Ü. Tolga Gökçen: Ürünlerimizi dünyanın önde gelen ülkelerine ihraç ediyoruz
Özel soğuk haddelenmiş çelik bant, soğuk haddelenmiş ısıl işlem uygulanabilir dilinmiş karbonlu ve alaşımlı çelik bant üretiminde ve tedariğinde akla ilk gelen firma olan MGE Metal..
Özel soğuk haddelenmiş çelik bant, soğuk haddelenmiş ısıl işlem uygulanabilir dilinmiş karbonlu ve alaşımlı çelik bant üretiminde ve tedariğinde akla ilk gelen firma olan MGE Metal, KMC Grubu bünyesinde sektöre olan hizmetlerini sürdürüyor. Firmayla ilgili detayları, yatırım planlarını ve gelecek hedeflerini MGE Metal Genel Müdürü Ü. Tolga Gökçen ile yapmış olduğumuz röportajda değerlendirdik. Edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz…
MGE Metal’in kuruluş aşamasını ve bugünlere gelişini bizimle paylaşır mısınız?
MGE metal 2003 yılından beri KMC grubu bünyesinde olmasına karşın 25 yıllık geçmişi olan bir firmadır. Eskiye dayanan bir geçmişi olmasına karşın 2001 yılında yaşanan kriz neticesinde finansal sıkıntıya girmiş ve üretimini durdurmak zorunda kalmıştır. 2003 yılında bu fabrikayı grubumuzun bünyesine kattık ve Kasım ayından itibaren MGE Metal olarak faaliyetlerimize başladık. Bunun ardından hatlarda yapılan bakım ve iyileştirmeleri takiben tekrar üretime başladık. Önde gelen otomotiv yan sanayi firmalarıyla yaptığımız anlaşmalarla firmayı tekrar bu sektörün önde gelen tedarikçilerinden biri haline getirdik. Ürün çeşitliliğini arttırarak, çalıştığımız firmaların tüm nitelikli sac ihtiyacını karşılamaya yöneldik. Mevcut ürettiğimiz malzemelerde de ürün hassasiyetini sürekli arttırarak üretim toleranslarımızı düşürdük. Kalite denetim sistemlerini kurduk ve sertifikalarımızı aldık. İmalatımızın gerektirdiği hassasiyeti sağlamak için gerekli tüm cihazları satın alarak çok iyi bir laboratuar kurduk ve üretimde oluşabilecek hataları minimize ettik. Avrupa’nın önde gelen yassı demir çelik imalatçılarıyla işbirliği oluşturarak kaliteli hammadde tedarikimizi sağladık.
Voest Alpine’nin Türkiye Distribütörlüğünü yaptığınız bir firmanız daha var sanırım…
Evet, 2004 yılında Voest Alpine ile başlayan ilişkimiz neticesinde 2009 yılında Voest Alpine’nin Türkiye’de aşınma plakaları ve esneme mukavemetli plakalarının distribütörlüğünü yapmak için SACCI Metal İmalat Ltd. şirketimizi kurduk ve bu firmayla önemli bir Pazar payına ulaştık. Bunun dışında bünyemize bir firma daha kattık… Ülkemizin ve bölgemizin en önemli kelepçe ve bağlantı elemanları imalatçısı olan TUT KELEPÇE ile 2003 yılında müşterimiz olarak başlayan ilişkimizi 2010 yılında ortaklığa dönüştürdük. TUT Kelepçe de bugün bizim grup firmalarımızdan birisidir ve şu an yapılandırılmakta olan yeni altyapısıyla çok kısa sürede gücüne güç katacaktır. Bu firmamız da bugün hem Türkiye’de hem de Mısır’da yer alan fabrikalarıyla üretimine ve ticari faaliyetlerine devam etmektedir.
