UKUB Heyeti Yalova'daki Aksa Tesislerini Ziyaret Etti
Kalıpçılık yüksek katma değere sahip olduğu için desteklenmesi gerekiyor. UKUB olarak bu amaçla bir dizi çalışma yapıyoruz.
Kalıpçılık yüksek katma değere sahip olduğu için desteklenmesi gerekiyor. UKUB olarak bu amaçla bir dizi çalışma yapıyoruz.
Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye’nin köklü sanayi gruplarından Akkök Holding’e bağlı olan Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.’yi ve DowAksa İleri Kompozit Malzemeler San. Ltd. Şti.’yi ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında akrilik elyaf ve karbon elyaf teknolojisi hakkında bilgi alan UKUB heyeti, kalıpçılık sektöründe karbon elyaf teknolojisini kullanabilmek amacıyla Kalıpçılar Vadisi OSB’de kurulacak Teknoloji ve Ar-Ge Merkezi’nde çalışma yapmayı hedefliyor.
Sektörde Türkiye’deki tek dünyadaki en büyük tesis
1968 yılında Türkiye’nin akrilik elyaf ihtiyacını karşılamak üzere Yalova’da kurulan ve 1971 yılında da üretime başlayan tesisi inceleyen UKUB heyeti, Aksa Genel Müdürü Cengiz Taş ve DowAksa Pazarlama ve Satış Grup Direktörü Levent Gür’den yapılan üretim hakkında bilgiler aldı. Ziyaret sırasında, Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas Islah Organize Sanayi Bölgesi (YALKİM OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel de YALKİM OSB’nin kuruluşu ve işleyişini anlattı. Aksa Genel Müdürü Cengiz Taş, yıllar içinde yaptıkları yatırımlar ve geliştirdikleri yeniliklerle dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi haline geldiklerini ve bugün 5 kıtada, 50’den fazla ülkede 300’e yakın müşterisi bulunan bir dünya devi kuruluş haline geldiklerini söyledi. Taş, 1200’den fazla çalışana sahip olan Aksa’nın, 502 bin metrekarelik alanı ve 315.000 ton/yıl kapasitesi ile de dünyadaki en büyük, Türkiye’deki tek akrilik elyaf üreticisi olduğunu vurguladı.
İleri teknoloji üretmeliyiz
UKUB Başkanı Şamil Özoğul da Türkiye’de kalıpçılık sektörünün gelişmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. Türkiye’nin dünyada söz sahibi olabilmesi için ileri teknoloji üretmesi gerektiğine vurgu yapan Özoğul, “Kalıpçılık yüksek katma değere sahip olduğu için desteklenmesi gerekiyor. UKUB olarak bu amaçla bir dizi çalışma yapıyoruz. Bünyemizde kurduğumuz Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi (UKEM) ile sektörümüze nitelikli personel yetiştiriyor, Tersine Mühendislik Merkezi (TMM) ve Analiz ve Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi (ASOM) ile teknolojik destek veriyoruz. Diğer yandan da Yalova’da Kalıpçılık İhtisas OSB (Kalıpçılar Vadisi) kurulum çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
Karbon elyaf teknolojisi sektörümüzü geliştirebilir
Kalıpçılar Vadisi içinde teknik okul ile Teknoloji ve Ar-Ge Merkezi kurmayı hedeflediklerinin altını çizen Şamil Özoğul, “Buradaki amacımız, sektörümüze katkı sağlayacak yeni teknolojileri geliştirmek olacak. Karbon elyaf teknolojisini kalıpçılık sektöründe nasıl değerlendireceğimizi de araştırmak istiyoruz. Bu araştırmalarımız sırasında Türkiye’nin ilk ve tek karbon elyaf üreticisi DowAksa’dan destek almayı isteriz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından, Aksa ve DowAksa yetkilileri UKUB heyetini tesislerde gezdirdi ve yapılan üretim hakkında bilgi verdi. Ziyarette UKUB Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Ganiyusufoğlu, Ahmet Koç, Ahmet Kuru, Cüneyt Özumar ve Elif Özge Öztürk hazır bulundu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.