Ümit Boyner TÜSİAD Başkanı oldu
Üyelerin 198 oyunu alan ümit Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağın ardından TÜSİADın ikinci kadın başkanı oldu.
Üyelerin 198 oyunu alan ümit Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağın ardından TÜSİADın ikinci kadın başkanı oldu.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği dün 40'ıncı Genel Kurulu'nu yaptı. Seçimli genel kurulda üyelerin 198 oyunu alan Ümit Boyner, TÜSİAD Başkanlığı'nı Arzuhan Doğan Yalçındağ'dan devraldı. TÜSİAD'ın ikinci kadın başkanı olan Boyner, seçimin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sadece cari işlemler açığı, istihdam açığı bulunmadığını söyledi. “Türkiye'nin demokrasi açığı da vardır'' diyen Boyner, şöyle devam etti:
HUZURA HASRETİZ
“Hani biz bir köprüydük, medeniyetler ittifakı için örnek ülke bizdik. Hoşgörünün binlerce kültürün beşiğiydik, ne oldu bize? Sorunlarımızı birlikte çözmek yerine herkesten, her şeyden şüphe duyuyoruz. Dinlemiyoruz, dinleniyoruz. Hepimiz huzura hasretiz. Korkularından, şüphelerinden sıyrılmış, kendine güvenen bir Türkiye özlüyoruz.'' Türkiye'nin yıllardır çözemediği ve halının altına ittiği sorunları olduğunu savunan Boyner, sıkılmış yumrukların açılmaması halinde bunların çözülemeyeceğini bildirdi. Boyner, hala demokrasiyi topal kılan pek çok etkinin varlığından da rahatsızlık duyduklarını söyledi.
ANAYASA TEPKİSİ
Son dönemde gündeme gelen darbe planları ile ilgili açıklama yapmayan Boyner, 12 Eylül rejiminin kurulmasından neredeyse 30 yıl sonra hala o dönemin ''Darbe Anayasası'yla'' yönetilmeyi içlerine sindiremediklerini ifade etti. Boyner, “Temsil adaleti kavramıyla alay edercesine bu yüzde 10'luk seçim barajı hemen kaldırılsın istiyoruz. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu da değişmeli” şeklinde konuştu. TÜ- SİAD'ın çıkar değil Türkiye'nin en önemli baskı grubu olduğunu ifade eden Boyner, “Bu yüzden TÜSİAD iktidarlar ve muhalefet tarafından çok tavsiye edilmesine rağmen yıllardır sadece kendi işine bakamaz, TÜSİAD rastgele bir dernek değil” diye konuştu. Boyner, bazı Avrupa liderlerinin de Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili tutumunu eleştirdi.
TAVSiYEM POLEMiĞE GiRMESiN
Seçim sonrası koltuğunu Ümit Boyner'e devreden Arzuhan Doğan Yalçındağ yeni başkana bazı tavsiyelerde bulundu. “Ümit Boyner'e polemiğe girmemesini ve özel hayatıyla başkanlık sürecini dengelemesini tavsiye ediyorum” diyen Yalçındağ, bundan sonra kendisinin işine ve ailesine konsantre olacağını söyledi. Seçim öncesi üyelere de hitap eden Yalcındağ, başörtülü üniversite öğrencilerine değindi. Anayasa değişikliği konusunda hükümete de destek vermen Yalçındağ, yeni Anayasayı olabilecek en geniş toplumsal mutabakata dayandırmak gereğini vurguladıklarını belirtti.
BAŞÖRTÜSÜ DESTEĞİ
Başörtülü öğrencilerin üniversitelere girmemesinin yarattığı toplumsal, vicdani ve etik problemin yumuşak bir geçiş ile çözülmesini istediklerinin altını çizen Yalçındağ, bunu genel bir demokratikleşme ve liberalleşme paketinin içinde gündeme getirmenin doğru olduğunu savunduklarını, nitekim yöntem yanlışlığının hem bu değişiklin hem de genel bir Anayasa yenilenmesinin önünü tıkadığını söyledi.
TÜSiAD'IN ADINI TÜSiHAD YAPALIM
TÜSİAD'ın 40'ıncı genel kurulunda ilginç diyalog ve olaylar da yaşandı. İşte TÜSİAD genel kurulundan notlar: n TÜSİAD'ın kurucu üyelerinden İbrahim Bodur, “TÜSİAD'da ikinci kadın başkan dönemi hayırlı olsun. Hanımlar bu işi götürüyor. Ben diyorum ki 40 yıldan sonra TÜSİAD adı TÜSİHAD olsun” dedi.
280 ÜYEDEN 200'Ü OY KULLANDI
Seçimli genel kurula 280 üye katıldı. Seçimde 200 oy kullanırken 2 oy geçersiz sayıldı. Ümit Boyner'in listesine 198 oy çıktı. Başkan yardımcılığına Tayfun Bayazıt ve Haluk Dinçer seçildi. Yönetim kurulu üyeleri ise Cansen Başaran, Mehmet Ali Aydınlar, Erman Ilıcak, Ali Kibar, Volkan Vural, Muharrem Yılmaz, Zafer Ali Yavan oldu.
