Vakumlu Kaldırma ve Taşıma Sistemleri
Vakumla taşıma ve kaldırma makinelerine tüm imalat sanayinde imalatın her aşamasında ihtiyaç duyulduğunu belirten Natsu Makine firma sahibi Kamil Şen, NATSU Makina olarak Konusunda uzman elemanlarıile müşterilerine doğru,hızlı ve yetkin bilgi sunarak kaliteli ve güvenilir ürünler ile alternatifli proje çözümleri tavsiye ettiklerini; Vakum kaldırıcılar, vantuzlar, vantuz bileşenleri, vakum pompaları, vakum jeneratörleri, mekanik tutucular, pergel vinçler, elektrikli zincirli vinçler, hafif köprü vinçler, vakumlu otomatik yükleme sistemleri robot Kartezyen sistemler gibi her türlü malzeme taşınmasında müşterilerinin deneyimli ve güvenilir çözüm ortağı olduklarını söyledi.
Vakumla kaldırma ve taşıma sistemlerinin çoğunlukla verimliliğe, otomasyona ve çalışanın çalışma şartlarına önem veren işletmeler tarafından kullanıldığını aktaran Şen, üretim aşamalarında, malzemeleri kaldırmak, hareket ettirmek ve yerleştirmek her zaman sorun yaratır. Bu sorunla başa çıkmak için tasarlanmış olan vakumlu kaldırıcılar; malzemeleri bir yerden başka bir yere taşımakta verimli, uygun maliyetli ve çoğu zaman daha güvenli bir yöntem sunmaktadır. Bu yalnızca zaman kazandırmak ve kar arttırmakla kalmaz, ayrıca çalışanın yorgunluğunu ve yaralanmalarını azaltarak daha etkin, üretken ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılmasını sağlar.
Vakumla taşıma sistemleri mermer, saç, cam, ahşap, otomotiv, beyaz eşya, kimya gibi bir çok sektörde üretimin farklı kademelerinde manüel veya otomatik sistemler şeklinde kullanılmaktadır. Vakumla taşımanın önemli avantajları vardır. Bunlar, çalışan elemana yük gelmemesi dolayısı ile elemanın enerjisini gün içerisinde optimum kullanabilmesi, bağlama yapmaya gerek duyulmaması neticesinde taşıma işleminin hızlanması, ürüne bağlamadan doğacak zararların verilmemesi, işçilikten tasarruf edilmesi, (bazı sistemlerde 4 kişinin işini tek kişi yapabilmektedir) gibi sayılabilir. Özellikle gelişmiş ülkelerde birçok ürünün taşınmasında çok yaygın olarak kullanılan vakumla kaldırma ve taşıma sistemleri artık ülkemizde de verimliliğe, otomasyona ve çalışanın çalışma şartlarına önem veren işletmeler tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır” dedi. Standart makine ve donanımlarının yanı sıra işe özel manuel ve otomatik çözümler de sunduklarını dile getiren Kamil şen, insan faktörünü göz önünde bulundurarak güvenli, kaliteli ve ekonomik makineler ürettiklerini söyledi.
Üretimlerinin büyük bir bölümünün standart tip makinelerden oluştuğunu açıklayan Şen, “ Bunun yanında yaklaşık % 25 civarında müşterilerimizin istekleri doğrultusunda özel imalat yapmaktayız. Standart üretim olarak 100’e yakın vakumla kaldırma ve taşıma makinemiz ve 64 farklı pergel vinc ve köprü sistem vinç çeşidimiz vardır. Manuel olarak kullanılan vakumlu kaldırma ve taşıma makinelerinin yanı sıra tam otomatik yükleme ve boşaltma sistemleri de yapmaktayız” şeklinde konuştu.
Vakumla kaldırma ve taşıma makinelerinin hemen hemen tüm imalat sektörlerinde kullanılabilen makineler olduğundan bahseden Şen, “Bu yüzden her sektöre yönelik çalışıyoruz. Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajı da çoktur. Her sektörü çok iyi tanıyıp üretim aşamalarını çok iyi etüt ederek ona uygun makineler yapmak durumundasınız. Her sektöre yönelik tanıtım, reklam yapmalı fuarlarına katılmalısınız. Tabi bunun yanında bir sektördeki durgunluk veya mevsimsel durgunluk diğer sektörlerle telafi edilebildiğinden çok fazla etkilemez. Bu da bir avantajdır. Bizim ağırlıklı olarak çalıştığımız sektörler mermer, metal-sac, cam, gida,mobilya, beyaz eşya ve otomotiv diye sıralanabilir” dedi.
