Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1978 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden 99 yılında mezun oldum. Lisansımı tamamladığım süreden sonraki iş hayatımda satış, pazarlama ve iletişim üzerine farklı sektör lideri firmalarda, reklam ve PR ajanslarında çalıştım. Teknoloji şirketleri ağırlıklı iş tecrübelerimin ardından 2011 yılı Kasım ayında Armada Yazılım bünyesinde Pazarlama Müdürü olarak çalışmaya başladım. CAD/CAM sektöründe, akademik geçmişim ile marka iletişimi konusundaki tecrübelerimi sentezleme şansı yakaladığım için çok mutluyum.
Firmanız bünyesinde müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Kurulduğu günden bugüne Armada Yazılım; genç, dinamik, güçlü kadrosu ve verdiği teknik hizmetler ile kısa sürede yazılım alanında Türk endüstrisini destekleyen en büyük güçlerden biri haline gelmiştir. 2009 yılında SolidWorks Türkiye Yetkili Distribütörü olduktan sonra ürün gamımıza SolidWorks’un ilk ve en iyi CAM çözümü olan CAMWorks programını ekledik. Solid- Works ile entegre çalışan bu CAM çözümü sayesinde tasarım ve üretim sürecinizdeki olabilecek birçok aksaklığın önüne geçerek zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlıyoruz. Ayrıca, Fransız Sescoi® firması tarafından geliştirilmiş kullanım kolaylığı ve kompleks geometrilerin işlenmesinde yüksek CAD/CAM performansı ile çalışan WorkNC yazılımı, Fransız SPRING TECHNOLOGIES firmasının geliştirdiği NCSIMUL 3-4 ve 5 eksen Simulasyon ve Optimizasyon yazılımı da Türkiye’de tek yetkili distribütörlüğünü yaptığımız diğer yazılımlar arasında yer alıyor.
Simülasyon ise, bizim için ayrıca bir iş kolu. Simülasyon yazılımlarında uzmanlaşmış mühendislerden oluşan bir ekibimiz ile, simülasyon lisansların satışı, eğitimi ve teknik desteğinin yanı sıra firmalara proje bazlı da hizmet vermekteyiz.
Sektörde bir ilke imza atarak altyapısını yaklaşık 2 yılda tamamladığımız Armada Portal ise sunduğumuz en önemli hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Artık müşterilerimiz Armada Portal sayesinde 100 milyondan fazla parçanın bulunduğu parça kütüphanesinden dilediği parçayı ücretsiz olarak indirerek montajlarında kullanabiliyor, eğitim ve teknik destek videolarını izleyerek kendilerini geliştirebiliyor ve online teknik destek alarak problemlerini hızlıca çözümleyebiliyor.
Tüm bu çözümlerimizin yanında, CAD/CAM programlarının daha verimli kullanılmasını sağlayan iş istasyonları alanında HP ve Dell Markaları ile çözüm ortaklığı yaparak müşterilerimize tam hizmet sağlıyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Özellikle kalıp sektörüne sunmuş olduğunuz hizmetleri bizimle detaylı bir şekilde paylaşır mısınız?
Kalıp sektörü başta olmak üzere makine üreticilerinden, mobilya sektörüne, otomotiv sektöründen, beyaz eşya sektörüne, iş makinaları üreticilerinden parça imalatçılarına kadar küçük, orta ve büyük her ölçekteki işletmeye hizmet vermekteyiz. Türkiye Yetkili Distribütörü olduğumuz SolidWorks 3B tasarım programı, parametrik bir yazılım olması, kullanıcı dostu ara yüzü ve kullanım yaygınlığı açısından özellikle kalıpçılık sektöründe en çok tercih edilen yazılımların başında yer alıyor. Tasarım aşamasından, doğrulama aşamasına, çoklu kullanıcıların verilerini yönetmesinden montaj kitapçığı hazırlamaya kadar her türlü desteği veren SolidWorks programı ile tasarımlar üretime hazır hale getiriliyor. Tasarlama ve doğrulama aşamaları tamamlandıktan sonra imalat aşamasına geçiş yapılıyor. Bu aşamada ise doğru bir CAM çözümü kullanılması, yapılan yatırımın geri dönmesi açısından büyük önem taşımaktadır. CAMWorks ve WorkNC gibi distribütörlüğünü yaptığımız CAM yazılımları ile imalat alanında da kalıp sektörüne hizmet sağlamaktayız. Bu kullanıcı dostu yazılımları kullanarak kalıp sektöründe hizmet veren firmalar komplike geometrilere sahip parçaları sorunsuz ve hızlı bir şekilde işleyebilir hale gelebiliyorlar. Tasarım programı ile entegre çalışan CAM yazılımı kullanan müşterilerimizden, imalat süreçlerinin ortalama %30-50 oranında hızlanmış olduğu bilgisini almaktayız. Tasarımda yapılan revizyonların, CAM yazılımında eşzamanlı ve otomatik olarak yapılıyor olması özellikle hizmet verdiğimiz firmalara büyük avantaj kazandırmaktadır.
