Türkiye, makina sektöründe Tayvanı yakın markaja aldı
Tayvanda düzenlenen TIMTOS 2019 Fuarında Metal Medya Yayın Grubu Müdürü Murat Köse ve MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır bir araya geldi.
Tayvanda düzenlenen TIMTOS 2019 Fuarında Metal Medya Yayın Grubu Müdürü Murat Köse ve MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır bir araya geldi.
Tayvan’da düzenlenen TIMTOS 2019 Fuarı’nda Metal Medya Yayın Grubu Müdürü Murat Köse ve MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır bir araya geldi. TAMI - Taiwan Association Of Machinery Industry ve TTA Taiwan Turnkey Project Assosiation ile iki işbirliği anlaşması imzaladıklarını vurgulayan Bakır, Türkiye ile Tayvan arasındaki ticaret durumundan tutun da makina sektörünün geçmişi ve geleceği hakkındaki tüm detayları bizlerle paylaştı.
MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Çalışma hayatıma esasen çelik sektöründe başladım. 6 sene sonra ise Sanayi Bakanlığı’na geçtim. Orada ağırlıklı olarak Avrupa Birliği teknik mevzuatının, Türk teknik mevzuatı haline getirilmesi konularıyla uğraştım ve ona yönelik olarak eğitim faaliyetlerini sürdürdüm. Ankara Üniversitesi’nde Avrupa Birliği Uzmanlığı programını tamamladım. Hollanda’da bir enstitüde yine benzer bir uzmanlık programını tamamladım. Son olarak “Sanayi Politikaları ve İnovasyon Yönetimi” alanında yüksek lisans çalışmam oldu. Bakanlıkta, çelik ve otomotiv konusunda da sorumluluklarım oldu ancak daha çok makine sektörüne yönelik çalışmalarımız ağırlık kazandı. Sonrasında 1,5 yıl önce bakanlıktan ayrılarak MAKFED - Makina Federasyonu Genel Sekreteri olarak çalışmaya başladım.
MAKFED - Makina İmalatçıları Federasyonu’nun, MAİB - Makina İhracatçıları Birliği’nden farkı nedir?
Makina sektörü çok faktörlü bir sektör ve aynı zamanda çok disiplinli bir alandır. Ülkemizde 13 bin makina imalatçısı var. Yani biz alt sektörler bağlamında 22 faaliyet dalı alanında sektörü sınıflandırıyoruz. Zaman içerisinde de dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de farklı dernekler kurulmuştur. Örneğin, bize üye olan ilk dernek 1969 yılında kurulan ve içerisinde makinacıları da barındıran Plastik Sanayicileri Derneği’dir. Tarım Makinacıları Derneği 1975 yılında kurulmuştur. Daha sonra inşaat makinaları, tekstil makinaları ve daha pek çok alanda çeşitli dernekler kurulmuştur. MAKFED’in amacı Almanya ve diğer ülkelerde de olduğu gibi bir çatı görevi görmektir. Kısaca MAKFED, sektörü bir arda tutmayı amaçlayan bir dernektir.
“Tayvan’ın yaptığı takım tezgahı ihracatında Türkiye 3’üncü sırada bulunuyor”
Şu anda tüzel olarak kaç üyeniz var?
Şu anda 20 üyemiz var. Dernek başvurularımız hala devam ediyor fakat değerlendirilme aşamasında olan üyelerimiz bulunuyor. Derneğimizde yukarıya doğru bir örgütlenme modeli mevcut. MAKFED’te alt sektörde bir dernek varsa yeni bir dernek üye olamıyor. O yüzden MAKFED’in Almanya’daki gibi sektörün tamamının yukarı doğru temsil eden bir yapı olmasını istiyoruz.
“MAKFED, Avrupa Makine Konfederasyonu Orgalime’de Türkiye’yi temsil ediyor”
Derneğinize birlikler de üye olabiliyor mu?
İhracatçı birliklerini kastediyorsanız, hayır olamıyor. İhracatçı birliklerinin Ticaret Bakanlığı’na göre rutin işleri var. Fakat Makina İhracatçıları Birliği ve MAKFED birbirine çok yakın ve işbirliği içerisinde çalışan iki kuruluştur.
Dünyanın birçok ülkesinde fuarları yakından takip ediyorsunuz. Şu an ise TİMTOS Fuarı - Tayvan’dayız ve burada iki önemli iş anlaşması imzaladınız, çeşitli önemli görüşmelerde bulundunuz. Bizlere bunlardan bahseder misiniz?
