Türkiye’de demir çelik sektörü 2014 yılı için nasıl bir seyir izleyecek?
2012 ve 2013 Türkiye’de gerek sac tüccarlarının artık Çelik Servis Merkezi olarak servis verme zorunluluğunun ortaya çıkması, gerek duraklamadan çıkan büyük firmaların yatırım fırsatı bulması makine sektörünün oyuncuları için oldukça hareketli ve rekabetçi bir pazar ortaya çıkardı. Bu rekabetin nedeni Avrupa’da daralan pazarlarını genişletmek isteyen ve aldıkları devlet desteği ile ayakta duran Avrupa menşeili firmaların oldukça rekabetçi fiyatlar verip Türkiye pazarında oldukça agresif davranmalarından kaynaklanmaktadır. Sac tüccarlarının pek çoğu ÇSM kurdu ya da yatırım sürecinde, şimdiye kadar al sat yapan tüccarlar artık kaliteli ve uygun stok bulundurmak, uygun maliyetle ürün çıkarmak zorundalar. Bu da bizim gibi çıktısı kaliteli olan firmalar için fırsat oluşturdu.
Ucuz makine yatırımı aramaktansa müşteriler artık uzun süreli hizmet verebilecek, malzemeye katma değerde bulunacak makinalara yatırım yapmaya başladılar. Buda pazarın hareketlenmesine neden oldu.
2014 senesi ise demir çelik sektörü için ne yazık ki ikinci fetret dönemi olacak gibi gözüküyor. Hem yükselen döviz kuru nedeniyle girdi maliyetinin yükselmesi hem de olumsuz görünen ekonomik durumun büyümeyi etkilemesi nedeniyle 2014’ü daha zor bir yıl olacağı söylemek mümkün.
Bunun yanında firmamızın ana pazarını oluşturan Amerika’da ise durum tamamen farklı Fed’in piyasaya bastığı parayı bir miktar azaltmasına rağmen ekonomiden gelen olumlu sinyaller özellikle Kuzey Amerika’da yatırımların artarak devam edeceğini gösteriyor.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Alcos Makina olarak kısa vadede verimliliği arttırarak ve kaliteden ödün vermeden maliyetleri düşürerek müşterilerimize ekonomik çözümler sunmayı planlıyoruz. Bunun yanında uzun vadede devam eden ve yıl sonuna doğru fizibilite çalışmalarını yaptığımız ek bina projesini hayata geçirerek kapalı imalat alanımızı genişletmeyi planlıyoruz.
Bu sene içinde ayrıca makine parkurumuza yeni CNC tezgâhlar ekleyerek daha verimli, daha hızlı ve daha hassas üretim gerçekleştirip, imalat kabiliyetimizi mevcut durumun üstüne çıkartacağız.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Her ne kadar durum tersini gösterse de, umarım 2014 yılı hem demir çelik sektörü hem de ülkemizin için olumlu bir yıl olarak geçer.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.