Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1962 yılında İzmir’de doğdum. Evliyim, bir kızım bir de oğlum var. İlk, orta ve meslek lisesinden sonra lisans eğitimimi işletme üzerine yaptım.
Çok genç yaşta iş hayatına atıldım. Önce ticaret sonra taahhüt sektörlerinde yaşadığım tecrübelerimden sonra 1991 yılında kurucusu olduğum Güralp Vinç ve Makine firması ile üretim sektörüne giriş yaptım.
Bilgisine, deneyimine inandığım, fikirlerine başvurduğum çok kişiler oldu. Ancak bana bu işi öğreten, yol gösteren her zaman müşteri olmuştur. Detaylar, iş risk ve analizleri, sorumluluk paylaşımı, takım çalışması, sürekli eğitim ve gelişim önceliklerim arasındadır.
Ülkemiz için üretmenin önemini ve bunu en iyi bir şekilde yapmak adına desteklerini esirgemeyen aileme, çalışma arkadaşlarıma ve işbirliği içerisinde olduğum tüm dostlarıma teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Güralp Vinç’in kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında da bizleri kısaca bilgilendirir misiniz?
1991 yılında iki ortak olarak firmamızı kurduk. Ülkemizde hep benzer hikâyeler vardır, biz de aynı şekilde küçük bir atölyede başladık vinç üretimine. Kısık Sanayi Sitesinde 1997 yılına kadar faaliyetlerimizi sürdürdük. O dönemde köprü imalatlarını Torbalı’da yapmaktaydık. 1997 yılında makine ve konstrüksiyon hatlarını birleştirdik ve tek çatı altında zamanla birazda zorlama ile 5.000 m² kapalı alan oluştu. 2004 yılında ortaklık ayrılığı yaşadık ve ekibimiz ile yolumuza emin adımlar ile devam ettik. 2008 yılına kadar burada faaliyetlerimizi devam ettirdik. Şu an üretimlerimizi yaptığımız 30.000 m² alanda kurulu 12.500 m² kapalı alana sahip tesisimizin temelleri 2008 yılında atıldı. 2009 yılında baş gösteren kriz nedeni ile aşamalı olarak devreye aldık yeni fabrikamızı. Tüm departmanlarımız ile yeni tesis çatısı altındaki çalışmalarımız 2011 yılında gerçekleşti.
Güralp Vinç yerleşkeden ibaret değil tabii ki. Kurulduğumuz yıllarda ürettiğimiz makinelerin hemen her parçasını kendimiz yapıyorduk. Motor ve bazı mekanik parçalar dışında makinelerin büyük bir kısmını kendimiz imal ediyorduk. Bugün ise ciddi anlamda bir yan sanayi kullanımımız var. Doğru bir yan sanayi ve tedarikçi kullanımının ürünlerimiz üzerinde nedenli katkıları olduğunu bugün daha net bir şekilde görebiliyoruz. Bunu şu şekilde açıklayabilirim sanırım; önceki yıllarda kendi üretimimiz olan kaldırma ve yürütme redüklerimizi bugün dünyada adını duyurmuş tedarikçilerimizden karşılıyoruz. Bunun faydalarına baktığınızda ise bizim için yarı mamul, üreticisi için mamul olan bu aksamı üretmek için yapılan yatırım, makine parkurları, ihtisaslaşma sonucu daha sorunsuz, verimliliği yüksek, uluslararası standartlara uygun bir ürün oluşmasına sebebiyet vermektedir. Diğer yandan üretim anlamında firmamızın ürünün bütünü üzerinde yoğunlaşmasını, ürün çeşitliliğini artırmasını sağlamaktadır. Otomotiv endüstrisinde de göreceğiniz üzere yan sanayi ülke ekonomisine de çok büyük katkılar sağlamaktadır.
Firmamızın bugünlere gelişinin ardında elbette birçok etken ve birçok arkadaşımız bulunuyor. Köşe taşlarını özetlemek gerekir ise 2004 yılında başlatılan yeniden yapılanma sürecinde mesai arkadaşlarımızın aldığı sorumluluklar, ürün gamının yeniden ele alınması ve ciddi bir Ar-Ge çalışması ile ürünlerin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi, ürün kalitesinin artırılması, mühendislik kadrolarımız, üretim hattı yenilemeleri ve üretimde teknolojik yatırımlar, etkin satış ve satış sonrası hizmetler organizasyonlarımızı sıralayabiliriz.
