Türkiye Vinç Zirvesi sektörü buluşturdu
2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi sektörün önde gelen 140 firma yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirildi
2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi sektörün önde gelen 140 firma yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirildi
2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi sektörün önde gelen 140 firma yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirildi. İSDER ve İMDER’in organize ettiği zirvede sektörün 2011 ve sonrası için yeni hedefleri belirlendi.
İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) ve Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) organize ettiği ve T.C.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, T.C.Dış Ticaret Müsteşarlığı ve TSE yetkililerinin katıldığı 2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi sektörü buluşturdu.
Dünya Vinç Sektör Zirvesi öncesi hazırlık toplantısı olarak nitelendirilen 140 firma temsilcisinin katıldığı 2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi’nde konuşan İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, iş makinaları sektörünün 2010 yılında rekor bir büyüme sergileyerek Dünya birincisi olduğunu kaydetti. Cüneyt Divriş, “İş makinaları sektörü geçen yıl yüzde 93’lük büyüme ile Çin’i de geride bırakarak liderliğe oturdu. Çin geçen yıl yüzde 70’lik bir büyüme yakalayabildi” dedi. 2011 yılında yüzde 30’luk bir büyüme beklediklerini söyleyen Cüneyt Divriş, “2011 yılı büyüme rakamı ile aslında 2007 yılını bile yakalayamıyoruz.
Geçen yıl 7 bin 700 adetlik bir satış gerçekleştirdik. Bu yıl ise bu rakamın 10 bin 1 olmasını hedefliyoruz” dedi. 5 Ocak 2011 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün bugüne kadar 72 tane eylem planı hazırlandığını açıkladığına dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Bu belgelerin sektörümüz açısından çok önemi var. Gerek sanayimiz için gerekse de Türkiye’nin gelişimi açısından. Önümüzü görebilmemiz ve geleceğe yatırım yapabilmemiz açısından bunlar çok önemli.Makine Sektör Strateji Eylem Planı’nın tüm aşamalarında İSDER & İMDER olarak bizzat yer aldık.Ve sektörümüzün talepleri doğrultusunda önemli bir aşamaya da geldik.Ekonomik Koordinasyon Kurulu (KKK) ve Yüksek Planlama Kurulu’ndan (YPK) bu belgenin onaylanması ile birlikte, sektörümüz daha hızlı bir büyüme içerisine girecektir.Bugüne kadar yaptığımız tanıtım ve pazarlama, yeni iş birliktelikleri ve yabancı yatırımcıların ilgisi bu belgenin onayı ile birlikte daha da kolaylaşacak” şeklinde konuştu.
Vinç sektörünün iş makinaları sektörü içerisinde gerek üretici firma, gerek cirosal büyüklük ve ihracat ağırlığı ile ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken İMDER Başkanı Cüneyt DİVRİŞ, “Bu önem doğrultusunda bakanlıklarımızın da üst düzey katılımı ile 2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi organizasyonumuzu gerçekleştirdik” dedi. Zirvede alınan başlıca kararlara değinen Divriş, “Sektörde piyasa gözetim ve denetimi konusunda ciddi bir kampanya yapılması kararlaştırıldı.
Bunun yanı sıra FEM standartlarının ve güncel mevzuatlarının sektör için önemli olduğu ve bunların daha yoğun paylaşılması, iş sağlığı ve güvenliği konularında ciddi çalışmalara ihtiyaç olduğu ve bu konuda da çalışmalar yapılması kararları çıktı. Bunların yanı sıra tescil mekanizmasının ne kadar önemli olduğu ve yeni düzenlemelere gerek duyulduğu ortaya çıktı. Ayrıca sektör açısından Ar-Ge desteği, pazarlama ve ihracat kredisinin önemine vurgu yapıldı” diye konuştu.
Zirvede konuşan İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, sektörde 300 civarında vinç firması olduğunu tahmin ettiklerini, bunlardan 145 ine ulaşmayı başardıklarını ifade etti.
Zirvede alınan piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili kararın oldukça önem arz ettiğine dikkat çeken Faruk Aksoy, sektördeki firmaların yüzde 40’ının uygunsuz ürün ürettiğine dair şikayetler aldıklarını açıkladı. Faruk Aksoy, “Kampanya çerçevesinde gerçekleştirilecek gözetim ve denetleme işlemini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı denetmenleri yapacak. İSDER olarak biz ise bir kontrol listesi hazırlayarak ve ilgili kuruluşların da onayı doğrultusunda, bu listeyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile paylaşacağız” dedi.
Uygulamanın en kısa zamanda hayata geçeceğini de ifade eden Faruk Aksoy, “Maalesef sektörümüzde kalitesiz, güvensiz, CE standartsız ve haksız rekabet içeren unsurlarla dolu bir üretim var. Bu da doğal olarak sektörümüzü baltalamaktadır. Bu haksızlık hem iç piyasada hem de dış piyasada kendisi göstermekte, yurtdışına uygunsuz bir ürün satıldığı anda, o pazarda ikinci bir şansımız da kalmamaktadır” dedi.
Toplantıda konuşan İMDER & İSDER Vinç Komite Başkanı Memiş Kütükçü ise, vinç sektörüne ait istatistik bilgilerin yetersizliğinden yakınarak, “Sektörümüzde en önemli sorunlardan biri eğitim ve kalifiye eleman sorunu. Bu ihtiyaçlar artık hat safhaya gelmiştir.
Kaliteli, güvenilir operatörlerin yetiştirilmesi için İSDER olarak kampanyalar yapıyoruz.Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi. Zirvede, sektörde F.E.M Avrupa Standartlarının önemi, iş sağlığı ve güvenliği, iş yeri teftişlerinin arttırılması ve yönetmeliklerdeki ihtiyaç hasıl olan düzenleme ve değişikliklerin içerisinde İSDER olarak yer alınması gerektiği ve bunun yanı sıra İş Sağlığı Güvenliği Yeni Kanunu’nun öneminin vurgulandığını ifade eden Memiş Kütükçü, “Mobil vinçlerin karayollarında taşınması ve tescil işlemleri ile ilgili sıkıntıları da dile getirdik. Bunun yanı sıra Leasing’lerde KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesini de gündeme getirdik” dedi.
2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi’ni Destekleyen ve
Katılan Resmi Kurumlar
T.C.SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Sanayi Genel Müdürlüğü
Genel Müdür Yrd. Zühtü BAKIR
T.C.ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü
Genel Müdür Yrd. İsmail Gerim
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü
Daire Başkanı Ali Rıza OKTAY
T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İthalat Genel Müdürlüğü
Şube Müdürü Mehmet KAVAK
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Direktifler Müdürü Mukadder İLHAN
TOBB Türkiye Makine Sektör Meclisi
Başkan Yrd. Faruk AKSOY
FEM www.fem-eur.com,
Yürütme Kurulu Üyesi Faruk AKSOY
İMDER ve İSDER Hukuk Müşavirliği
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.