Türkiye, kendi çeliğini kendisi test edecek
Demir çelik sektörü test ve analizde dışa bağımlılıktan kurtuluyor
Demir çelik sektörü test ve analizde dışa bağımlılıktan kurtuluyor
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), demir-çelik ürünlerinin test hizmetlerinde Türkiye’yi dış bağımlılıktan kurtarmak amacıyla Matil A.Ş. adında test ve analiz merkezi kurdu.
ÇİB Başkanı Namık Ekinci, oluşturulan merkezin, Türk ürünlerinin analizlerini yapacak ve uluslararası akreditasyona sahip laboratuarlar kuracağını açıkladı.
Türkiye, rekabet üstünlüğü olan sektörlerinden birinde daha uluslararası akreditasyonu olan test ve analiz merkezine kavuşuyor. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Matil, Malzeme Test ve Analiz Laboratuvarları A.Ş.’yi (Matil A.Ş.) kurdu. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, MATİL A.Ş.nin öncelikle ihracat faaliyetleri için ihtiyaç duyulan ve yetkili belgelendirme kuruluşlarınca yurtdışından sağlanan malzeme test ve analiz işlemlerinin yurtiçinde yapılmasına yönelik akredite laboratuarlar kuracağı bildirdi. Kurulacak laborauarlar, yorulma testleri başta olmak üzere, demirçelik sektörünce ihtiyaç duyulan tam mekanik ve kimyasal testleri yapacağını anlatan Ekinci, “hammadde analizleri ve çevresel yükümlülüklere yönelik ölçümler de burada yapılacak. Testlerin uygulanacağı ve analiz işlemlerinin gerçekleştirileceği merkezi laboratuvarlar sayesinde; yüksek test maliyetleri, yurtdışına nakliye, gümrükleme ve uzun test süreleri gibi zaman ve enerji kaybına yol açan birçok sorun giderilmiş olacak” diye konuştu.
Türk ürünlerinin saygınlığı artacak
İhraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturularak Türk çeliğinin uluslararası pazarlardaki güvenilirliği ve saygınlığının korunmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten ÇİB Başkanı Ekinci, şöyle dedi:
“Akredite laboratuarlar; ihracat kadar, demir-çelik sektörü girdi malzemelerinin ithalatında karşılaşılan sorunlara da çözüm getirecek. Çelik ürünlerin kesin ithalatı yapılmadan önce, bu laboratuarlarda teknik uygunluğu tespit edilecek. Merkezimiz ülkemize kalitesiz ve standart dışı mal girişinin engellenmesinde de önemli görevler üstlenecek.”
Çelik İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre; MATİL A.Ş., “Türk Demir Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi Ve Eylem Planı”nda belirtilen beş temel hedeften birini oluşturan “Ar-Ge kapasitelerini geliştirmek” hedefi doğrultusunda ikinci aşamada, alanında ilk olacak bir ar-ge ve inovasyon merkezini de faaliyete geçirecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.