Vinç sektörünün önde gelen firmalarından biri olarak ürün yelpazenizi, üretim kapasitenizi ve ürünlerin teknolojik gelişmişliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Güralp Vinç’in ürün yelpazesi standart üretimlerimiz için halatlı kaldırma makinelerinde 80 ton, zincirli kaldırma makinelerinde ise 2 tondur. Kaldırma makineleri olarak belirttiğim bu standart ürün gamında 152 farklı tip ürünümüz bulunmaktadır. Köprü konstrüksiyonları ve diğer taşıyıcı konstrüksiyon yapılarda ise tamamen talebe bağlı projelendirme ile üretimlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bunların yanı sıra özel ataçmanlar, transfer arabaları, katalog dışında kalan özelliklerde ve daha yüksek kapasitelerde özel proje kapsamında kaldırma makineleri üretimlerimiz bulunmakta. Ayrıca Güralp Vinç olarak ülkemizde otomasyona dayalı proses vinç uygulamalarını yapabilen ilk firmayız.
Ürünlerimiz mekaniksel ve elektriksel vinç sistemleri ile ilgili FEM standartlarına uyumlu olarak üretilmekte ve en güncel teknolojik donanım ve yazılım sistemleri ile donatılmaktadır. Kalite standartlarından asla ödün vermeden ürünlerimizi oluşturan tüm malzeme ve parçalar fabrika üretim sahasına girişten tüm imalat süreçleri içerisinde sıkı kontrollerden geçirilmekte ve tamamlanan her vinç kendi kapasite ve donamında statik ve dinamik testlerden geçirilmektedir. Her vinçte standart olarak bulunan elektronik aşırı yük hücresi test sahasında gerçek yük değerleri ile ayarlanmaktadır. Her bir kaldırma makinesi FEM standardına bağlı olarak çalışan yenilikçi vinç izleme sistemi yazılımı ile gerçek zamanlı olarak sürekli denetlenmekte ve kaldırılan ağırlığa göre emniyetli çalışma periyodu (SWP) hesaplanmakta ve ayrıca motor sıcaklık korumadan aşırı yük aşımına ve yük histogramı oluşturulmasına kadar birçok parametre sistem hafızasında kaydedilmek tedir. Bu bilgiler hem ilgili Güralp Vinç servis elemanlarına ve hem de yeni yatırımların olması durumunda mevcut saha için vinç çalışma sınıflarının belirlenmesine öncülük edecek çok değerli istatistiksel bilgiler içermektedir. Vinç izleme sistemi ayrıca operatörden kaynaklanabilecek vinç kullanım hatalarını azaltacak şekilde yapılandırılmıştır.
Üretim hatlarımızda seri üretim şartlarına uygun düzenlemeler ile hem üretim adetlerinin artırılmasını hem de kalite sürekliliğin korunmasını sağladık. Güralp Vinç bugün ayda 100 adet standart kaldırma makinesi, 80 adet yürüyüş grubu ve 60 adet çift kiriş köprü konstrüksiyonu üretebilmektedir.
Oluşturulan üretim hatları alt yapısı bu adetleri artırmaya da uygundur. Elbette bunların yanı sıra özel üretimlerimiz de bulunmaktadır. Özellikle 2011 yılı son çeyreğinden bu yana yurt içinde ve yurt dışında birçok özel projeyi üstlenip çalışır durumda teslim ettik. Hali hazırda üretimi devam eden ciddi proses uygulamalarımız bulunmaktadır. Bunların bir kısmı bu yılsonuna kadar, bir kısmı ise önümüzdeki yıl teslim edilecektir.
Vinç üretiminin yanı sıra yurt dışındaki birçok firmaya çeşitli ürün ve aksamlar ürettiğinizi biliyoruz. Bu çalışmaları bizimle paylaşır mısınız?
Biz bundan çok büyük bir gurur duyuyoruz. Burada öncelikle sahip olduğumuz mühendislik kadrosu, teknolojik üretim hattı ve kalite laboratuvarımızın önemini bir kez daha vurgulamak gerekir, zira bu çalışmaları yapabilmemizin en önemli nedenlerindendir. Gerek ülkemizde üstlendikleri projelerde, gerek ise diğer ülkelerdeki projelerde bizim üretim potansiyelimizi kullanmak isteyen ekseriyetle Avrupa menşeili firmalar ile bu tip iş ortaklıklarına sıklıkla giriyoruz. Ana konumuz olan vinç sistemleri konusunda şu an üç farklı firma ile yapılan anlaşmalar neticesinde onlar için vinç sistemi üretimi yapıyoruz. Bunlardan iki firma için noname üretim yapmaktayız.
