Ucuz boru kullanan belediyeler bedelini çok pahalı ödüyor
Yerel yönetimlerin boru hattı projelerini sadece maliyet olarak değerlendirmesi birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
Yerel yönetimlerin boru hattı projelerini sadece maliyet olarak değerlendirmesi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Boru hatları için işletme güvenliği, kullanım ömrü kıstasları dikkate alınarak yapılacak malzeme seçimi ise önemli avantajlar sağlıyor. İşte tam bu noktada çelik borular devreye giriyor. En son Bodrum’da yaşanan, halkın can ve mal güvenliğini de tehlikeye atan içme suyu hatlarındaki patlamaların tekrarlanmaması için ÇEBİD, söz konusu boru hatlarında çelik boruların kullanılması gerekliliğini bir kez daha vurguluyor.Su iletim hatlarında işletme güvenliği dikkate alınmadan yapılan boru hatlarında zaman zaman patlamalar meydana gelirken; bir yanda ağır maddi hasarlar doğuyor, diğer yanda ise halkın mağduriyeti gündeme geliyor. Son dönem yaşanan Bodrum içme suyu ana hattındaki patlama bunun en çarpıcı örneği. Türkiye’nin coğrafi şartları ve tektonik yapısı göz önüne alındığında su iletim hatlarında, yüksek basınca ve darbelere dayanıklılığı ile ön plana çıkan çelik boru kullanımı ise birçok avantaj sağlıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “Bodrum içme suyu hattındaki patlama, yerel yönetimlerimize sadece maliyet değerlendirmesi ile yapılan sistemlerin olumsuz yanlarını yeniden gösterdi. Bodrum Yarımadası içme suyu boru hattı, yanlış projelendirme sonucu kullanılan cam takviyeli elyaf malzemenin bölge şartlarına uyumsuz olması nedeniyle sık sık patlıyor. Benzer şekilde Bolu, Bandırma, Afyon ve Ankara’daki su iletim hatlarında da yanlış malzeme seçiminden dolayı geçmişte arıza ve patlamalarla karşı karşıya kalındığından, sık sık su kesintileri olmuş ve bölge halkı mağdur olmuştu” dedi.
Mehmet Zeren, “Kıbrıs ve Elazığ örneğinden hareketle bazı projelerde de yurtdışından ithal düktil (dökme demir) boru kullanımına yönelik çalışmalar yapılıyor. Ancak düktil borular da kırılgan bir özelliğe sahip. Çelik borular gibi süreklilik avantajı taşımıyor. Bu nedenle bu projelerde de önümüzdeki dönemlerde benzer sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz” diyerek sözlerine devam etti.
Son olarak yerel yönetimlere çağrıda bulunan ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “Su iletim hatlarında yaşanan patlamalar tonlarca suyun boşa akmasına sebep oluyor. Yollar kapanıyor, yerleşim bölgelerinde büyük hasarlar meydana geliyor ve bölge halkı uzun müddet susuzlukla mücadele ediyor. Yatırım maliyetlerinin yüksekliği de göz önüne alındığında boru hatlarında kullanılacak malzemenin uzun ömürlü olması ve sorun yaratmaması büyük önem taşıyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin ve ilgili kamu kuruluşlarının bu tarz problemler yaşamamak için, seçilecek malzemelerde sadece maliyeti değil, işletme güvenliği ve kullanım ömrü kıstaslarını da değerlendirmesi gerekiyor. Sonuç olarak tüm özellikleriyle kendini kanıtlamış çelik boruların tercih edilmesi gerekliliğini bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.