Firma olarak gelişim süreçlerinde en büyük etkenin müşteriler olduğunu sözlerine ekleyen Şen, müşterilerinin farklı istekleri doğrultusunda sürekli yeni makineler tasarladıklarını, böylece bunun geniş bir ürün yelpazesine sahip olmalarına sebep olduğunu belirtti. Müşterilerinin kalite anlayışlarının kendilerini sürekli daha ekonomik ve daha ergonomik makineler üretmeye teşvik ettiğini söyledi.
Metal ve Sac sektöründe yaygın olarak kullanılan KANCA ALTI VAKUMLU Kaldırıcılar hakkında bilgi veren Kamil ŞEN şöyle devam etti.
NATSU Kanca altı Vakumlu kaldırıcılar ; malzeme taşıma uygulamaları için özel olarak tasarlanmış ve cok farklı şekillerdedirler. Elle taşınabilen modeller genellikle bir veya iki kişiyle taşıma yapılabilecek boyutlar ve ağırlıktaki uygulamalarda kullanılır.
Kanca altı vakumlu kaldırıcılar; daha büyük malzemeleri kaldırırken, imalat malzemelerini yükleyip boşaltırken kullanılabilir. AC, DC Elektrik motorlu vakum pompali Veya havayla çalışan kanca altı vakumlu kaldırıcılar büyük levha şeklindeki malzemeleri (mermer, granit, sac, pvc, ctp …vb) vakumla kaldırmak ve taşımak için tasarlanmışlardır.
Gezer vinçlere ,forklift çatallarına veya pergel vinç kancalarına bağlanarak kullanılan kanca altı vakum aparatları dik taşıma yapabilmenin yanında opsiyonel olarak 90 derece yatırma, 90 derece çevirme (döndürme) veya 180 derece çevirme yapabilmektedir. Bu ilave hareketler manuel seçenekli olabildiği gibi lineer aktüatörlü veya hidrolik olabilmektedir.
Kanca altı kaldırıcıların en önemli özelliklerinden birisi kullanıcıyı aşırı derecede zorlamadan malzemeleri kaldırma ve idare etme becerileridir. Malzemeleri dik ya da yatay konumda basitçe bir yerden başka bir yere taşımak, tek bir düğmeye basarak eğilme ve dönme hareketini gerçekleştirmek buna örnek olarak verilebilir. İşin gereksinimi ne olursa olsun, kanca altı vakumlu kaldırıcılar malzemeleri hızlı ve zahmetsiz bir şekilde taşımanızı sağlar.
Kaldırma kapasiteleri 10 kg’dan 20.000 kg’a kadar olabilmektedir. Kanca altı makinaların tasarımında vakum vantuzlarının (pad) bağlı olduğu iskeletin kaldırılacak yüke göre gerekli mukavemette olması çok önemlidir. Yük kapasite değerlendirmelerinde vantuzlardaki kirlenmeden dolayı oluşan kayma direnci değişimleri ve kaldırıcı vinçlerdeki arızalı çalışmalarda oluşabilecek ağırlık artışlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Yani kapasite belirlenirken sadece yük ağırlığı değil dış etkenlerde hesaplara dahil edilmelidir. Yine güvenli çalışma için kanca altı makinanın bağlı olduğu gezer vinç, pergel vinç, forklift .. vs nin kaldırma kapasitesi, kaldırılacak yük kanca altı makinanın kendi ağırlığı olmalıdır.
Kanca altı makinalarla yük idaresi kullanıcıyı aşırı derece zorlamadan gerçekleşir. Yatayda kaldırılan bir ürün bir tek düğmeye basılarak dik konuma getirilebilir. Bu açıdan kanca altı makinalar malzemeleri hızlı ve zahmetsiz bir şekilde taşımaya yönelik tasarlanmışlardır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.