7. EKLER
7.1. Strateji Belgesinin Temel Politika Belgeleri İle İlişkisi
7.1.1. IX. Kalkınma Planı (2007-2013)
Dokuzuncu Kalkınma Planı döneminde ekonomik büyümenin ve sosyal kalkınmanın istikrarlı bir yapıda sürdürülmesi ve plan vizyonunun gerçekleşmesi yolunda aşağıda yer alan stratejik amaçlar, gelişme eksenleri olarak belirlenmiştir: Bu eksenler;
1- Rekabet Gücünün Artırılması,
2- İstihdamın Artırılması,
3- Beşeri Gelişme ve Sosyal Dayanışmanın Güçlendirilmesi,
4- Bölgesel Gelişmenin Sağlanması,
5- Kamu Hizmetlerinde Kalitenin ve Etkinliğin Artırılması.
2007-2013 dönemine ilişkin uluslararası gelişmeler ve temel eğilimler doğrultusunda, Türkiye ekonomisine ilişkin geçmiş dönemdeki gelişmeler ile mevcut ekonomik ve sosyal gelişmeler dikkate alınarak hazırlanan Dokuzuncu Kalkınma Planının vizyonu, “istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen ve AB’ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye” olarak belirlenmiştir.
Makina Sektörü Strateji Belgesi, IX. Kalkınma Planı içerisinde yer alan Ekonomik ve Sosyal Gelişme Eksenlerindeki hedefler ile uyum içinde bulunmaktadır.
Makina Sektörü Strateji Belgesi içindeki hedefler ve bu hedefleri gerçekleştirmek üzere yapılacak eylemler Rekabet Gücünün Artırılması başlıklı gelişme ekseni içinde yer alan “Makroekonomik İstikrarın Kalıcı Hale Getirilmesi”, “İş Ortamının İyileştirilmesi”, “Enerji ve Ulaştırma Altyapısının Geliştirilmesi”, “Çevrenin Korunması ve Kentsel Altyapının Geliştirilmesi”, “AR-GE ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi” ve “Sanayi ve Hizmetlerde Yüksek Katma Değerli Üretim Yapısına Geçişin Sağlanması” hedefleri ile doğrudan uyum içindedir. Özellikle makina sanayi gibi ülke ekonomisinde baskın karaktere sahip olan bu alanda yapılacak iyileştirmeler, IX. Kalkınma planının birçok temel hedefine ulaşılmada önemli katkı sağlayacaktır.
Bununla beraber; söz konusu strateji belgesi, “Eğitimin İşgücü Talebine Duyarlılığının Artırılması”, “e-Devlet Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Etkinleştirilmesi” gibi diğer gelişme eksenleri ile de uyum içindedir.
Ayrıca, IX. Kalkınma Planı içinde yer alan ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ortamda rekabetçi konumlarını sürdürebilmeleri ve güçlendirebilmeleri, büyümelerini verimlilik artışlarına dayandırmalarına ve yeni mukayeseli üstünlük alanları yaratabilmelerine bağlı olduğu tespiti temelinde yenilikçiliğe önem verilmesi, bilim ve teknoloji kapasitesinin artırılması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin biçimde kullanabilmesi büyük önem taşımakta olup makina strateji belgesinin bu hedeflere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
7.1.2. Orta Vadeli Program (2011-2013)
Orta Vadeli Program, Türkiye’nin 2011-2013 döneminde sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmesini hedeflemektedir. Bu programda yer alan politikalar uygulandığı takdirde, 2010 yılında tekrar büyüme sürecine girmiş ülkemiz ekonomisinin 2011 yılından itibaren ise büyümesini hızlandırması öngörülmektedir.
Özellikle; anılan ekonomik krizin etkisiyle finansman sıkıntısı artan çok sayıda KOBİ’nin desteklenmesine yönelik finansal araçların oluşturulması ve çeşitlendirilmesi, KOBİ’lerin büyümelerinin ve birleşmelerinin özendirilmesi, AR-GE’ye olan taleplerinin artırılması, rekabet gücünün, kalite ve verimlilik düzeyinin artırılması ve kümelenme politikaları oluşturularak işletmelerin organize sanayi bölgelerinde kurulmasının özendirilmesi gibi ülkemiz sanayisinde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanmasına yönelik eylemler Orta Vadeli Program kapsamında değerlendirilmektedir.