Tüm proje, tasarım ve üretim tarafımızdan yapılmakta, ürünler bu firmaların ismi ile etiketlenmektedir. Diğer firmamız ise biraz daha spesifik çözümler talep etmekte, gönderdiği projelere uygun olarak üretimlerini bize yaptırmaktadır. Vincin dışında ise yine özellikle Batı ve Orta Avrupa’ da faaliyet gösteren üç farklı firmanın taleplerine cevap veriyoruz. Bu uygulamalarda ise yine gerektiğinde projelendirme dâhil üretim ve montaj hizmetlerine kadar birçok uygulama gerçekleştirdik.
Satış Sonrası Hizmet, faaliyet alanınızın en önemli unsurlarından birisi… Bu konuda sunmuş olduğunuz hizmetler nelerdir?
Öncelikle şunu belirtmemde büyük fayda var; satış sonrası hizmetler ürün kalitesinin artırılması ve yeni ürünlerin tasarlanması açısından bir geri bildirim oluşturmaktadır. Ar-Ge departmanımız satış sonrası hizmetlerden sürekli olarak geri bildirim almakta ve çalışmalarında değerlendirmektedir.
Makineler çalıştıkları süre boyunca her zaman servis ve bakım ihtiyacı duyarlar. Dolayısı ile her makine üreticisi gerekli satış sonrası hizmetler organizasyonunu uygun şekilde yapmalıdır. Bizim sektörümüzde de çalışan her makine uygun zaman dilimlerinde bakım ve gerektiğinde servis hizmeti istemektedir. Maalesef birçok üretici firmamız satış sonrası hizmetler organizasyonunu yetersiz bırakmaktadır. Biz bunun çok net bir şekilde farkına vardık ve bugün hizmetlerini sürdüren satış sonrası hizmetler müdürlüğümüzün gerçek temellerini 2001 yılında attık. Elbette öncesinde de bu hizmet verilmekteydi. Ancak işi sadece servis olan, buna uygun olarak donatılmış araçları ile hizmet veren bir yapıda değildi.
Şuan hali hazırda İzmir merkez olmak üzere İstanbul, Bursa, Ankara ve Konya illerinde kurulu bölge müdürlüklerimiz bölgelerinde satış sonrası hizmetler faaliyetlerini yürütmektedir. Her şeyden önce her bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanlarında bu faaliyetleri yürüttüklerinden dolayı verilen hizmetler son derece hızlı ve en önemlisi ekonomik olmaktadır. Verilen periyodik bakım hizmetleri sayesinde makinelerin ekonomik kullanım ömrü boyunca ilk günkü performansı ve güvenilirliğinde kalması sağlanmaktadır. Ayrıca farklı marka vinçlere de hizmet verilebilmektedir. Satış sonrası hizmetler kapsamında en önemli hizmetlerimizden biri de modernizasyondur. Özellikle güvenlik donanımları eksik olan vinç sistemleri günümüz koşullarına uygun olarak yenilenebilmekte, modernize edilen yapıları sayesinde güvenli hale getirilebilmekte ve verimlilikleri artırılabilmektedir.
Satış sonrası hizmetler kapsamında vinç kullanım ve bakım eğitimleri verilmektedir. Vinç operatörlerinin tek bir butona basarak tonlarca yük kaldırabileceği düşünüldüğünde bu eğitimlerin ne denli önemli olacağı ortaya çıkacaktır.
Güralp Vinç’in çeşitli şehirlerde bölge müdürlükleri bulunuyor. Neden bu türde bir yapılanmaya gittiniz?
İlk bölge müdürlüğümüz Bursa’da 2006 yılında açıldı. Bu konu özellikle benim üzerinde bir yılı aşkın süre ile yaptığım çalışmalar sonucu verdiğimiz bir karardı. İlk altı aylık dönemde ne kadar doğru bir karar verdiğimizi anladık. Zira o dönemde İstanbul’da bayimiz vardı ve İzmir’de bilindiği üzere merkezimiz. Bursa Türkiye’ nin en önemli sanayi kentlerinden biri. Buradaki her bir sanayici ve her bir yatırım övgü kadar hizmeti de hak ediyordu. Buradan hareket ile ülkemizin önemli sanayi kentlerinde kendi kadrolarımız ile organizasyonumuzu kurarak belirlenen sorumluluk alanları içerisinde hizmetlerimizi yürütmeye karar verdik. Bursa Bölge Müdürlüğünün ardından yine 2006 yılında İstanbul Bölge Müdürlüğü, 2008 yılında Ankara Bölge Müdürlüğü ve nihayet 2011 yılında da Konya Bölge Müdürlüğümüzü devreye aldık. Bu müşteri odaklı pazarlama stratejimizin ilk ayağı idi. Çok geniş bir coğrafyaya sahibiz. Müşteri taleplerinin hızlı, doğru ve ekonomik bir şekilde karşılanması gerekiyor. Gitmediğiniz yerde iş yapabilir misiniz? Biz de her yere gitmeye karar verdik.
