Üretim, üretimin lokomotifidir
MES MAKİNA Genel Müdürü Mehmet Öztiryaki ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
MES MAKİNA Genel Müdürü Mehmet Öztiryaki ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz? 1972 yılında İstanbul’da doğdum. 1993 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Bölümü’nü bitirdim ve o sene içinde CNC takım tezgahları ile tanıştım. Üç yıl süren talaşlı imalat çalışmaları ve askerlik görevimin sonrasında 1996 yılında CNC takım tezgahları servis hizmet sektörü içine girdim. 2004 Yılında Bülent Akçalar ile Mes Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firmasını kurduk. Kuruluşumuzdan bugüne ülkemizde CNC takım tezgahları sektöründe servis ve orijinal yedek parça satış hizmetlerini yürütmekteyiz. Sektörde öncü firmalarla çözüm odaklı çalışmalarımız ve danışmanlık hizmetlerimiz devam ediyor. Ayrıca 20 yılı aşkın sektör tecrübemizle üretime yönelik endüstriyel tasarım ve imalat konularında da çözüm desteği sunmaktayız.
2012 yılında sektörümüzde sıkıntısını yaşadığımız, özellikle takım tezgahları içinde aydınlatma problemini gidermek üzere MES markamız ile “Endüstriyel Tip Aydınlatma Armatürleri” imalatına başladık.
Firmanız bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamız bünyesinde Cincinnati CNC kontrollü takım tezgahlarının her türlü mekanik elektrik ve elektronik servis hizmetini vermekteyiz. Bu hizmetimize paralel olarak, yurtdışından yedek parça temini, yurtdışına yedek parça satışı, elektronik parça onarımı mekanik revizyon, komple sistem değişimi, elektrik kabin revizyonu, komple makine yada sistem revizyonu hizmetlerini titizlikle tamamlıyoruz. Özellikle Cincinnati, Cinccinnati Milacron ve Cinmach CNC Takım Tezgahları , Acramatic 2100 CNC Kontrol Üniteleri ve Vickers Servo Drive ve Vickers Servo Motor Sistemlerinin birinci elden servis hizmetini yürütmekteyiz.
Bu işlerimizin yanı sıra yurtdışından gelen CNC takım tezgahlarının yurtdışında demonte edilip ülkemizde yeniden monte edilip çalıştırılıp devreye alınması gibi proje odaklı çalışmalarımız da mevcuttur.
Makinalarınız ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? Referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Servis hizmetini verdiğimiz marka sektörde öncü markalardan bir tanesidir. Uçak uzay sanayi, savunma sanayi, otomotiv ve yedek parça sanayi, elektrik şalt malzeme imalatı, pnömatik ve hidrolik bağlantı elemanları üretim sanayi, plastik metal kalıpçılığı, prograsif sac ve metal kalıpçılığı başta olmak üzere metal işleme sektöründe birçok firma müşterimizdir. Örnek vermemiz gerekirse Goodyear Lastik Fabrikaları ( Adapazarı – İzmit ) Onay Metal, Federal Elektrik, Alce Elektrik, Tırsan Kardan gibi firmaları verebiliriz.
Biraz da üretimini yaptığınız endüstriyel aydınlatma armatürleri hakkında bilgi verir misiniz?
İmalatını yaptığımız endüstriyel tip aydınlatma armatürlerinde birkaç yıl içinde kayda değer yol aldık. Bu sektördeki inceleme ve araştırmalarımıza 2011 senesinde başladık. Birkaç prototip üzerinde çalışmamızı tamamladık ve ideal mekanik yapıya ulaştığımızda yaklaşık bir yıl müşterilerimizde ve kendi tezgahlarımızda ürünlerimizi test ettik . Bu periyotta ürünlerimizi test ederken meydana gelebilecek tüm sorunları sahada yani makineler üzerinde gördük. Gerçek çalışma testlerinden sonra seri imalata farklı iki model ve dört tip ürün ile başladık. Şu an üç model ve on sekiz farklı tip ürün ile müşterilerimizin taleplerini doğru bir şekilde karşılamaya çalışmaktayız.
Başlangıçta ürünlerimizde genel olarak dikkat ettiğimiz ana unsurlar:
• Mekanik mukavemet ve zorlu şartlarda aydınlatmanın devam etmesi
• Bulunduğu ortamda her türlü mekanik ve elektriksel zorlamaya ( vibrasyon ve dış kesintiler gibi ) karşı dayanıklı olması
• Olabildiğince az alan kullanarak maksimum aydınlatmayı sağlaması • Elektrik enerjisini ısıya çevirmeden ışık olarak verimli kullanması
• Ekonomik ve uzun ömürlü olması
• Müşterimizin talepleri doğrultusunda yedek parçasına sorunsuz ulaşılması Bugün itibariyle yukarıda bahsettiğimiz unsurların tamamına sahip ürünlerimizi müşterimizin beğenisine sunduk.
Firma olarak bu noktada sunmuş olduğunuz hizmet ve ayrıcalıklardan bahseder misiniz?