Biz müşterilerimize sadece fiyat avantajı değil uzun dönem sabit fiyatlı kontratlar, müşteri adına stok taşıma, tam zamanında teslimat gibi hizmetlerle maliyetlerini düşürme imkânı sağladık. Biz bu mamulleri üretmeden önce yan sanayi firmalarımız tamamen Avrupa’dan gelecek çelik bantlara bağımlıydı. Yüksek tedarik fiyatı ve çok yüksek stok maliyetleri ile çalışmaktaydılar. Bizimle beraber bu zorunluluk ortadan kalktı, düşen maliyet, finansman yükü ve bizden aldıkları hizmetle ihracat yapabilmek için daha rahat ve yüksek miktarlarda bağlantılar yapma imkânları oldu. Hatta müşterilerimizin ihracat sıkıntılarını aşmalarına yardımcı olmak ve taahhütlerini yerine getirmelerini sağlamak için tatillerde veya geceleri imalat ekibimizi geri çağırarak onların acil durumlarını çözdüğümüz bile oldu. Müşterilerimizi işimizin ortağı, kendimizi ise onların ortağı olarak gördük ve çalıştığımız firmalar büyüdükçe biz de onlarla büyüdük. Aynı dönemde ihracat olanaklarını araştırmaya başladık. Bugün bizim fabrikamızda üretilen soğuk haddelenmiş bantlar İtalya, İspanya, Hollanda, Almanya, Hindistan, Romanya, Makedonya, İran, Bulgaristan, Mısır, Arnavutluk, Azerbaycan ve Suriye’ye ihraç edilmektedir. Gördüğünüz gibi hemen hemen her pazara malzeme ihracatı yapmaktayız. Bu ülkelerdeki müşterilerimiz de ülkelerinin kendi alanlarında önde gelen ve ciddi imalatçılardır. Bugün satışlarımızın yaklaşık 20 lik kısmını ihraç satışlarımız oluşturmaktadır.
Firma olarak müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamız özel haddeli düşük karbonluk soğuk haddelenmiş bantlar, soğuk haddelenmiş yüksek karbonlu çelik batlar, alaşımlı soğuk haddelenmiş bantlar ve boyalı ve menevişli ambalaj çemberi imal etmektedir. EN 10139 – 10140 ve EN 10132 normunda imalat yapmaktayız. Biz Türkiye’de bu malzemeleri üreten tek üretici konumundayız. Sadece Türkiye’de değil Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerinde de bu normlarda üretim yapan ve bu tip malzemeleri üreten bizden başka bir üretici bulunmamaktadır. Bu malzemeler miktar olarak daha az kullanılmakta olup katma değeri çok yüksek ama imalatı yoğun bir bilgi ve üretim tecrübesi isteyen malzemelerdir. Satışlarımızın tamamına yakını üreticilere yapılmaktadır. Tüccarlara olan satışımız toplam satış içinde sadece yüzde 1 – yüzde 2’lik kısmı kapsamaktadır.
Tabiî ki bizim tek işimiz malzemeyi imal edip satışını yapmakla kısıtlı değildir. Biz müşterilerimizle yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde müşterilerimizin 3 aylık ihtiyaçlarını stoklarımızda tutarız ve onların belirttikleri program çerçevesinde sevkiyatlarımızı haftalık veya 3 günlük partiler halinde yaparız. Bu sayede müşterilerimiz hem istikrarlı bir fiyat politikası elde ederken aynı zamanda da çok düşük bir stok maliyeti, işletmelerinde daha etkin bir yerleşim ve kendi müşterilerinden gelen farklı taleplere cevap vermekte çok büyük bir esneklik avantajı elde ederler. Bir anlamda ellerindeki hammaddeye göre sipariş kabul etmek yerine, gelen siparişe uygun hammaddeyi firmamızdan hızlı bir şekilde temin ederek tüm taleplere cevap verebilmektedir.
Bunun yanında sahip olduğumuz laboratuar, müşterilerimizin hepsine açık olup onların bu konuda yaşadıkları sıkıntılara da çözüm getirmektedir. Müşterilerimizin yeni başladıkları projelerde kalıp imalatına kadar yardımcı olmakta, fikir alışverişinde bulunmakta ve bu birimleri yetersiz olan firmalar için kalıp konstrüksiyonun da ve parça dizaynlarında dahi yardımlarımız olabilmektedir. Birçok firma yeni başlayacağı projelerde hemen bize başvurmakta ve bizimle görüşerek hammadde tedariki sorununu çözebildiğini görünce bu projeye adım atmaktadır.
