Üretimin Artması Kalıp Sektörüne Olumlu Yansıyor
Oyak Plastik ürünlerinde mümkün olduğunca yüksek kalite ve rekabetçi fiyat dengesini sağlamaya özen gösteriyor. Sektöründe lider firma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Oyak Plastik Makine Mühendisi - Üretim Müdürü Orhan Koç ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda sektöre yönelik faydalı bilgiler edindik.
Öncelikle kendinizden ve firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
1996 yılında 2 ortak tarafından plastik enjeksiyon kalıpları üretiminde faaliyet göstermek adına kurulmuş bir firma olan Özkoç Makine kalıp, 2008 yılında ortakların ayrılması ile birlikte, ilkelerine yeni misyonlar katarak Oyak Plastik ve Kalıp adını almış ve sektöründe lider firma olma hedefini benimsemiştir.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamız bünyesinde bulunan Makine parkuru ve her biri alanında uzman ve deneyimli ekibi ile üretimin her safhasında çözüm üretebilecek kapasitede ve niteliktedir. Müşterilerimize sunduğumuz başlıca hizmetler;
• Ürün geliştirmeye yönelik endüstriyel ve mekanik tasarım.
• Proje geliştirme sürecinde analiz ve test verileri hazırlama.
• Prototip yapımı veya Prototip kalıbı imalatı.
• 5 Eksende hassas parça imalatı
• Plastik Enjeksiyon kalıbı imalatı
• Plastik Enjeksiyon yöntemi ile plastik parça baskısı.
Kalıp sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bize göre üretim eşittir kalıp’tır. Dolayısıyla ülkemizin üretimdeki gücünün artması kalıp sektörüne doğrudan etki etmektedir. Dış piyasadan, ülkemizdeki kalıp sektörüne karşı her geçen gün gelişen bir güven ortamı olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda teknolojiye yapılan yatırımlarımız ile birlikte, dünya çapında rekabetçi piyasaya dahil olduğumuzu ve paralel olarak pazarın sürekli genişlediğini ve büyüdüğünü söyleyebiliriz. Bizim için önemli olan bu pazarda, yapılan işin kalitesi ve fiyatlarla kalıcı bir yer edinebilmektir.
Ürünlerinizin şekillenme sürecinden ve imalat sürecinden bahseder misiniz?
İmalat sürecimiz genel olarak müşterilerimizin fikir ve hayal gücü ile başlar. İlk aşamada projeyi fikir aşamasından alıp, endüstriyel tasarım çalışmasını yapar ve müşterilerimize sunarız. Aldığımız geri dönüşler doğrultusunda tasarımı tamamlayıp, bilgisayar ortamında çalışır vaziyette analiz ve testlerini tamamladıktan sonra, gerekirse prototipi üretip müşterilerimizin dikkatine sunarız. Proje onayı geldiği takdirde, ürünlerin fizibilite çalışmalarını yapar üretim proseslerini hazırlarız. O doğrultuda üretim yöntemlerini belirler ve imalatına başlarız. İmalat için gerekli tüm Makine ve ekipmanların bulunduğu firmamızda, dışarıya ihtiyaç duymadan imalatı tamamlayıp üretim safhasına geçeriz. Kalıpları tamamlanan ürünleri Plastik enjeksiyon departmanımızda bulunan 90 tondan 260 tona kadar enjeksiyon makinalarımız ile dikkatli ve itinalı bir şekilde baskılarını alır, parçaları montaj bölümümüze göndeririz. Bu kısımda ise süreci tamamlayıp ürünleri paketlenmiş şekilde, müşterilerimiz için sevke hazır şekilde depolarız.
Teknik personel istihdamında, Türkiye genelinde yaşanan bir sorun var. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Maalesef bu konu henüz için aşılamamıştır. Bu sorunu bizde yaşıyoruz. Üretici olmanın, milletimize kattığın değerin bilincini taşıyan bireylere bu konuda teşvik edici faaliyetlerde bulunulmalı. İş verenlerin de, teknik personel yetiştirme konusunda bazı sorumlulukları almalıdır diye düşünüyoruz.
Sektörde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınızı anlatır mısınız?
Bizim yaşadığımız en büyük sorunların başında zaman geliyor. Bunu çözmek için daha verimli çalışabilmenin yöntemlerini bulma arayışı içerisindeyiz.
Türk kalıp sektörünün geleceği hakkındaki düşüncelerinizi aktarır mısınız? Bu bağlamda firmanız çalışmaları nelerdir?
Son yıllarda Türk kalıp sektörünün kazanmış olduğu ivmeyi çok başarılı buluyoruz. Bu anlamda Oyak Plastik olarak ürünlerimizde mümkün olduğunca yüksek kalite ve rekabetçi fiyat dengesini sağlamaya özen gösteriyoruz. Umut ediyorum ki 2014 yılı hepimiz için başarılarla dolu bir yıl olacaktır.
Kalıp sektöründe en büyük rekabet hangi konuda oluyor?
Kalıp sektöründeki rekabetin yapılan doğru iş ve doğru fiyatlandırma ile doğru orantılı olduğunu düşünüyoruz. Tek başına doğru iş yapıp yüksek fiyat vermek ya da düşük fiyat verip kalitesiz iş yapmak bir rekabet ortamı yaratmıyor. İkisi arasındaki dengeyi iyi kurabilmek başarıyı getirecektir.
Mevcut kalıp sistemlerinin modernizasyonu ve bakımı son derece önemli… Bu konudaki çalışmalarınız varsa yatırımlarınız nelerdir?
Kalıp sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın sürekli gelişmeye ve yenilenmeye açık olması gerekmektedir.
Devamlı gelişen teknolojiyi yakından takip edebilmeli, kullandığı sistemlerde sürekli en iyiyi hedef almalıdır. Bizde bu doğrultuda, eğitim amaçlı yurtdışı gezi ve fuarlara katılım gösteriyoruz.
Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Ülke ekonomisine katkı yapacak şekilde ortak menfaatlerimizi yaptığımız işler ile birleştirip, açık ve paylaşımcı bir şekilde faaliyetlerimize devam etmeliyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.