Bugün ülkemizde bu şekilde bir satış ve servis ağına sahip başka bir vinç firması yok. Bölge müdürlüklerimiz ile bu illere biz de yatırım yapmış oluyoruz. İstihdam yaratıyoruz. Geçen yedi yıllık süreçte bölge müdürlüklerinde çalışan arkadaşlarımızın tecrübeleri arttı.
Bölge Müdürlerimiz sorumluluk sahaları içerisinde tanınan, sevilen ve sayılan kişiler. En yeni arkadaşımız 5 en eski arkadaşımız 17 yıldır bizimle. Bu tecrübe yaşı işimize de çok olumlu olarak yansıyor. Edindikleri tecrübeler ile müşterilimize gerçek bir çözüm ortağı oluyorlar.
Sektörünüzdeki en büyük sorunun adil rekabet ortamının olmayışı… Gerekli yeterliliğe sahip olmayan firmalar sizlere büyük zarar veriyorlar. Bu haksız rekabetin önüne geçmek için neler yapılmalı? Önerilerinizi alabilir miyiz?
Sektörümüzün kurumsallaşması ve gerekli saygınlığı kazanacağına olan inancımız elbette ki sonsuzdur. Bu konuda sesimizi duyurabilme imkanı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Rekabet hakkında yapılan genel tanımlara bakıldığında adil olanı ve adil olmayanı vardır. Günümüz toplumlarının ekonomik yapıları göz önünde bulundurulduğunda rekabetin insanların tercihlerini etkileyen büyük bir olgu olduğunu görmekteyiz. İşte bu olgu adil olmayan, iyi niyet kurallarına aykırı olarak kullanıldığı zaman meydana gelen her türlü aldatıcı davranış adil olmayan haksız rekabeti ortaya çıkarmaktadır. Dolayısı ile de ülke ekonomimiz zarar görmektedir.
Adil olmayan rekabeti önlemenin yolu ekonominin kayıt altına alınması ile mümkündür. Kayıt altına alınan ve bilinen firmaları denetleyebilirsiniz. Maalesef ülkemizde bu işi yapanların sayısı bilinmemektedir. Belli bir prosedürü ve kuralları yoktur. Eğitime bu kadar önem veren ülkemizde bu işin eğitimi de yoktur. Denetimi yetersizdir. Yaptığımız iş ağır ve tehlikeli işler sınıfına girmekte olup, maalesef tehlikenin farkında değiliz. Yaptığımız iş teknolojik yatırımı olan mühendislik ve hesap işidir. Mühendisi olmayan, ben bu işi mühendisten daha iyi bilirim diyen birçok firmalarla karşılaşıyoruz. Böyle olunca da can kayıplarının yaşandığı, milli servetimizin yok olduğu, vergi ve sigorta kayıplarının yaşandığı sektörümüzde bunların önlenmesi ülkemiz için öncelikli hedefimizdir. Yeni Türk Ticaret kanunu yasallaşmış olmasına rağmen hala daha uygulama eksiklikleri bulunmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra kurucu üyesi olduğumuz TEVİD, Elektrikli Vinç Üreticileri Birliği Derneği ve Gezer Vinç Sektörü Komite Başkanı olduğum İsder, İstif Makinaları Distribütörleri İmalatçıları Derneği ile sektörümüze ilişkin çalışmalarda bulunuyoruz. Yapılan toplantılar ile uygunsuz ürün denetimleri için kararlar alıyor, standart ve yönetmelik güncellemeleri için yapılan çalışmalara destekler veriyoruz.
Güralp Vinç olarak geleceği gören, dürüstlüğü düstur edinmiş ve bu amaca uygun çalışmalarımız ülke ekonomisi için özveri ile sürdürülecektir.
Gelişmiş ülkelerdeki vinç sektörleri ile bizim ülkemizdeki sektörü karşılaştırır mısınız?