Yıllık üretim kapasiteniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Firmamız MGE Metal bünyesinde 4 adet soğuk haddeleme hattı, 5 adet dilme hattı, 2 fırın ve 8 potadan oluşan tav hattı ve bir de ambalaj çemberi imal hattı bulunmaktadır. 0.07 mm - 5 mm kalınlığa kadar soğuk haddelenmiş bant imal edebilmekte 6 mm kalınlık ve 7 mm genişliğe kadar dilme yapabilmekteyiz. Ambalaj çemberi hattımızda ise boyalı ve menevişli ambalaj çemberi imal ediyoruz. Bu hattı da tamamen kendi bünyemizde kendi ekibimizle dizayn ve imal ettik, bu hattımız tarafımızdan geliştirdiğimiz farklı bir metotla ambalaj çemberi imal etmekte ve bu imalat sırasında hiçbir ağır metal kullanılmamaktadır ayrıca su bazlı olmayan hiçbir kimyasal madde de içermemektedir. Yani tamamen çevre dostu bir imalat yapmaktadır. Fabrikamız 5000 m2’ lik alanda hizmet vermektedir, bunun yaklaşık 4000 m2 kapalı olup kalan kısım açık saha olarak kullanılmaktadır.
MGE metal olarak yıllık kurulu kapasitemiz 40.000 tondur. Bu rakam az gibi gözükse bile üretim yaptığımız normda çok ciddi bir rakamdır. Şöyle bir örnek verebilirim; bazı malzemelerin üretimi sırasında bir haddenin kapasitesi günde 10 tona kadar düşebilmektedir. Bahsettiğim gibi ürettiğimiz malzemelerin tamamı hem üretim açısından hem de kullanım yerleri açısından çok önemlidir. Bugün bir otomobilin parçalarının 99’ u tamam olsa bile tek bir vida eksik veya uygunsuz ise hattan indirmek mümkün olmadığını düşünürseniz yaptığımız üretimin ciddiyet ve hassasiyet derecesinin ne kadar mühim olduğunu daha açık anlatmış olurum.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor?
MGE Metal olarak ürettiğimiz malzemeler başta otomotiv yan sanayi olmak üzere birçok endüstride kullanılmaktadır. Bunlar arasında beyaz eşya, ayakkabı, elektrik, inşaat, mobilya sektörlerini sayabiliriz. Bugün bizim bantlarımızdan imal edilen parçalar, kullandığınız otomobilin kauçuk fitillerinde, şanzıman parçalarında, korna parçalarında, hortum kelepçelerinde, emniyet kemerlerinde, sun-roof parçalarında, otomatik cam mekanizmalarında, debriyajlarında ve fren disklerinde, evimizdeki beyaz eşyaların düğmelerinde, devrelerin kontak ünitelerinde, sigorta kutularının içinde; mavi yakalıların iş kazalarından korunmak için giydikleri botların burun, topuk ve tabanlarında, hepimizin giydiği ayakkabılarının şeklinin bozulmasını engellemek için topuk ve tabanlarında, evimizde kullandığımız dolapların menteşelerinde, askıların klipslerinde, yine evimizde bulunan doğramaların ispanyolet ve menteşelerinde, aksesuar olarak bayanların kullandığı saç tokalarında, kırtasiye malzemelerinde, bisiklet ve motosikletlerin zincirlerinde kullanılmaktadır. Ürünlerimiz bunlar gibi günlük hayatımızın birçok noktasında yoğun olarak kullanılan eşya üretiminde de kullanılıyor.
Bugün bizim imal ettiğimiz soğuk bantlardan imal edilen bu parçalar hemen hemen Avrupa’nın her tarafındaki otomobil fabrikalarında her marka tarafından kullanılmakta olup, fabrikamız tüm bu fabrikaların onaylı tedarikçileri arasında yer almaktadır.
Son iki yılda yassı çelik sektörüne önemli yatırımlar yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Bu yatırımlar sizce sektöre ve ülkeye neler kazandıracak? Özellikle rekabet ortamı sizce nasıl şekillenecek?
Rekabet ortamının artması, yerli üretimin fazlalaşması elbette hem imalatçı hem de bu imalatları kullanan son tüketici açısından faydalıdır. Bunun yanında bu yatırımların ithalatı azaltılarak dış ticaret dengesi açısından ve yaratacağı istihdamla ülkemize yaratacağı faydalar aşikârdır.
Bu yatırımların hem yurtdışı hem de yurtiçi kaynaklar ve firmalar tarafından yapılması bizim de ülkemizin geleceğine olan güvenimizi tazeliyor ve arttırıyor.
Yapılan bu yatırımlarla, artık ülkemizin yassı çelikte ithalatçı konumundan, ihracatçı konumuna geçeceğini ve sektörde çok ciddi değişiklileri de beraber getireceğini görüyor ve biz de önümüzdeki dönemlere dair hedeflerimizi oluştururken bu verileri tabii ki hesaplayarak adımlarımızı atıyoruz.