BAYRAKTAR KÜSTÜ
Oy verme sırasında TÜSİAD üyesi Hüseyin Bayraktar, “Başka aday olmadığı için bu listeye oy veriyorum” dedi. Seçim sonrası söz hakkı isteyen Bayraktar konuşması için kürsüye çağrıldı. Salonda olmayan Bayraktar için bir üye “Küstü gitti” diye açıklama yaptı.
KOÇ'LAR KATILMADI
Geçirdiği tekne kazası nedeniyle genel kurula katılamayan Mustafa Koç, üyelere banttan hitap etti. TÜSİAD'ın önde gelen isimlerinden Rahmi Koç, ABD'de olması nedeniyle gelemediği genel kurula Ali Koç da katılmadı.
KOBİLER'E YÖNELDİ
Üye sayısı 574 olan TÜSİAD'a 2009'da 49 üye katıldı. Yeni üyeler arasında Cenk Çimen, Sacit Basmacı, Mehmet Aslan, Çetin Nuhoğlu, Hacı Sabancı, Sani Şener, Saffet Ulusoy gibi tanınmış isimlerin olması dikkat çekti. Bazı üyeler yeni katılımları “TÜSİAD KOBİ'lere yöneliyor” şeklinde yorumladı.
ÖBÜR TARAFTA DA KURACAĞIZ
Derneğin kurucu üyelerinden Feyyaz Berker, genel kurulda TÜSİAD'la ilgili hatıralarını anlattı. TÜSİAD'ın kuruluşunda Vehbi Koç'un kendisine “Fikir üreten fabrika kuruyoruz'' dediğini hatırlatan Berker, “Kurucularımız keşke burada olsa bugün. Fakat zannediyorum, öbür tarafa gidince orada da kuracağız biz TÜSİAD'ı” dedi.
Güce değil konsensüse inanırız
TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, hastanede olması nedeniyle bant yayınla genel kurula katıldı. TÜSİ- AD'ın güç kaybettiğini düşünenlere cevap veren Koç, “Birincisi 'güç' bizim tercih ettiğimiz bir kavram değil. Biz demokrasilerde güç kullanmaya değil konsensusa, uzlaşmaya inanan bir topluluğuz. Bizim etkili olma ölçütümüz, hükümetlere yakın olmak değil. Diyalog kanallarının açık olması, ülke çıkarlarını savunduğumuzun anlaşılması yeterli” dedi. Her kritik rapordan sonra TÜSİAD'ın çatladığını düşünenlerin ortaya çıktığını ancak güçlenerek yoluna devam ettiğini ifade eden Mustafa Koç, “Bizi örnek alan çok sayıda iş dünyası örgütü kuruldu. Artık belirli görüşleri dile getiren tek ses olmaktan çıktık. Bundan da memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Nazlı Ümit BOYNER
1963’te İstanbul’da doğan Nazlı Ümit Boyner, Üniversite eğitimini Ekonomi üzerine 1985’te University of Rochester’da tamamladı. 1985 yılında Chemical Mitsui Bank’ta iş hayatına başlayan Boyner, iki yıl süren bankacılığın ardından altı yıl çeşitli şirketlerde Finansman Yöneticisi olarak çalıştı. 1996’da Boyner Grubu’nun, Holdingleşme Stratejisi ile birlikte Finansmandan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 2002 yılında ağırlıklı olarak Finansman ve Yatırım Konularından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı.
TÜSİAD’da 2005 yılında Dış Tanıtım Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, 2007 yılında Başkan Yardımcısı oldu. Ayrıca KAGİDER’de Kurucu Üye ve dört yıl Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’nde iki yıl Başkanlık yaptı.
Ümit Boyner aynı zamanda TINA ( Sualtı Arkeoloji Vakfı), TEGV ve Tohum Otizm Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Üyesi olup, 2008’den bu yana Carnegie Endowment for International Peace, Ortadoğu Bölümü - Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Ümit Boyner, evli ve iki çocuk annesidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
TÜSİAD Yönetim Kurulu:
Nazlı Ümit BOYNER, Yönetim Kurulu Başkanı
Haluk DİNÇER, Başkan Yardımcısı / Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı
Tayfun BAYAZIT, Başkan Yardımcısı / Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı
Cansen BAŞARAN SYMES, Sayman Üye / Şirket İşleri Komisyonu Başkanı
Lucien ARKAS, Üye / Yurtdışı İletişim Komisyonu Başkanı
Mehmet Ali AYDINLAR, Üye / Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
Erman ILICAK, Üye / Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı
Ali KİBAR, Üye / Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı
Volkan VURAL, Üye / Dışişleri ve AB Uyum Komisyonu Başkanı
Muharrem YILMAZ, Üye / Meslek Örgütleri ile İlişkiler ve Bölgesel Gelişme Komisyonu Başkanı
Zafer Ali YAVAN, Üye / Genel Sekreter
TÜSİAD Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri
Murat ÖZYEĞİN
Osman F. BOYNER
Alican ULUSOY
Mustafa Fethi GÜRBÜZ
Metin AKMAN
Zeynep Gülin SİLAHTAROĞLU BAYKAL
Davut DOĞAN
Tarkan KADOOĞLU
Oya NARİN
Elif Bilgi ZAPPAROLİ
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.