Servis hizmeti genel olarak sürekli arızalar ve bakımlar ile uğraşarak geçiyor. Burada şunu görüyorsunuz; imalatçı firmanın atladığı en ufak bir ayrıntı ileride ürün üzerinde arıza olarak karşımıza çıkıyor. Senelerdir servis sektöründe olmanın verdiği tecrübe ile imalat yapıyor iken de ince eleyip sık dokuyoruz. Bu bilinç ile olabildiğince titiz üretim yapmak gerektiğinin farkındayız. Üretimimizi olabildiğince titizlik içinde tamamlıyoruz ve son kullanıcıya ulaştırıyoruz.
2014 Ocak ayı itibariyle bayilik sistemi ile çalışmaya başladık. Fakat yerli üretici olmanın son kullanıcı açısından avantajı çok fazla… Bize bir telefon kadar yakınlar. Hatta bazen müşterilerimiz bizzat kendileri hem tanışmak hem de ürün temin etmek için şirketimize ziyarete geliyorlar. Herhangi bir teknik sorunda bize ulaşıp desteğimizi talep ettikleri de olabiliyor. Bizler bu konudaki tecrübemizi her zaman kendileri ile paylaşıp elimizden geldiğince çözüm üretmeye çalışıyoruz. Müşteri memnuniyetini sağlamak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.
Firma olarak imalat sektöründe yaşadığınız ana sorunlar nelerdir?
Bizim hedefimizde, öncelikle yerli işgücü ve yerli komponentler kullanarak üretim yapmak ve piyasaya sunmak vardı. Fakat aydınlatma sektörü ile ilgili araştırma çalışmalarımız esnasında şunu farkettik; maalesef ülkemizde birçok alanda olduğu gibi bu alanda da çok fazla ana imalatçı firma bulunmamaktaydı. Aydınlatma sektöründe de neredeyse tüm parçaların, yurtdışından temin edilmekte olduğunu gördük. Bu denli büyük bir sektörde maalesef yerli üreticinin azlığı çok üzücü bir durum... Yurtdışından temin ettiğimiz parçalarda hem ciddi stok maliyetleri hem de çok yüksek fiyatlardan ürün temini gibi zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz.
Bir diğer sorun ise; ülkemizde endüstriyel makine ve ekipman üreticisinin ithalatçı sayısına göre çok az olmasıdır. Şunu unutmamak gerekir ki ‘’Üretim, üretimin lokomotifidir’’ . Eğer üretim gücümüzü arttırmazsak, üretimimiz azalacaktır. Bir diğer önemli nokta ise ‘’Kaliteli bir makine veya ekipman, ancak kaliteli parçaların, ustalıkla bir araya getirilmesinden meydana gelebilir.’’ . Bu konuya özellikle ülkemizdeki makine üreticileri yüksek hassasiyet göstermelidir.
Sektördeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce sektörde adil bir rekabet ortamı var mı?
Sektörde tüm sektörlerde olduğu gibi rekabet ortamı mevcut... Üretimi, daha kaliteli, daha ekonomik piyasaya sunmanın en adil yolu rekabetçi piyasadır. Rekabeti kendi lehimize çevirmek ise biz üreticilerin ana hedefidir. Bunun için yatırım yapmak ve talepleri hızlı değerlendirip mevcut tecrübemizi kullanarak bu talepleri, kaliteli ürünlerle karşılamak en önemli hedefimizdir. Bu sebeple sürekli farklı sektörlere de cevap verecek çalışmalar yapmaktayız.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
İçinde bulunduğumuz yıl sonuna kadar en az bir farklı modeli daha piyasaya sunmayı planlıyoruz. Bu ürünün aslında tüm çalışmalarını dört ay önce bitirdik ve üründen otuz adet ürettik. Şu an müşterilerimizde deneme çalışmaları devam ediyor. Müşterilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda tüm iyileştirmeleri de geçen ay içinde tamamladık. Bu ürün haricinde farklı sektörlere hitap edecek iki ayrı ürünün de tasarım ve prototip çalışmaları bitti. Bu ürünlerle ilgili kalıp ve imalat destekleyici çalışmalarımızı sene sonuna kadar tamamlayıp önümüzdeki yılın başında piyasaya sunmayı planlıyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
İnsanımızın ne denli azimli ve çalışkan olduğunu biliyoruz. Bu azim ve çalışkanlığı bilgi ile birleştirip üretimi arttıracağımız günler çok uzakta değil. Yurtdışına bağımlılığımız çok fazla.
Ülkemizde gerekli altyapı ve desteklerin en kısa zamanda oluşması en büyük temennimiz. Verimli üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve ihtiyaçların akılcı çözümlerle giderilmesi geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayacaktır. İnsanımızın bilinçlenmesi ve bilgiye daha kolay ulaşabilmesi için gösterdiğiniz gayreti de ayrıca takdir ediyorum. Bu vesile ile sizlere de teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.