Dünyanın önde gelen kablo üreticilerinden biri Üntel Kabloları A.Ş. Uzman kadrosu, kaliteli ürünleri ve yarım asırlık tecrübesiyle faaliyetlerini sürdüren firma, gerek yurtiçi gerekse de yurtdışında tercih sebebi olmaya devam ediyor. Her biri sektörlerinde lider olan üreticilerin öncelikli tercihi olan Üntel Kabloları A.Ş., yer aldığı prestijli projeler ile de adından sıkça söz ettiriyor. Modern tesisleri, Ar-Ge ekibi ve üretim kapasitesiyle kauçuk ve özel kablolarda dünya markalarıyla rekabet eden firma, tesislerinde kendi kauçuğunu da kendi üretiyor. Dünya genelinde kendi kauçuğunu üretebilen kablo üreticisi yok denecek kadar az iken Üntel bu ilki de ülkemize kazandırıyor. İlerleyen dönemlerde yeni fabrika yatırımlarına başlayacak olan firma, günden güne ürün çeşitliliğini arttırıyor ve sektörlerin öncelikli tercihi olmaya devam ediyor.
Üntel Kabloları A.Ş. Genel Müdürü Ali Ömer Alemdar ile Gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra iş hayatıma atıldım. Kablo sektörü, ilaç, otomotiv ve finans sektörlerinde 30 yılı bulan iş tecrübemin son 7 yılında Üntel Kabloları’nda çok değerli bir ekip ile birlikte Genel Müdür olarak firmamızı hem yurtta hem de yurtdışında layık olduğu yerlere ulaştırmak için çalışmaktayım.
Bizlere üretiminizden, üretim kapasitenizden ve satış rakamlarınızdan bahseder misiniz?
Üntel Kablo ekibi olarak ailemizden aldığımız sorumluluğu layıkıyla devam ettirmeye çalışıyoruz. 50 yıla yaklaşan üretim tecrübemizle dünya standartlarında hatta standartların üzerinde kalitede ürünler yapıyoruz. Bugün Üntel Kablo dünyanın önde gelen “özel” kablo üreticileri arasında yer alıyor. Biz kuruluşumuzdan itibaren zor olanı üretmeyi tercih ettik, Kauçuk ve özel kablolarda global pazarda dünya markaları ile rekabet halindeyiz. Bugün tüm üretim faaliyetlerimizi Dilovası’ndaki fabrikamızda tek çatı altında sürdürüyoruz ve üretimimizin %60’ından fazlasını ihraç ediyoruz. Sektöründe ihracat rakamlarıyla başarılara imza atan bir firmayız, kısa vadede hedefimiz ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alacak cirolara ulaşmak.
Ürün yelpazeniz, kablo çeşitliliğiniz ve bu kabloların hangi sektörlerde kullanıldığı hakkına bilgi alabilir miyiz?
Üretimimizde standart ürünlerden ziyade spesifik alanlar için çeşitli özellikler taşıyan kablolar yer alıyor ve bu kablolar madenler, gemi inşa sanayi, offshore tesisleri, havalimanı pist aydınlatma sistemleri, vinçler, savunma sanayi gibi niş alanlarda kullanılıyor. Yaklaşık 15.000 civarında bir ürün çeşitliliğine sahibiz ve bu sayı her geçen gün artıyor. Yeni pazarlarda yer aldıkça yeni ürünler ile karşılıyoruz ve bu yeni ürünleri üretebilecek ekip, bilgi ve ekipmanlara sahibiz. Bu sayede kendimizi her geçen gün geliştirdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Yeni ürünler ve yeni pazarlarla birlikte ülkelere göre değişiklik gösteren sertifikasyon süreçleri bize yeni tecrübeler katıyor. 200’ün üzerinde ürünümüz uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından onaylanmış durumda.
Yılda ne kadarlık bir kablo üretiminiz var? Üretim rakamlarınız, cironuz ve fabrikanızın teknik özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bizim ürün grubumuz için net bir rakam söylemek pek fikir verici olmayacaktır. Önceki sorularda belirttiğim gibi bizi diğer kablo üreticilerinden ayıran özellik ürünlerimiz. Kimi zaman kalın bir maden kablosu üretirken aynı süreçte farklı bir makinede offshore sanayisine hizmet sağlayan ince ama çok özellikli bir kablo üretiyor oluyoruz. Baktığınızda ikisinin de ana hammaddesi bakır ama aynı muamele ile kıyaslanması imkansız ürünler. Genellemek adına bir rakam söylemek gerekirse yılda 30.000 ton kablo üretiyoruz diyebiliriz. Fabrikamızdan bahsetmek gerekirse, dünya standartlarında bir üretim tesisine sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Bizi yurtiçi ve yurtdışından ziyaret eden müşterilerimizin tesislerimizden övgüyle bahsetmesi bizleri onore ediyor, daha iyisini yapmak için heyecan ve istek
doğuruyor. 43.000 m2 alan içerisinde yer alan tesisimizde 32.000 m2 kapalı alana sahibiz ve kısa süre içerisinde 2. etap inşaatımızla kapasitemizi arttırarak yeni teknolojilere yer açmayı planlıyoruz. Makine parkurumuz ise dünyanın önde gelen makine üreticilerinin üretimlerinden oluşuyor ve bize rekabet avantajı sağlıyor.
