Türkiyenin yükünü İstanbul çekiyor.
Türkiye'nin taşı toprağı altın,Ülkemizin ekonomisinin hem kalbi hem de lokomotifi durumun da İstanbul.
Türkiye'nin taşı toprağı altın,Ülkemizin ekonomisinin hem kalbi hem de lokomotifi durumun da İstanbul.
Türkiye ekonomisinin kalbi durumundaki İstanbul, son yıllardaki ekonomik krize rağmen büyümesini sürdürürken, Türk ekonomisinin lokomotif şehri olmaya devam etti. Çeşitli kaynaklardan ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerinden derlenen bilgiye göre, tarihte birçok dönemlerde finans merkezi olan İstanbul, bugün yeniden bir finans merkezi olmanın yollarını arıyor.
İstanbul GSYH'nın yaklaşık yüzde 22'sini, vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 45'ini dış ticaretin ise yüzde 50'den fazlasını sağlar durumda. İstanbul'da tahakkuk eden vergi miktarı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artarak yaklaşık 83,8 milyar liraya ulaştı. Bu miktara karşın yaklaşık 75 milyar lira tutarında vergi tahsilatı gerçekleşti. İstanbul'da tahakkuk eden vergi miktarı kendisinden sonra gelen en fazla tahakkuka sahip Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve Antalya'dan oluşan 6 ilin toplamından daha fazla.
Geçen yıl İstanbul'un bütçe gelirleri içindeki payı da bir önceki yıla göre artarak yüzde 36,86'dan yüzde 37,65'e yükseldi. İlin toplam bütçe giderlerinden aldığı pay ise yüzde 3,87 seviyelerinde seyretti. Geliri, giderinin yaklaşık 7,8 katı olan İstanbul, gelir/gider oranı ve bütçe giderlerinden aldığı pay itibarıyla ikinci sırada yer aldı. İstanbul, Türkiye'nin toplam işgücünün ise yaklaşık yüzde 18,1'ini barındırıyor.
GSYH alt gruplarına bakıldığında sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiren İstanbul, toptan ve perakende ticaretin yaklaşık yüzde 24'ünü yapıyor. İstanbul'da kurulu ve İTO'ya kayıtlı olan şirketlerin sayısı da 2005 yılında 267 bin 663 iken geçen yıl 301 bin 302 adete yükseldi.
İstanbul ihracatta da ekonominin lokomotifi olma özelliğini sürdürüyor. Türkiye'de faaliyet gösteren 25 bin 55 adet uluslararası sermayeli firmanın illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul 13 bin 613 adet ile birinci sırada yer alıyor.
ANKARA'NIN PERFORMANSI ANKARA
Türkiye'nin toplam gayrisafi katma değerinin yüzde 8,5'ini de başkent Ankara yaratıyor. Geçen yıl, Ankara'nın ihracatı 4,9 milyar dolar, ithalatı da 16,5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu yılın ilk 6 ayında Ankara'daki 4 bin 412 ithalatçı firma tarafından toplam 8,4 milyar dolar tutarında ithalat, 2 bin 639 firma tarafından 2,6 milyar dolar tutarında da ihracat gerçekleştirildi. ATO Başkanı Sinan Aygün'ün verdiği bilgilere göre, Ankara'da il ve ilçeleriyle birlikte yaklaşık 185 bine yakın işyeri bulunuyor. Bu işletmelerin yaklaşık 140 bininin Başkentin merkezinde faaliyet gösteriyor. Ankara'da 3 binden fazla sanayi tesisi yer alıyor. Metal eşya, otomobil, makine ve teçhizat, gıda, hayvancılık ve savunma sanayi sektörlerinin Ankara'da ön planda bulunuyor. Ankara'da yeni kurulan şirket sayısında da belirgin bir canlanma var. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde kurulan şirket sayısında geçen yıla göre yüzde 33,5 artışla 7 bin 294 olarak gerçekleşti. Aygün, TÜİK'in bölgeler itibariyle gayri safi katma değer verilerine göre, Ankara'nın Türkiye'nin toplam gayrisafi katma değerinin yüzde 8,5'ini yarattığını söyledi.
İZMİR KRİZİN ETKİLERİNİ SİLİYOR
Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de ekonomik krizin getirdiği olumsuz etkilerin silinmeye başladığı belirtiliyor. Yılın 5 ayında açılan firma sayısında yüzde 24 artış görülen İzmir'de kriz sonrası, petrokimya ve tarım sektörü yatırımları dikkat çekiyor. otomotiv ve havacılık sektörlerinde yeni yabancı sermaye yatırımları bekleniyor. GSMH rakamlarına yüzde 7,6 payla üçüncü büyük konumundaki İzmir, Ocak-Haziran döneminde en fazla vergi tahakkuk eden dördüncü, doğrudan yabancı yatırımlarda da İstanbul, Antalya ve Ankara'dan sonra dördüncü sırada yer alıyor. Kentte bin 473 yabancı sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin 4'üncü büyük ihracatçısı olan kent, ekonomik krizin ağırlığına rağmen 2009 yılında üçüncü sıraya yükseldi. Kentte ekonomik faaliyetlerde yüzde 31,1 ile sanayi, yüzde 27,5 ile imalat sanayi, yüzde 17,9 ile ticaret, yüzde 14,5 ile toptan ve perakende ticaret ve yüzde 7,5 tarım önemli pay tutuyor.
GÜNEYDOĞU
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, sanayide istenilen gelişmeyi gösteremedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, yaptığı açıklamada, teşvik sisteminin bölgeyi olumsuz etkilediğini, ancak son zamanlarda tarıma sağlanan kredi ve desteklerin faydalı olduğunu ifade etti.
HaberTürk
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.