Karşılaştırmaya esas firmalar ağırlıklı olarak Avrupa kökenli firmalar olacak. Ve maalesef bu karşılaştırma tablosunda eksiler bizim hanemizde olacak. Üretim adetleri olarak bizden çok öndeler, birçoğu 50 yılı aşkın süredir faaliyette. 100 yılı aşkın süredir sektörde olan büyük markalar var. Dolayısı ile çok yol kat etmişler. Dokümantasyon, kalite, ürün standartları, pazarlama ağları, gibi konularda daha kat etmemiz gereken yollar var. Ancak bizim bu yolu onlardan daha hızlı alma şansımız var. Zira bilgiye erişim kolaylığı, eğitimli insan sayısı onların bu işe başladığı döneme kıyasla çok farklı.
Ülkemizde etkin denetim mekanizmaları çalışır, standartlar çerçevesinde kabul edilen ürünler üretilir ise onlar için ciddi rakip olma potansiyelimiz var. Bugün Güralp Vinç olarak ürettiğimiz makineler dünyanın birçok ülkesinde diğer markalar ile rekabet edebilecek yeterliliğe sahiptir.
2013 yılı firmanız açısından nasıl geçti, 2014 yılından neler bekliyorsunuz?
2013 yılında uzun dönem faaliyetlerimiz ve hedeflerimiz açısından üretim, satışlarımız ve satış sonrası servis ve hizmetlerimiz yönünden şirketimiz tatmin edici bir büyüme sağladı. İlk dokuz aylık verilerimize göre şu an 2012 yılını rakamsal olarak geçtik. Yılın son çeyreğinde de iyi bir performans sergileyerek 2013 yılını tamamlayacağımızı düşünüyorum. Ekonomideki son dönemlerde hissedilen yavaşlamanın etkilerinin 2014 yılında süreceğini tahmin etmekteyiz. Diğer taraftan özellikle son üç yıldır artan ihracatımızı 2014 yılında da aynı ivme ile sürdürebilmek için mevcut pazarlarımızı geliştireceğiz ve yeni pazar arayışlarında olacağız. Sonuçta yavaşlama etkisine rağmen firmalar yeni pazarlar, yeni stratejiler, yeni ürünler geliştirerek ayakta kalmak zorunda. Biz de bizden beklenenin en iyisini yapacağız.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Güralp Vinç olarak önem verdiğimiz ve öncelikli konularımızdan birisi, müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu ürünleri doğru fiyat, doğru kalite ve doğru zamanda sunabilmektir. Bu çerçevede makine parkı yatırımlarımız süreklilik arz etmektedir.
2013 yılı ve öncesinde bina yatırımlarımızı tamamladık, makine parkını büyütme ve makine parkını yenileme çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlanmıştır.
Yeni ve teknolojik makine siparişlerimizde ihtiyaç durumunda sipariş verilmeye devam edecektir. Bilişim alt yapımıza önem veren firmamız bu konuda da büyük adımlar atmış ve ciddi yatırımlar yapmış ve yapmaya da devam edecektir.
Ar-Ge Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Güralp Vinç olarak sektörün öncü firmalarından olmamızı sağlayan önemli faktörlerden bir tanesi de Ar-Ge faaliyetlerine verdiğimiz önemdir. Ar-Ge bölümümüz ayrı bir müdürlük olup üç mühendisimiz görev almaktadır. Firma olarak gelişim ve değişimin sürekliliğine inanarak Ar-Ge faaliyetlerimizi kesintisiz ve yeterli bir bütçe ile sürdürüyoruz.
İZKA Kalkınma Ajansı vasıtası ile almış olduğumuz destek sayesinde Ar-Ge ve Kalite çalışmalarında kullanılmak üzere işletmemizde geniş bir Kalite Laboratuvarı ve ekipmanları mevcuttur. Ar-Ge sonucu elde edilen ürünler ve süreç iyileştirmeye ilişkin sonuçlar, üretim hattımızda kullanılarak endüstriyel hayatta uygulamalara alınmaktadır.
Ar-ge faaliyetlerimizi sadece işletme içi olarak sınırlandırmak yerine müşterilerimizin proses süreçlerinde yaşanan sorunları ve çözümlerine katkı sağlamak için elimizden gelen en iyi şekilde yürütmeyi doğru buluyoruz. Bu konuda elde ettiğimiz sonuçları ve başarıları paylaşıyoruz.
Bunların dışında eklemek istediğiniz birşey varmı?
Güralp Vinç olarak öncelikli hedefimiz sektörün en büyüğü olmak değil, stratejik planlarımız çerçevesinde kendimize koyduğumuz hedef ve hedefler doğrultusunda sektörümüzün önde gelen çözüm ortağı olmaktır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.