Türkiye'nin Vinç uzaktan kumanda markası: Elfatek
Endüstriyel elektronik sektöründe 15 yıllık tecrübeyi 2006 yılında Vinç uzaktan kumanda sektörüne taşıyan Elfatek Elektronik’in kurucuları, TÜBİTAK’ın proje desteği ile Türkiye’de ilk 80 kanallı ve 120 saat çalışma süresine sahip vinç uzaktan kumandalarını üretti.
Endüstriyel elektronik sektöründe 15 yıllık tecrübeyi 2006 yılında Vinç uzaktan kumanda sektörüne taşıyan Elfatek Elektronik’in kurucuları, TÜBİTAK’ın proje desteği ile Türkiye’de ilk 80 kanallı ve 120 saat çalışma süresine sahip vinç uzaktan kumandalarını üretti. Elfatek kumandalarının tüm elektronik, yazılım ve mekanik parçalarını kendi bünyesinde üretmektedir. Bugüne kadar yaptığı teknolojik alt yapı yatırımları ve sürekli AR-GE çalışmaları ile Elfatek Türkiye’nin önde gelen vinç uzaktan kumanda imalatçısı ve tasarımcısı durumuna geldi.
Bünyesinde bulundurduğu genç ve dinamik mühendis kadrosu ile sanayinin ihtiyacı olan yüksek performanslı ve kaliteli ürünler geliştirebilmek için faaliyetlerine devam ediyor. Elfatek Pazarlama ve Satış Müdürü Bahattin Düzgün sektöre ilişkin sorularımızı sizler için yanıtladı.
Firmanızın kuruluşundan bahsederek, çalışmalarınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Geçmişi 1996 yılına kadar dayanan Elfatek firması 2006 yılının ortasında kuruldu. Ancak yeni bir sektöre girmeyle birlikte yeni bir marka ve yeni bir isim olarak piyasaya çıktı. Ar-Ge’sini bitirdiğimiz yeni bir ürünle 2006 yılında vinç sektöründeki yerimizi almış bulunuyoruz. Şirketimiz uzaktan kumanda sistemlerinde tamamen yerli, kendine özgü tasarımı ve imalatı ile işletmelerde daha yüksek verim ve daha fazla iş güvenliği sunarak müşterilerine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında vinç sektöründe kullanılan farklı ürünlerde üretmektedir. Sürekli AR-GE faaliyetleri içinde bulunan Elfatek Türkiye’nin vinç uzaktan kumanda markası olmuştur.
Şirketinizin ana ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz? Bu ürün ve hizmetlerle ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünlerinizin temel özelliklerinden bahseder misiniz?
Şirketimiz kuruluşundan beri endüstriyel elektronik alanında hizmet vermektedir. Özelde ise sanayide kullanılan vinçlere özel ürünler geliştirmekteyiz. Ürün guruplarımız olarak 32 çeşit vinç uzaktan kumandalarımız, vinçlere özel 40 çeşit sesli, ışıklı (LED’ li) sirenlerimiz ve vinçlerde kancanın yukarı ve aşağı limitlerini sınırlayan TUR SWİTCH i üretmekteyiz. Elfatek, her türlü vinç uzaktan kumanda konusunda çözüm noktası olmada şu anda Türkiye’ de lider konumdadır, dünyada da kumanda çeşidi adedi bakımından ilk sıralara girmektedir ve bu konuyu kendisine politika edinmiştir. Ayrıca üretim kapasitesi ile Ortadoğu ve balkanların en büyük vinç uzaktan kumanda üreticisidir.
Uzaktan kumandanlarımızın en büyük özelliği 80 kanal olup 400 mt daire alan içerisinde aynı anda 80 adet vinci birbirini etkilemeden, her bir kumanda kendi vincini çalıştırır, frekans karışıklığı olamaz. Ayrıca yazılım kod yapısı ile de 20.480 adet kumandaya kadar da birbirini çalıştırmaz, sinyal algılama hızı 30 ms olup pil ömrü sürekli kullanımda 120 saattir. Bu önemli teknik unsurlar ile kumandalarımızın diğer kumanda markalarından ayıran başlıca önemli ve üstün yanlarıdır.
Ayrıca vinç uzaktan kumandalarında alıcı ile veri arasında gerçekleşen veri transfer güvenliği çok önemlidir. Şayet bu güvenliği yazılımsal ve donanımsal olarak alınmadığı takdirde aynı anda çalışan kumandalar bir birini etkileyebilir veya en kötüsü de birbirini çalıştırabilir. Bundan dolayı da iş kazalarına ve makine arızalarına sebep olabilir.
Elfatek olarak bizler bu güvenliğe çok önem veriyoruz. Çünkü gönderdiğimiz sinyali 144 bit veri şifrelemesi ile (18 kentrilyon üstü) sinyali şifreleyerek vincin üstündeki alıcıya gönderiyoruz. Bu yüksek seviyede şifrelenmiş veriyi 30 ms gibi dünyada rakipleri arasında olmayan hızda çözüp vince hareket veren tek kumandadır.
Siren ürünlerimiz ise vinç firmalarının isteği doğrultusunda tasarlanıp üretildiği için de dayanıklı olup, dip siviç ile yüksek veya düşük ses ayarı, homojen ışık dağılımı ve estetik tasarımı ile vinç sektöründe hızlı bir şekilde yerini almıştır ve tutulmuştur.
