Türkiyede 2001den 2009 yılına kadar geçen sürede toplam 62 ton altın üretimi gerçekleştirildi.
TürkiyeÂ?deki altın madeni şirketleri, geçen yıl çıkardıkları 15 ton altının 132 milyon TLÂ?ye denk gelen 2.5 tonluk kısmını devlete vergi olarak ödedi. Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Â?Dünyada altın aramaları için yılda 5 milyar dolar risk sermayesinin harcandığınıÂ? söyledi.
Türkiye’deki altın madeni şirketleri, geçen yıl çıkardıkları 15 ton altının 132 milyon TL’ye denk gelen 2.5 tonluk kısmını devlete vergi olarak ödedi. Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı “Dünyada altın aramaları için yılda 5 milyar dolar risk sermayesinin harcandığını” söyledi.
ALTIN Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Akdur, Türkiye’deki iki altın işletmecisi, 2009 yılında devlete 132 milyon lira vergi ödediğini belirterek, “Bir başka ifadeyle altın madencilerinin devlete 2009 yılında ödedikleri vergi miktarı yaklaşık 2,5 ton altına eşittir” dedi.
Maden arama çalışmaları
Akdur, Türkiye’de altın madenciliğinin durumunu değerlendirirken, bugünkü fiyatlarla Türkiye’nin altın potansiyelinin değerinin yaklaşık 240 milyar dolar olduğunu, bunun işlenip katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi halinde ülke ekonomisine 1 trilyon dolarlık katkı sağlayabileceğini söyledi. Türkiye’nin altın üretiminin 2009 yılında 15 ton olduğuna işaret eden Akdur, her yıl ortalama 200 ton altın ithal edildiğini, bunun için yılda yaklaşık 7 milyar dolar ödendiğini belirtti. Ülkenin 6 bin 500 tonluk altın potansiyelinin 710 tonluk kısmının nerede olduğunu bildiklerini, kalan 5 bin 790 ton altının nerede olduğunu belirleyebilmek için maden arama çalışmalarına yaklaşık 10 milyar dolarlık bir risk sermayesi harcanması gerektiğini ifade eden Akdur, bütün meselenin bu risk sermayesini madencilik sektörüne çekebilmeyi başarmak olduğunu söyledi. Dünyada altın aramaları için yılda toplam 5 milyar dolar risk sermayesinin harcandığını anlatan Akdur, Türkiye’de ise bütün gayretlerine rağmen aramalara harcanan risk sermayesinin 50 milyon doları geçmediğini kaydetti.
Yabancı sermaye ile kuruldu
AKDUR, Türkiye’de altın madeni arama ve işletme amaçlı ciddi şirket sayısının 30 civarında olduğunu, bu şirketlerin yaklaşık yarısının yabancı sermaye ile kurulduğunu belirtti. Altın madenciliği için gerekli olan arama döneminin 5-10 yıl sürebildiğini ifade eden Başkan Ümit Akdur, “Yerli sermaye bu kadar uzun süre yatırım yapmayı cazip bulmadığı için madencilik yerine geri dönüşü daha kısa sürede olan alanlara yatırım yapmayı tercih etmektedir” diye konuştu
Altın madenciliğinin milli gelire katkısı
ALTIN madenciliğinin milli gelire katkısı konusunda da bilgi veren Akdur, Türkiye’de 2001’den 2009 yılına kadar geçen sürede toplam 62 ton altın üretimi gerçekleştirildiğini belirtti.
İlk 100 listede iki altın şirketi
Bir ton altının parasal değerinin bugünkü fiyatlarla yaklaşık 55 milyon lira olduğuna dikkati çeken Başkan Ümit Akdur, şöyle konuştu: “Dolayısıyla 2009 yılında üretimi gerçekleştirilen 15 ton altının parasal değeri 550 milyon liradır. Bu rakamın milli gelire dolaylı katkısının ise 2,5 milyar lira olduğu tahmin edilmektedir. 2009 yılında Türkiye’de en çok kurumlar vergisi ödeyen ilk 100 listesinde iki altın şirketinin ilk 50’de olması öngörülmektedir.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.