Türkiyede e-ticaret pazar hacmi 42.2 milyar TLye ulaştı
Türkiyede 17 milyon 580 bin kişi internet üzerinden alışveriş yapıyor. Sanal alışveriş müşterilerinin 10 milyon 80 binini erkekler, 7,5 milyonunu da kadınlar oluşturuyor. Veriler gösteriyor ki; tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını online platformlara taşımaları Türkiyedeki e-ticaret pazarının daha çok büyümesine ve gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. Ağustos 2018de Türkiye pazarına iddialı bir giriş yapan, Avrupanın önde gelen moda arama motorlarından GLAMI, Türkiyenin potansiyeline inanıyor ve markaların da e-alışveriş potansiyelini değerlendirmeleri gerektiğini söylüyor.
TÜBİSAD’ın son raporuna göre 2017 yılında Türkiye’de e-ticaret pazarı hacmi 42.2 milyar TL’ye ulaştı. 23 milyar TRY ile online perakende, gelirlerin %55’ini oluşturdu. 2011’den bu yana yıllık %29’luk bileşik büyüme hızı ile Türkiye’de online perakendenin 2022 yılında elde edilen gelirleri ikiye katlayacağı öngörülüyor. Aynı zamanda, gelişmiş ülkelerdeki %10 oranı ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de sadece %4.1 olan online perakende penetrasyonu oranı bu sektörün gelişmesi için güçlü bir alan olduğuna işaret ediyor.
Türkiye, e-ticaret potansiyeli çok yüksek bir ülke
Türkiye’nin gerek ekonomik potansiyeli gerek sahip olduğu genç nüfus ile birlikte e-ticaret pazarında çok avantajlı bir ülke konumunda olduğunu söyleyen GLAMI Türkiye Ülke Müdürü Sabina Kabusheva, alışveriş potansiyeli olarak bakıldığında e-ticaret alanında Türkiye’de hızlı bir büyüme gözlemlediklerini ve bunun Türk pazarını bir cazibe merkezi haline getirdiğinin altını çiziyor. Kabusheva, büyüyen e-ticaret pazarında markaların online alışverişe daha çok yatırım yapmalarının rekabet güçlerini artırmak adına çok büyük önem taşıdığını söylüyor.
Online alışveriş tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor
Zaman tasarrufu, oturduğumuz yerden alışveriş yapmanın rahatlığı, yorulmadan ayağımıza gelen hizmet, ürün çeşitliliği, ürün karşılaştırmaları, teslimat kolaylığı ve bunların hepsini farklı sanal mağazalardan yapabilmek gibi faktörler tüketicileri online alışverişe çeken en önemli unsurlar. Bu noktada tüketicilerin özellikle moda konusunda yüzbinlerce seçenek arasında aradıklarını rahatça bulabilecekleri yenilikçi uygulamalara da ihtiyaçları var. Diğer bir yandan indirimli ürün sunan markalardan tutunda popüler ya da özel tasarım sunan markalara varıncaya kadar hemen hepsi, belirli pazarlama kanallarında çekici ürün önerileriyle doğru kitleyi hedeflemeye çalışıyor. GLAMI bu markaların yeni kitlelere ulaşmasına ve yeni müşteriler elde etmesine yardım ediyor. “Alışveriş yapmadan önce akla gelen ilk site olmayı hedefliyoruz” diyen GLAMI Türkiye Ülke Müdürü Kabusheva sözlerine şöyle devam ediyor: “Marka ve mağaza sahiplerinin ilgili alıcılara ulaşması için muazzam bir platform sunarak piyasada kilit rol oynama arzusundayız. Sürekli artan ürünlerimiz arasında her zaman keşfedilebilecek yeni bir ilham kaynağı bulundurduğumuzdan emin oluyoruz”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.