Türkiye’de yönetici çok, ara eleman yok
Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı 250 iken, meslek liselerinde 30 olduğuna dikkat çeken İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, “Hep yönetici yetiştiriyor, ara eleman yetiştirmiyoruz. Kalifiye eleman sorunu yaşamamızın ana nedeni budur” dedi.
Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı 250 iken, meslek liselerinde 30 olduğuna dikkat çeken İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, “Hep yönetici yetiştiriyor, ara eleman yetiştirmiyoruz. Kalifiye eleman sorunu yaşamamızın ana nedeni budur” dedi.
Birçok sektörde olduğu gibi iş makinaları sektörünün de ara eleman bulmada sorun yaşadığına dikkat çeken İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği’nin (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, “Sektörümüz şu anda kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedir. Bunun nedeni ise üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı arasındaki dengesizliktir. Yapılan araştırmalara göre mühendislik bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı 250 iken, bu rakam meslek liselerinde 30’a kadar düşüyor. Türkiye’de maalesef hep yönetici yetiştirilirken, ara eleman yetiştiremiyor. Hal böyle olunca da kalifiye eleman bulmak sektörün en büyük sorunu oluyor” diye konuştu.
İş makinaları sektörünün bir ülkede yatırımın aynası olduğunu ifade eden Faruk Aksoy, “Satış adetlerine bakarak o ülkedeki yatırımların ne düzeyde olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak burada önemli bir kırılma noktası var. O da şu ki; yatırım, “nitelikli elaman ve kalifiye elaman” ile doğru orantılıdır. Eğer sizler yatırım yapmak için nitelikli elaman bulamıyorsanız çok büyük bir sıkıntı çekeceksiniz demektir” dedi. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) olarak, İstanbul Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi ile yürüttükleri çalışma ile bu okulda, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kalifiye elaman ihtiyacını karşılamak adına İş Makinaları Bölümü’nün kurulmasına katkı sağladıklarını açıklayan Faruk Aksoy, “Üyelerimizden bu bölüme ciddi manada yardım gönderildi. Şu anda 200 civarında öğrenci eğitim görmekte, son sınıfta staj için firmalara gönderilmektedirler. Mezun olup ta üniversiteye bir şekilde gidemeyen öğrenciler çok rahatlıkla iş bulmaktadırlar. İMDER ve İSDER olarak “iş makinaları” ve “istif makinaları” kullanımına, bakim ve onarımına yönelik çalışmalar içindeyiz. Özellikle operatörlük konusunda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda çalışmaları başlattık. Burada önemli bir hususun altını çizmek istiyoruz. Operatörlük eğitimi bir defalık eğitim değildir. Her yıl teknolojik değişiklikleri iş makinalarında da görmekteyiz. Bu değişime ayak uydurmak adına operatörlerin belli periyotlar dahilinde tekrardan eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
İstanbul pilot il
Eğitimlere öncelikle İstanbul’dan başlamayı planladıklarını bildiren Faruk Aksoy, “Firmalarımızın genel müdürlüklerinin birçoğu burada. İstanbul’da bir model oluşturarak bunu ülkemize yaymayı planlıyoruz. Ayrıca IMDER ve ISDER, Avrupa’da bir çok sektörel federasyona üye olması nedeni ile, uluslararası geçerliliği olabilecek mesleki eğitimler verdirmek de en büyük hedeflerimiz arasındadır” dedi. Verecekleri eğitimlerin niteliklerini de açıklayan Faruk Aksoy, “Kule vinç operatörü yapacağı iş itibariyle riskli bir iş yapmaktadır. Bu nedenle yükseklik korkusu olmaması, en az meslek lisesi mezunu olması ve fizik bilgisine sahip olması en az olmazsa olmazlar arasındadır. Çünkü bakıldığında kolay olarak görünen bu iş için, kule vincin tepesine çıktığınızda hiçte öyle olmadığını görüyorsunuz. Diğer iş makinalarında da en az lise / meslek lisesi mezunu olma şartı gerekmektedir. Bu insanlar, çok pahalı ve bir o kadarda teknolojik ürünleri kullanırken dikkatli olmaları ve bir bilgi birikime sahip olmaları gerekmektedir. Makinanın kullanımı esnasında doğabilecek arıza ve tehlikeleri sezerek, ona göre davranabilecek elamanlar olması gerekmektedir” diye konuştu.
Eğitim süresi 320 saat
Eğitim süresinin 320 saat arasında değişeceğini ifade eden Faruk Aksoy, “İŞKUR ile yapılacak eğitim işbirlikleri için, üyelerimizin yıl içindeki ihtiyaçları doğrultusunda eğitim sonrası işe yerleştirme olabilecektir. Bunun dışında ise iş makinaları sektöründe operatör olmak isteyen veya firmaların bünyesinde çalışan ve mesleki yeterlilik belgesi olma zorunluluğu olan personellerin eğitimleri yapılacaktır” dedi. İş makinaları sektöründe ortalama maaş ile ilgili bilgi de veren Faruk Aksoy, “Bu rakam firmadan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Ama şunu belirtmek isterim ki, sektörde kendini gösteren kişiler, sabrederler ise iyi maaşlar alabilmektedirler. Bu nedenle net bir rakam veremiyorum. Ama şunu iyi biliyorum ki; İMDER olarak “Kule Vinç” operatör ihtiyacı konusunda yaptığımız açıklamadan sonra dernek telefonlarımız operatör olmak istiyorum diyenlerin aramaları neticesinde kilitlenmişti” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.