Satış ve satış sonrasında müşterilerinize sunmuş olduğunuz teknik hizmetler ve bilgilendirmeler hakkında bilgi verir misiniz?
Armada Yazılım olarak, başlangıç ve ileri seviye eğitimlerimiz, bakım anlaşması dahilinde, online bağlanarak, telefonda ve yerinde verdiğimiz teknik destek hizmetlerimiz, Armada Portalımız, ücretsiz webinarlarımız ve seminerlerimiz ile müşterilerimizin satış ve satış sonrasında her zaman yanlarında durmayı misyon edinen bir firmayız. Konusunda uzman, dünya çapında geçerli tüm ilgili sertifikalarını tamamlamış, tecrübeli teknik kadromuzla abonelik hizmeti sahibi siz değerli müşterilerimize portalımız üzerinden, telefonda, bilgisayar üzerinden bağlanarak ve gerektiğinde yerinde verdiğimiz teknik destekler ile tasarım ve uygulama süreçlerini hızlandırmak, verimliliği artırmak ve her türlü soruna çözüm bulmak birincil görevimiz. SolidWorks World 2012, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki tüm bayiler içinden, satış sonrası müşteri memnuniyeti, teknik destek, eğitim ve müşteri takibindeki başarımızla birincilik ödülünü alan ilk ve tek Türk Yetkili SolidWorks Bayisi olmanın gururu ve sorumluluğunu taşımaktayız. Özellikle müşteri memnuniyeti ve Teknik destek konusunda inovatif projeler üreterek sektöre yön vermekteyiz.
Sektörünüzde satış sonrası hizmetin önemine değinir misiniz?
Sizin de bildiğiniz gibi sektörde çok farklı yazılımlar kullanılıyor. Bunların en iyisi ya da en kötüsü diye bir ayrım yapmak doğru olmaz. Önemli olan kullanıcı için en işlevsel olması ve programın kapasitesinin doğru kullanılabilmesidir. En donanımlı ve yüksek maliyetli yazılımlar bile kullanıcının kullanılabildiği ölçüde fayda sağlayabilirler. Bu noktada, olay yazılım seçimi ve satın alması ile başlamaktadır. Armada Yazılım olarak SolidWorks, CAMWorks ve WorkNC kullanıcılarına ücretsiz olarak verdiğimiz temel ve ileri düzey eğitimler, Armada Portal üzerinde düzenli olarak güncellenen ip uçları, eğitim ve teknik destek videoları, online ve yerinde verdiğimiz eğitim ve teknik destekler, iki haftada bir düzenli olarak hazırladığımız teknik içerikli internet seminerlerimiz ile hem her seviyedeki kullanıcıya özel hizmet veriyoruz hem de satın aldıkları programları maksimum performans ile kullanmalarını sağlıyoruz.
Son dönemde geliştirmiş olduğunuz yeni ürün ve sistemlerden bizlere bahseder misiniz?
Yukarıda da bahsettiğim üzere, geçen yıl müşterilerimizin kullanımına açtığımız Armada Portal ile yakaladığımız müşteri memnuniyetini ve aldığımız güzel dönüşler sonrasında aynı heyecanla proje üretmeye ve ar-ge çalışmalarımıza devam ettik. Çok yakında sizlere SolidWorks kullanıcıları için yeni geliştirdiğimiz ürünümüz hakkında ayrıntılı bilgi verebileceğim.
Ülkemizdeki kalıp firmalarında yazılım bilinci ne durumda? Kullanıcılar bu konuda sizce yeterli bilince sahip mi? Seçim yaparken nelere dikkat ediyorlar?
Türk kalıp sanayi, ülkede üretim miktarlarının ve seri imalatın arttığı 1970’li yıllardan itibaren yeni gelişmekte olan otomotiv ve elektronik sektörlerinden yükselen talebin de etkisiyle, teknolojik seviyesini geliştirmek ve uluslararası pazarda rekabet edebilir düzeye gelmek üzerine yoğunlaşmış durumda. Ancak kalıp imalatı yapan firmaların teknolojiyi takip etme dereceleri hizmet verdikleri sektörlere göre farklılık gösteriyor. Otomotiv ve otomotiv yan sanayi için kalıp üreten firmalar, gelişen teknolojiyi standartlar doğrultusunda birebir takip edip yatırımlarını bu yönde artırırken, standart ve ürün gamı çeşitliliği olmayan üreticiler halen hesaplamalarını el ile yaparak tezgâhlarını çalıştırmaya devam ediyor. Yeni nesil kullanıcılar ve operatörler ise, günden güne daha bilinçlenirken, çevrelerinden ya da çalıştıkları farklı firmalardan edin dikleri deneyim ile sahip oldukları bilgileri bizim danışmanlarımızdan aldıkları eğitim ve teknik destek ile birleştirdiklerinde başarılı sonuçlar alıp firmalarına büyük katkı sağlıyorlar. Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi kalıpçılıkta da gelişim usta çırak ilişkisi şeklinde gelişiyor. Bu nedenle sektöre ilk girdikleri zaman kullandıkları tezgâhtan, CAD/ CAM yazılımına kadar mevcut eski alışkanlıkları değiştirmek çok da kolay olmuyor. Bu nedenle Armada Yazılım olarak hem Teknik Liselerde hem Meslek Yüksek Okullarında öğrencilerin modern tasarım ve üretimin gerektirdiği programlar ile ilgili bilgilendirici seminerler düzenlemeye devam ediyoruz.