Tur siviçi ise sınıfında olmayan bir üründür. Tamamen Elfatek olarak Ar-Ge’ si ve tasarımı firmamıza ait olup patent başvurusu yaptığımız bir ürünümüzdür. En büyük özelliği manyetik kuplaj yöntemi ile mekanik bağlantı olmadan hareket algılayıp istenen limitlerde vinci durdurmasıdır. Ayrıca tur sayısı sınırsızdır.
Şirketinizin 2010 yılı ve 2011 ilk 6 ay performansını değerlendirerek gerçekleştirilen yenilikleri aktarır mısınız? Son dönemlerde herhangi bir yatırımınız ya da yeni ürününüz oldu mu? Olduysa bu ürünlerin özelliklerini anlatır mısınız?
Şirketimiz 2010 yılında bir önceki yıla göre ürün satışında yaklaşık %90 oranında büyümüştür. 2011 başı itibari ile vinç kumanda çeşidimizi 32 adet çıkarmanın vermiş olduğu hızlanma ile 2011 yılının ilk altı ayında ise bir önceki yılın toplam satış rakamlarına ulaşmış bulunmaktayız. 2011 sonu itibari ile de yaklaşık %90 civarında ürün satış rakamlarında büyüme planlamaktayız.
Son dönemdeki yatırımlarımız ise, yaklaşık 1 milyon TL bütçe ayırdığımız fabrikamızı yapmaktayız. Bu fabrikamızın kapalı alanı 1000 m2dir. Bu yeni tesisimize 2011 Aralık başı itibari ile üretim yapmaya başlayacaktır. Bu yeni yerimizin üretim altyapısı aylık 1.000 adet kumanda, 5.000 adet siren 1.500 adet tur sivici üretecek kapasitede planlamış bulunmaktayız.
Bu çerçevede 2011 sonrası için plan ve hedeflerinizi açıklar mısınız? Bu süreçte yeni ürünleriniz olacak mı?
2011 sonrası için planımız yeni fabrikamıza geçmek ve üretim kapasitemizi kademeli olarak artırarak yukarıdaki belirttiğim kapasitelere ulaştırmaktır. Yeni ürün olarak; ekonomik ürün çıkaracağız. Bu ürünümüzü 2012 Mart-Nisan döneminde çıkarmayı planlamaktayız. Bunların yanında planlamasını yaptığımız birkaç projemizde bulunmaktadır. Bu projelerimizde nihai ürüne dönüştüğünde tanıtımı yapılacaktır.
Firmanızın dış ticaret potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz? Satışlarınızdaki ihracat oranını belirterek, dış ticaretteki hedeflerinizi aktarır mısınız?
Bizim sektörümüzde, yurt dışı pazarları ve yabancı firmaların ağırlığı var. Bizler Elfatek olarak 2011yılının ortasından itibaren Pazar araştırması yapmaya başladık ve yurt dışında Doğu Avrupa, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine bulunan firmalar ile ihracat için görüşmelerimiz devam etmektedir. Şu ana kadar yurt dışı pazarına ağırlık veremememizin sebebi üretim kapasitemizin yeterli gelmemesidir. İnşallah yeni tesisimize geçtiğimizde istediğimiz kadar ürün çıkarabilecek kapasiteye ulaşacağız. Bu kapasite ile de yurt dışı pazarında rekabetçi olmayı hedefliyoruz.
Ayırıca Elfatek olarak vinç üreticiler aracılığı ile ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık %10 yurt dışı pazarlarına gönderilmektedir. Bu vesile ile 30’a yakın ülkede 4 yıldır çalışan ürünlerimiz mevcuttur.
İçinde bulunduğunuz sektörün Türkiye’deki gelişimi ve bugünkü durumu hakkında bilgi verir misiniz? Bu pazarın geldiği noktayı ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Türkiye siyasi ve ekonomik olarak büyüdükçe, bizlere de gerçekleşen büyüme olumlu olarak yansıyacaktır. Ekonomik büyüme oluşurken firmalarında buna paralel olarak Ar-Ge ve altyapı yatırımlarını artırmaları ve hazırlıklı bulunmaları gerekmektedir. Şayet hazırlıklı bulunmadıklarında bu pazarları rakiplerine kaptıracaklardır.
Vinç kumandasında sektörümüz büyüyeceğini öngörmekteyiz. Çünkü ülkemiz ve yakın çevre bölgemiz sanayileşmesi hızla devam etmektedir. Bu sanayileşme Arap baharının durulması ile daha da hızlanacaktır. Buna her firma hazır olmalıdır.
Sektörde yaşanan sorunlardan bahsederek çözüm önerilerinizi aktarır mısınız? Sizce bu alanda hızlı bir gelişim için nasıl bir yapı olmalı?
Sektörümüzde denetim eksikliğinden dolayı yurt dışı menşeli ürünler, özellikle uzak doğudan ithal edilen düşük kalitede ve teknik özelliklere sahip ürünler pazara sunulmaktadır. Bundan dolayı bizleri fiyat olarak zorlamakta olup haksız rekabete yol açmaktadır. Türkiye de vinç uzaktan kumanda standartları oluşturulmalıdır. Bunun içinde TSE’ye görev düşmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.