Vale Güney Koreli firmalarla Brezilya’da çelik fabrikası kurmayı planlıyor
Reuters’ten yapılan bildiriye göre; Vale iki Güney Kore firmasıyla, Brezilya’da bir entegre çelik fabrikası kurma konusunda görüşmeler yürütüyor
Reuters’ten yapılan bildiriye göre; Vale iki Güney Kore firmasıyla, Brezilya’da bir entegre çelik fabrikası kurma konusunda görüşmeler yürütüyor
Reuters’ten yapılan bildiriye göre; Vale iki Güney Kore firmasıyla, Brezilya’da bir entegre çelik fabrikası kurma konusunda görüşmeler yürütüyor.
Brezilya’daki bazı yerel medya sorumlulukları da Vale’nin fabrika inşaat sürecinde kar marjının yüzde 50’den yüzde 30 seviyesine gerilemesini ve bunun da POSCO ve Dongkuk Steel’in yüzde 35’er artış göstermesini sağlayacağını beklediklerini dile getirdiler.
POSCO ve görece küçük bir firma olan Dongkuk Steel de yüzde 20 ila 30 arası bir seviyede yatırımla, memnuniyetle projede yer alabilecekleri konusunda anlaştılar.
Sektörel bir kaynaktan Reuters’e yapılan açıklama ise şu şekilde oldu: “POSCO ve Dongkuk Steel’in inşaat sürecinin ikinci aşamasında Vale’yle işbirliği içine girmeyi planladıklarını biliyoruz. Ancak halen net bir sonuç yok bu konuyla ilgili çünkü inşaatın ilk aşamasının bitimi 2014 yılı ve ikinci aşama için de bu zamana kadar bir karar verme insiyatifleri var.”
Bir POSCO yetkilisi ise: “Biz bu ortaklıkta ikinci aşamada payımızı yükseltmeyi planlıyoruz. Ayrıca inşaatın ilk aşamasının aylık raporlarını da bekliyoruz ki bu dönem içinde de bir iş birliği yapma ihtimalimiz olabilir.”
2010 Kasım’ında Vale, 2014 senesinde tamamlanacak olan, 3 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip ilk bölgenin yüzde 50 karı için diğer firmalarla bir ön anlaşma yaptı. Proje ilk aşamasında bile tüm yatırımlarla toplam 4 milyar dolara mal olacak. Brezilya’nın Ceara eyaletinde kurulacak olan fabrikaya ikinci aşamanın bitimiyle, bir 3 milyon tonluk kapasite daha eklenmiş olacak.
Vale, Brezilya’da iş olanaklarını artırabilmesi için çelik endüstrisinde yeni projeler üretmesi konusunda, Brezilyalı otoritelerden yoğun baskı görüyordu. Ancak Vale şimdiye kadar, çelik sektöründe üretime girmek istemediğini çünkü bunun kendisini kendi müşterileriyle birebir rekabet içine sokmak olduğunu belirtiyordu.
Ayrıca Vale halen demir dışındaki madenlere yönelmeyi ve bu konularda da yatırım yapmayı reddediyor ve kendi işinin demir madenciliği olduğunu savunuyor. Bakalım çelik imalatındaki inadı kırılan Vale, madencilik açısından ne zaman farklı istihdam olanakları açacak…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.