Türkiye’nin çelik devinden Kocaeli’ye dev yatırım!
Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan ve üretim faaliyetlerini Kocaeli’de gerçekleştiren Habas Endüstriyel ve Tıbbi Gaz Üretim Endüstrileri’nin Dilovası’na yapacağı tesis için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Hibrit otomobil üretimi çalışmaları devam eden Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş., Kocaeli Dilovası’nda 100 dönüm alana boyahane tesisi kuracak.
Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan ve üretim faaliyetlerini Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde gerçekleştiren Habaş, Dilovası’nda bulunan Parseller Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne 748 milyon TL maliyetle boya fabrikası kuracak. Proje kapsamında yerli otomobil üretimi için hammadde kabulünden kalite kontrol ve satışına kadar olan tüm süreçlerde, en son teknoloji makine ve ekipman kullanılarak yüksek kalitede üretimin yapılması planlanmaktadır. Toplamda 23 bin metre kare kapalı alana kurulması hedeflenen Boyahane Tesisinde kurulum aşamasında 120 kişi faaliyet geçmesinin ardından ise 133 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Kocaeli’de otomotiv sektörü yatırımı
HABAŞ tarafından, projenin teknik olmayan raporunda, “Kocaeli ilinde otomotiv yatırımlarının gelişmekte olması, sektör yelpazesinin gelişmiş olması sebebi ile hammadde ve yardımcı malzemelerin daha düşük maliyetlerle temin edilebilecek olması, Organize Sanayi Bölgesin içerisinde yer alması ve Organize Sanayi Bölgesine ait alt yapı sistemlerinin mevcut ve kullanılabilir nitelikte olmasından dolayı tesisin önemli çevresel etkilerinin olmayacağı öngörülmekte olup, bu sebeple farklı bir yer alternatifi düşünülmemiştir. Proje kapsamında, hammadde kabulünden kalite kontrol ve satışına kadar olan tüm süreçlerde, en son teknoloji makine ve ekipman kullanılarak yüksek kalitede üretimin yapılması planlanmaktadır” denildiği görüldü.
Boyahane Tesisinin kurulacağı 136 ada 5 nolu parsel 99.923,49 m² alana sahip. Proje alanı içinde kapalı alan olarak yaklaşık 61.317 m² alan kullanılacak. 10.000 m²’si boyahane kapalı alanı olacak. 748 milyon TL’ye mal olacak yatırım sonrası proje alnında 40 personel çalıştırılması planlandı. İnşaat çalışmalarının kurulum, montaj ve devreye alma süresi 12 ay sürmesi ve 80 kişi çalışması planlandı. Ekonomik ömrü 49 yıl olarak öngörülen tesisin işletme aşamasında ise Proje alanında işletme aşamasında 133 personel işe alınacak
İNCELEMENİN ARDINDAN KARAR VERİLECEK
Habaş, ÇED raporu için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurusunu gerçekleştirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin ardından projeye ilişkin karar verilecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.