Sadece piyasaya yeni giren üreticilerin yatırımları değil, bu yatırımlar nedeniyle mevcut olan üreticilerinde artık yeni satış stratejileri geliştirdiklerini, en küçük kullanıcıya kadar hizmet vermek üzere yeni servis merkezleri kurmayı hedeflediklerini, satış ekiplerini gerek güçlendirerek gerek yeni stratejiler oluşturarak daha etkin hale getirmeye çalıştıklarını ve de müşteri memnuniyetine giderek artan oranda önem verdiklerini görüyoruz.
Gelecek günlerde yassı çelik piyasası daha rekabetçi, daha esnek, daha agresif bir ortam görecek ve tabii ki başta da belirttiğimiz gibi bundan en büyük faydayı imalatçılar ve elbette son kullanıcı sağlayacak.
2008 yılı son çeyreğinde başlayan küresel kriz 2010 yılına kadar sürdü. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti?
2008 yılında başlayan kriz aynı ölçüde olmasa da her firmayı etkiledi. Bizde bu durumdan tabii ki etkilendik. Birden bire demir çelik fiyatlarında çok büyük bir düşüş yaşandı. Dünya genelinde talep büyük ölçüde düşerek durma noktasına geldi. Bununla beraber birçok firma tüm aktiflerini yitirerek silindi ve bu firmalar hem demir çelik piyasasına hem de dolaylı veya direkt olarak tedarikçilerine de çok büyük zarar verdi. Yine aynı dönemde bankaların yaptıkları sert hamlelerle birçok işletme ve firmayı hak etmemelerine rağmen çok büyük sıkıntılara soktuğunu gördük.
Biz bu süreci en sıkıntısız atlatan firmalardan biri olduk. Bunun en önemli nedeni firmamızın nakdi kredi kullanımının olmayışı ve kendi öz sermayesi ile yatırım ve ticaretini finanse etmesiydi. Bir diğer neden spot kar peşinde koşarak yapacağımız işin gerektirdiğinden fazla stok taşımamamızıdır. Yine önemli bir neden müşteri portföyümüzün de tamamına yakınının imalatçı firmalar olması ve dünyanın önde gelen şirketlerinin Türkiye’de olmasının faydasını gördük. Ayrıca kriz ve ardından gelen süreci de başarılı bir şekilde yönettik. O dönemde mevcut bulunan stoklarımızı hiç vakit kaybetmeden ve tekrar fiyat yükselecek beklentisi içine girmeyerek daha yüksek fiyatlarla değerlendirebileceğimiz pazarlarda daha uygun fiyatlarla sattık. Biz her zaman şunun farkındayız ki, biz de sanayiciyiz ve sanayicilik maraton koşmaya benzer, hızlı bir deparla yarışa başlamak maratonu tamamlayamamanıza neden olabilir.
Yine bu dönemde 2008 yılında yaşanan krize kadar araştırma ve ilgilenme fırsatı bulamadığımız yeni kalitelerin imalatı ve ithalatına başladık. Bugün hala kriz döneminde bulduğumuz yeni pazarlara ve müşterilerimize yaptığımız satışımız devam etmekte, bu dönem başladığımız yeni kalitelerin imalat-ithalat ve ticareti sürmektedir.
Ayrıca bu esnada firma içi eksik olduğumuz konularda eğitimlerimizi tamamlayarak, zayıf gördüğümüz yönlerimizi kuvvetlendirdik.
2010 yılı firmanız açısından nasıl geçti, 2011 yılından neler bekliyorsunuz?
Firma olarak çok başarılı bir yıl geçirdik 2010’da. Satış rakamlarımız tekrar 2007-2008 yılına çıktı karlılıkta da yine bahsettiğimiz yılları yakaladık. Bunun yanında bahsettiğimiz gibi SACCI Metal adındaki firmamız ile dünyanın önde gelen, saygın demir çelik üreticisi VOEST ALPINE ile olan ilişkimiz farklı bir boyuta gelerek distribütörlük haline geldi ve çok ciddi bir satış grafiği yakaladık. Ambalaj çemberi imalat hattı yatırımımızı tamamladık ve deneme imalatlarımızı yaptık. İhracat oranımızı yükselterek yüzde 20’ye yaklaştırdık. 2011 yılında beklentimiz 2010 yılından çok çok daha iyi olacağı yönündeydi ama bildiğiniz gibi piyasamızda özelikle mart ayı başından itibaren yine bir fiyat dalgalanması ve talep daralması ile karşılaştık. Bu dönemde dünyada yaşanan felaketler ve bölgemizde yaşanan siyasal hareketlerin de bunda büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz Yine de otomotiv imalat sektöründeki artış şu ana kadar bizi bu etkilerden korudu. Bundan sonraki yılsonuna kadar olacak dönemde beklentimiz hammadde tedarik ettiğimiz diğer sektörlerin de Mayıs ayı ile beraber daha da canlanarak geçtiğimiz aylardaki üretim ve ticaret kayıplarını hızla karşılaması yönünde.