7.1.3. Yıllık Program (2011)
2011-2013 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda ortaya konulan temel amaç ve 2011 yılı hedefleri çerçevesinde; ekonominin büyüme sürecinin devam etmesi, istihdamın artırılması, enflasyonun düşük seviyelerde tutulması 2011 Yılı Programının temel amacıdır. Ayrıca bu programda imalat sanayimizin katma değerli mal üretimini artırarak, yapısal dönüşümün hızlandırılması da temel amaçlardan biridir. Bu çerçevede, orta ve yüksek teknolojili sektörler başta olmak üzere, sanayi ihracatının artırılmasına ve yapısal dönüşümüne yönelik girişimlerin desteklenmesine dair bir politika önceliği belirlenmiştir. Söz konusu politika önceliği kapsamında ülkemiz sanayisine yönelik birçok tedbir alınmış ve bu tedbirler ile ilgili kurumlara uygulamaya dönük sorumluluklar verilmiştir.
Bu çerçevede, 2011 Yılı Programında yer alan “Sanayide sektörlerin rekabet gücünün artırılması amacıyla sektörel stratejiler ve eylem planları hazırlanacaktır. Sanayi Stratejisinin ve sektörel stratejilerin uygulama sonuçları izlenecek ve değerlendirilecektir.” tedbirinin sorumlu kuruluşu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak belirlenmiş ve bu tedbirin uygulanması için süre olarak Aralık Sonu tayin edilmiştir. Bu bağlamda Bakanlığımız, makina sektörüne yönelik 2011-2014 dönemini kapsayan strateji belgesini ve eylem planını hazırlamıştır. Söz konusu eylem planı içerisinde, 2011 Yılı Programı ile benzer şekilde, ülkemiz makina sektörünün rekabet gücünün artırılması hedeflerden biri olarak belirlenmiştir.
7.1.4. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stratejik Planı (2010-2014) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planı’nda Bakanlığın vizyonu, “Girişimciliğe, yenilikçiliğe ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı ekonomik yapısıyla, Avrasya’nın mal ve hizmet üretim üssü haline gelen ve dünyanın en gelişmiş on ülkesi içinde yer alan bir Türkiye’nin oluşumunda öncü olmak” şeklinde belirlenmiştir.
Bu vizyona ulaşmaya yönelik amaçlardan biri de “Türkiye’nin küresel rekabet edebilirliğinin en üst seviyeye çıkarılmasına ve sanayi ve ticaret alanlarında yapısal dönüşümün sağlanmasına yönelik olarak, ulusal politikalar doğrultusunda, kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörle işbirliği içinde politikalar ve strateji oluşturmak, uygulanmasını sağlamak, izlemek ve değerlendirmektir”. Makina Sektörü Strateji Belgesi bu amaca hizmet ederken, belgede yer alan beş hedef, hem Bakanlığımızın hem de Türkiye Sanayi Stratejisinin “Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak” vizyonunun gerçekleşmesine katkıda bulunacaktır.
7.1.5. Türkiye Sanayi Strateji Belgesi Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi, başta Dokuzuncu Kalınma Planı olmak üzere yapılan çok sayıdaki çalışmalardan faydalanılarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-TÜBİTAK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türk Patent Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), İstanbul Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Kocaeli Sanayi Odası, İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve ilgili sektörel kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının katılımı ve katkılarıyla, ayrıca Sanayinin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Daimi Özel İhtisas Komisyonu üyelerinin değerlendirmeleri ve katkıları da alınarak hazırlanmıştır.
Türkiye’nin sanayi vizyonunu belirlemek amacıyla da tüm paydaşların katılımıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde bir arama konferansı gerçekleştirilmiştir. Bu arama konferansı neticesinde, Türkiye için uygulanacak stratejinin uzun dönemli vizyonu “Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak” olarak belirlenmiştir. Bu uzun dönemli vizyon kapsamında 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi’nin genel amacı, “Türk Sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmak” olarak belirlenmiştir.
Bu vizyon ve çerçevesindeki hedefler göz önüne alınarak, söz konusu Türkiye Sanayi Strateji Belgesi içerisinde Türkiye’nin öncelikli sektörlerinden biri olarak belirlenen makina sektörüne yönelik strateji belgesi hazırlanmıştır.
KAYNAK: T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Sanayi Genel Müdürlüğü
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.