Ortalama yılda 30.000 ton kablo üretiyoruz diyebiliriz”
Osmangazi Köprüsü’nden tutun da İstanbul Yeni Havalimanı’na kadar pek çok prestijli projede imzanız var. Bizlere hem yurtiçi hem de yurtdışındaki önemli
referanslarınızdan bahseder misiniz?
Aslına bakarsanız ürünlerimiz uzun senelerdir dünyadaki birçok elit proje yer alıyor. Norveç’teki bir offshore platformundan tutun da, Amerika’daki bir cruise gemisine Üntel ürünlerine rastlamak mümkün.
Yurtiçi veya yurtdışı böyle projelerin merkezinde yer almak, enerji taşımak bizi çok mutlu ediyor ve çalışma hevesimizi arttırıyor. Ayrıca tamamen yerli sermaye ile bunu yapıyor olmakta bize başka bir motivasyon kaynağı oluyor. Tabi şu anda pazarlama ekipmanlarının gelişmişliği, sosyal medya, internet gibi araçlarla sizlere bu projelerde yer aldığımızdan daha rahat haberdar oluyorsunuz.
Belirttiğim gibi Üntel Kablo bu tarz projelerin içerisinde uzun süredir yer alıyor ve bizim için birbirinden ayırt etmesi mümkün değil…
Mesela İstanbul Yeni havalimanı gibi İspanya’daki Malaga havalimanı da çok önemli bir referans veya Hindistan’daki Bangalore havalimanı.
Yurtiçi faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Neden?
Biz hem yurtiçinde hem yurtdışında müşterilere değil, dostlara sahibiz aslında.
Üntel’in 20-30 senelik Türkiye ve yabancı ülkelerden müşterileri var. Hatta kurulduğumuz günden bugüne gelenler var.
Bizim amacımız sadece ürün satmak değil, biz her zaman ürünümüzün arkasında olarak müşterilerimize, dostlarımıza, paydaşlarımıza hatta tedarikçilerimize çözüm ortağı olma felsefesi ile yol aldık. Onların da bizim çözüm ortağımız olmasını bekledik ve karşılığını da aldığımızı söyleyebiliriz. Biz herkesle iyi olmaya çalışıyoruz ve sanırım bunun da faydalarını görüyoruz.
Dürüst olup, kaliteli üretim yapıp, saygı ile rekabet ediyoruz ve ne mutlu ki Üntel adı hep övgüyle bahsedilen bir yerde oldu. Üntel olarak hem son kullanıcılılarla çalışıyoruz hem de bayilerimiz mevcut. Sektörlerinde lider üreticilerin öncelikli tercihiyiz, aynı zamanda birçok devlet projesinde de yer alıyoruz.
Ar-Ge çalışmalarına kaynak ayıran firmalardan birisiniz. Bu noktada bizlere Ar-Ge faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Üntel olarak bir diğer yeteneğimiz de Ar-Ge çalışmalarında ortaya çıkıyor diyebiliriz. Biz kendi kompoundumuzu üretebilen bir firmayız. Tesislerimizde kendi kauçuğumuzu kendimiz üretiyoruz. Bu dünyada pek az kablo üreticisinde mevcut bir özellik, belki de yok. Bu sayede reçetelerimizi sürekli geliştirme şansına sahibiz.
Sürekli yeniyi, daha mukavimi, daha iyisini deniyoruz. Gelişmiş laboratuvarlar ve test cihazlarına sahibiz, bu sayede detaylı analizler yapıyoruz, gerek
üretimlerimizde gerekse yeni projelerde bu çalışmalar bize kılavuz oluyor. Tabi burada ekibimizin çalışmalarını da es geçemeyiz, alanında uzmanlaşmış bir kadromuz var, tecrübeli kişiler. Büyük özveri ile çalışıyorlar. Onlara da hakkını teslim etmek gerek.
Üntel Kablo sürekli büyüyen ve iş hacmini geliştiren bir firma olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi planladığınız yatırımlar neler olacak?
İnşallah 2. etap fabrika binamızın inşaatına kısa sürede başlamayı hedefliyoruz. Bu sayede daha geniş bir alana ve yeni ekipmanlara sahip olacağız. Alanında ilk olacak yatırım planlarımız var. Kurulumunu beklediğimiz yeni makineler ve ekipmanlarımız var. Bunları en kısa sürede hayata geçirip faydalanmak istiyoruz.
2019 yılının ilk yarısını nasıl geçirdiniz? Yılsonu için öngörüleriniz neler?
Açıkçası ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Gerek 2018 gerek 2019 yılı ticari zorlukları beraberinde getirdi. Kur dalgalanmaları, ticaret savaşları, yoğun rekabet derken satış yapmak, tahsilat ve ödeme döngüsü yaratmak her geçen gün zorlaşıyor. Her ne kadar bir iş planımız, stratejimiz olsa da bunlar revizeler gerektiriyor. Ülke şartları ve diğer pazarların dinamiklerine göre reflekslerinizi geliştirmeniz gerekiyor.
Her daim büyümeyi hedefliyoruz ama adımlarımızı temkinli atmak zorundayız. İyi hesaplar yapıp, aksiyon almadan önce iki kere düşünüp, çok çalışmalıyız. 2019’un için şu an hedeflerimizi yakalamış bulunuyoruz. Umarız kalan aylarda da bundan sapmadan devam ederiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz varsa belirtiniz…
Öncelikle söyleşimiz için sizlere teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızı yakından takip ediyoruz ve gelecek dönemler için de başarılarınızın devamını diliyorum.
“Üretimimizin %60’ından fazlasını ihraç ediyoruz”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.