Şöyle ki, Tayvan teknoloji anlamında önemli bir ülke konumundadır. Hem makina konusunda hem de elektrik - elektronik sanayisinde bildiğiniz gibi çok önemli hatta lider ülkelerden bir tanesi... Ayrıca makina alanında da takım tezgahları konusunda öne çıkmış durumda. Tayvan’ın yaptığı takım tezgahı ihracatında Türkiye 3’üncü sırada bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye Tayvan açısından çok önemli bir ülkedir. Takım tezgahları ve metali şekillendirme makinalarında dünya çapında önemli firmalarımız var ve gerçekten bu konuda çok iyiyiz. Fakat talaşlı imalat konusunda hala ithalatçı konumdayız. Bunu da tersine çevirmeye yönelik gayretlerimiz var ama şu an bu anlamda Türkiye henüz gerekli know - how’a sahip değil. Bu sebeple biz bu konuyu ayrıca önemsiyoruz.
Tayvan ve bu gibi ülkelerden ithal edilen makinalarda bizim imalat sanayimiz açısından çok önemli. Bu anlamda Tayvan da Türkiye’yi çok önemsiyor. Biz aslında bu konuda açıkçası yeni bir açılım getirmek istiyoruz. Bugün burada, hem Tayvan Makine İmalatçıları Derneği - TAMİ hem de Taiwan Turnkey Project Assosiation - TTA ile iki işbirliği anlaşması imzaladık. Burada amacımız endüstrileri biraz daha bir araya getirmek, ortak birtakım çalışmalar yapmak yani kazan - kazan bağlamında ülkemiz makine sanayisiyle Tayvan makine sanayisini biraz daha yakınlaştırmak.
Belki Türkiye’ye birtakım yatırımları çekmek veya teknoloji transferi bağlamında birtakım çalışmalar yapmak, çeşitli iş ortaklıkları ve şirket evlilikleri sağlamak, yeni ticaret kanalları oluşturmaktır. Bu iş birlikteliklerinin birçok açıdan ülkemize faydalı olacağını düşünüyoruz.
En temelde de bilgi paylaşımını bu işbirliği anlaşmaları sağlıyor. Bizim zaten MAKFED olarak temel misyonumuz bilgi üretmektir. Yani sektörümüz çok disiplinli bir sektör olduğu için çeşitli raporlar oluşturup, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörün kullanımına sunmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda Tayvan’daki kuruluşlarla da bilgi transferi noktasında faaliyetlerimiz olacak.
Önemsediğimiz başka bir konu ise; Tayvan Ekonomi Bakanlığı bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürünü ziyaret ettik. Bu bünyede Smart Manufacturing Promession Office adında bir birim de mevcut. Burada da Türkiye’de sanayinin dijital dönüşümü olarak adlandırdığımız Endüstri 4.0 konusunda neler yapabileceğimiz hakkında arayışlarımız olacak.
Endüstri 4.0 konusunda çok güzel görüşmeler yaptık. Hatta buradaki yetkilileri Türkiye’ye davet ettik. Önümüzdeki günlerde belki Türkiye’de de bir toplantı yapacağız. Sonuç olarak ülkemize değer katabilecek ülke ve kuruluşlarla görüşmeler yapıyor ve faaliyetler yürütüyoruz. Tayvan’ı da bu konuda izlemeye aldık diyebiliriz.
Peki, önümüzdeki dönemlerde yeni projeler, işbirliği anlaşmaları ya da yeni görüşmeler yapacak mısınız?
Makina sektöründe bizim görüştüğümüz Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Amerika vb. ülkeler var. Bu ülkelerle zaten yakın ilişkiler içerisindeyiz. MAKFED, Avrupa Makine Konfederasyonu Orgalime’de Türkiye’yi temsil ediyor. Dolayısıyla o kanaldan zaten Avrupa kuruluşlarıyla doğrundan bir ilişkimiz var.
Tayvan gibi bu konuda gelişmiş ülkelerle de bu anlamda yakınlaşmayı öngördük. Dolayısıyla özellikle Avrupa ülkeleriyle zaten içinde dahil olduğumuz bir platform var.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Öncelikle bir yayın kuruluşu olarak size çok teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Sizlerin hem demir çelik hem de makine sektöründe faaliyet gösterdiğinizi biliyoruz. Eski çelikçi sonradan makinacı olan biri olarak iki sektörün yakınlığı bende hep bir heyecan uyandırmıştır. Türk makina sektörü, ülkemizde inşaattan sonra en çok çelik kullanan sektördür.
Bizler makinacılar olarak çelikçilerin en önemli müşterisiyiz. 26 Şubat 2019 tarihinde İstanbul Sanayi Odası’nda MAKFED ve İSO olarak çelikçilerle makinacıları bir araya getirdik. Orada da amacımız çelikçilerin daha fazla Türk makinası kullanmasıydı. O yüzden sizin yayın kuruluşunuzda da bu ve benzer konuları ileride ele almanızı canı gönülden diliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.