Türk kalıp sektörünün gelişimi ve geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye Avrupa’ya kıyasla daha geriden ve yavaş ilerliyor. Bu süreç dâhilinde kalıp imalatında kullanılan tezgâhlar ile ölçme tekniklerinin gelişmesi ve bunların bilgisayarlar ile kontrol edilebilmesi sektör için devrim niteliğinde oldu.
Bilgisayar destekli tasarım, mühendislik ve üretim programlarının kullanımının artması, hem kaliteyi yükseltti hem de üreticinin zamandan tasarruf etmesini sağladı. Daha önceden kalıp ile üretilmesi düşünülemeyen parçalar, bugün kalıp sektörü için çok kolay imal edilebilecek duruma geldi. Elle yapılan hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan öngörülemez maliyetler ortadan kalktı. Tek ustaya bağımlılık diye bir olgu kalmadı. Bu firmalar doğru CAD/CAM programları kullanarak ilk seferde hatasız kalıp üretmeye başladılar. Kazandıkları zaman ve iş gücü ile hızlı üretimi yakalayıp sektördeki başarılarını artırdılar, hizmet alanlarını çeşitlendirdiler ve birçoğu dünyaya açıldılar. Tabi bu bahsettiğim, orta ve büyük ölçekli işletmeler için geçerli. Bu örnekler ile sektörde Cam yazılımlarının kullanılması da artmaya başladı. Artık küçük işletmeler de aldıkları özel destekler kapsamında bilgisayar destekli üretim programlarına yatırım yapmaya başladılar.
Başta UKUB olmak üzere, kalıp sektörüne hizmet veren birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla ortaya çıkan Kalıpçılar Vadisi Projesi ise özellikle İstanbul, Bursa ve Adapazarı Sanayicileri için büyük stratejik öneme sahip. Bu proje ile kümelenerek büyüyen sektör Kalıpçılar Vadisi İhtisas OSB’nin tamamlanmasından sonra sektöre bir standardizasyon geleceğini ve bu bilincin büyümeyi olumlu şekilde etkileyeceği kanısındayım.
2012 yılı firmanız açısından nasıl geçti, 2013 yılından neler bekliyorsunuz? Kısa ve uzun vadede neler yapmayı hedefliyorsunuz?
2012, CAD/CAM sektöründe mevcut kriz senaryolarına rağmen büyümenin yaşandığı bir yıl oldu. Bu dönemde biz de sektörle birlikte büyüdük ve talepler doğrultusunda İstanbul dışında yeni temsilcilikler oluşturduk. Ankara, Gaziantep ve Bursa’dan sonra 2012 yılı 4.çeyreği itibariyle İzmir, Konya ve Eskişehir’de de artık Armada Yazılım olarak hizmet vermeye başladık. Sadece İstanbul dışı bölgelere istihdam sağlamadık. 2013 yılına girerken personel sayımız 40’a ulaştı. Büyüyen Teknik Destek Departmanımız ve yenilediğimiz eğitim salonumuz ile müşterilerimize çok daha hızlı ve kaliteli hizmet sağlamaya devam ediyoruz. Geçen yıl müşterilerimizin hizmetine sunduğumuz Armada Portal’dan sonra bu yılın başında yeni web sitemizi de baştan sona yeniledik ve kullanıma açtık. Sosyal medyada, Facebook sayfamızda ciddi sayıda takipçilerimiz oluştu. Farklı illerdeki üniversite ve Meslek Yüksekokullarında düzenlediğimiz CAD/ CAM günleri projemiz sonrasında 1000’e yakın öğrenciye teknik içerikli seminerler verdik. Tüm bu çalışmalarımız sonunda aldığımız pozitif dönüşler ve talepler üzerine çok yakında dijital ortamda farklı çalışmalar ile karşınızda olacağız.
Dergimiz aracılığıyla sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Armada Yazılım olarak, CAD/CAM sektöründe hizmet vermeye başladığımız günden bugüne misyonumuz doğrultusunda birçok yeni projeye imza attık ve kurumsallık yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. Çok yakında SolidWorks kullanıcılarına özel olarak hazırladığımız Dünya’da benzeri görülmemiş yeni geliştirdiğimiz ürünümüzü sizlerle paylaşacağız. Tüm okuyucularınızdan, sosyal medyadan Faceboook. com/armadayazilim ve web sitemizden armadayazilim.com, bizleri takip etmeye devam etmelerini rica ediyoruz. Herkese karlı ve başarılı bir yıl dileriz
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.