Ukrayna'nın Demir Çelik Sektörü Savaşa Rağmen Ayakta
Bu makale, 2022 yılının Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından geçen iki yılın ardından Ukrayna'nın demir çelik sektörünün nasıl uyum sağladığını ve bu süre zarfında hangi stratejik ortaklar ile işbirliği yaptığını anlatmaktadır. Ayrıca, ihracat oranlarında ve pazarlara göre dağılımda yaşananların detaylarına dikkat çekmektedir.
Savaşın Gölgeleri Altında Yeni Stratejik Ortaklar
2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve Karadeniz limanları üzerinden yapılan hayati lojistik güzergahlarının kaybedilmesi, Ukraynalı üreticilerin üretim, ihracat hacmi ve satış coğrafyasını önemli ölçüde etkiledi. Ancak savaşın zorlu dönemlerinde, Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri Ukrayna'nın maden ve metalürji kompleksi için yeni stratejik ortaklar haline geldi ve Ukrayna'nın ihracatının büyük bölümünü kabul ettiler.
Üretim ve İhracat Verileri
Taşınan Demir Yasası
2023 yılında, Ukrayna'nın toplam demir cevheri ihracatı, Ukrayna Devlet Gümrük Hizmeti verilerine göre, bir önceki yıla göre %26 düşüşle 17.75 milyon ton oldu. Bu rakam, ayrıca Rusya'nın işgalinden önceki yıl olan 2021'deki 28.4 milyon tonunun %60 altında gerçekleşti.
Çelik İhracatı
Yarı mamul çelik açısından ise, Ukrayna'nın ihracatı 2023'te, 2022'deki 1.64 milyon tona kıyasla %36.7 düşerek 1.2 milyon tona geriledi. 2021'deki 2.19 milyon tona göre de %82.2'lik bir düşüş gösterdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.