Kısa ve uzun vadede ne gibi hedef ve projeleriniz var?
Biz 2011 yılı Şubat ayı itibari ile kısa vadeli tüm yatırımlarımızı tamamladık. Şu anda daha uzun vadeli, uzun vadeliden kastımız 2.5 – 3 sene içinde deneme imalatlarımızı yapacağımız otomasyon sistemleri yatırımlarımız, yaylık çelik bant hattımızın imalatı ve telden soğuk bant imal edeceğimiz hattımızın imalatı ve Dilovasında bulunan inşaatı sürmekte olan yeni tesisimizin inşaatını bitirerek faaliyetlerimize burada devam etme projemizdir. Bu projelerimizim de hayata geçmesiyle beraber firmamız bundan sonraki 10 belki 15 yıl boyunca da ülkemizde ve ülkemizin yer aldığı bölgede bugün sahip olduğu sağlam ve lider pozisyonunu koruyacak hale gelecektir. Ayrıca 2015 yılına kadar bugün 2 olan yurtdışı temsilciliğimizi 5’e çıkarmayı planlıyoruz.
Yine 2011 yılı 2. yarısı ve 2012 yılında ambalaj çemberi imalat hattımızda üretilen çevre dostu ambalaj çemberlerini bu konuda duyarlı Avrupalı demir çelik fabrikalarının ihtiyaç ve taleplerine cevap verecek şekilde bağlantılarla Avrupa pazarına sunacağız.
Bunun yanında fabrikamızda üretilen otomotiv yan sanayine yönelik imal ettiğimiz soğuk bantları, yine büyük bir otomotiv sanayine sahip komşu ülke İran’da daha yoğun şekilde pazarlama faaliyetini yürüteceğiz.
Bugün Avrupa'da bizimle aynı imalatları yapan firmalara baktığımızda bu kuruluşların birçoğunun 50 seneden fazla bir maziye sahip olup, yıllar içinde gerçekleştirdikleri büyüme stratejileri de 100 olmasa bile bugün bizim belirlediğimiz yol haritasına çok yakın.
Son olarak şunları belirtmek istiyorum: 2008 yılı sonlarından itibaren dünyada ve ülkemizde demir çelik sektörü baştan şekillenmekte. Dünya ticaretinin akış yönleri ve hakim piyasa ve ülkeler de yer değiştirmekte. Önümüzdeki yıllarda hep beraber bu değişimi daha hızlı bir şekilde göreceğiz ve neticelerini yaşayacağız. Bu değişimde ülkemizde giderek artan şekilde ağırlığını arttırmakta olduğunu görüyoruz. Bu bize moral ve geleceğe olan inancımızı arttırıyor. Burada devlete düşen; sanayi kuruluşlarını desteklemek, sanayi kuruluşlarına düşen ise gerekli inovasyonla sürekli olarak katma değeri daha yüksek malzemeler üretmek, sürekli yeni ihracat pazarları oluşturmak. Bunları başaran firmalar daha da güçlenirken başaramayanlar ise güç kaybedecekler.
Ü.TOLGA GÖKÇEN
1978 Antalya doğumluyum. Lisans öğrenimime kadar orada yaşadım, daha sonra üniversite öğrenimim için İstanbul’a geldim. Uluslararası İlişkiler mezunuyum Sektörle tanışmam; mezuniyetimi takiben çalıştığım demir çelik dış ticareti ile iştigal eden firmalar sayesinde oldu. 2005 yılından bu yana KMC Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ziya Eren ile beraber çalışmaktayım. KMC Grup bünyesinde yer alan MGE Metal firmasının Genel Müdürü ve hissedarıyım. Bunun yanında aynı grupta yer alan Voest Alpine Türkiye distribütörlüğünü yapan SACCI Metal İmalat Ltd. ve yine aynı grup bünyesinde yer alan Ekobant Ltd. firmalarının da Genel Müdürü ve ortağıyım.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.