Vali Topaca Dilovası'nda Limitleri Aşan Sanayicinin Gözünün Yaşına Bakmıyoruz
Topaca, Dilovası'nda sanayinin yoğun olduğunu, ancak bütün fabrikaların değerlerinin limit değerler üstünde olmadığını dile getirdi.
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Dilovası ilçesinde çevre sorunu nedeniyle ölçümler yaptırdıklarını belirterek, "Zehirli salınım, kaçak salınım, filtrenin çalıştırılmaması gibi çevreyi tümüyle etkileyecek bir şeyle karşılaşmadık. " dedi. Topaca, limit değerler içerisinde kalan fabrikaya ceza kesmenin söz konusu olmadığını, değerleri aştığı zaman ise hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadıklarına vurgu yaptı. Topaca, "Kapatılması gerektiği zaman en büyük fabrikaları bile kapatıyoruz. " diye konuştu.
Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından hazırlanan 'Çevre ve Bölgesel Kalkınmada Dilovası Örneği Çalıştayı Raporu ve Eylem Planı' kamuoyuna açıklandı. Kocaeli Valiliği 100. Yıl Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.
Raporla ilgili açıklama yapan Topaca, coğrafi olarak bir çukurun içerisinde kalan Dilovası'nda hava sirkülâsyonun yetersiz olduğunu aktardı. Dilovası'nda yaşanan sorunu daha önce de enine boyuna tartıştıklarını hatırlatan Topaca, şöyle devam etti: "Kış aylarında hava ve coğrafi şartlar nedeniyle kirlilik artıyor. Bu dönemde şikâyetler biraz daha fazla oluyor. O dönemde kamuoyu gündemine taşınmıştı. Biz, Dilovası'ndaki iki seyyar istasyonları ilave olarak iki tane ölçüm aracı getirtirdik. Yaklaşık 4 ay, Dilovası ve civarında ölçümler yaptırdık. 24 saat esasına göre. Özellikle rica ettim, buranın yerli aracı ve gereceği on-line izleme sistemi dışında, Çevre Bakanlığı'nın Türkiye'nin değişik yerlerinde acil durumlarda kullandığı iki aracı yaklaşık 4 ay süreyle Dilovası'nda tuttuk. Bundan sanayicilerin haberi kısmen oldu, kısmen olmadı. Nerede durduklarını bilmiyorlardı. Kamuoyuna da ilan ettik. Bu süre zarfında mevzuatta ön görülen limitlerin üstünde zaman zaman bazı şeylerle karşılaştık. Genel olarak zehirli salınım, kaçak salınım, filtrenin çalıştırılmaması gibi çevreyi tümüyle etkileyecek bir şeyle karşılaşmadık. "
Topaca, Dilovası'ndan geçtiği zaman zarfında çevreye radar gibi baktığının altını çizerek, "Sizin kadar, orada yaşayan insanlar kadar, ben de hassasım. Gözle tespit edilebiliyorsa, şüpheli bir durum varsa, Çevre Müdürlüğünden araç ve gereç talebiyle kontrolleri yaptırıyorum. Hatta bazen hiçbir şey olmadığı bazen bile ekip talep ediyorum. " ifadelerini kullandı. Topaca, Dilovası'nda sanayinin yoğun olduğunu, ancak bütün fabrikaların değerlerinin limit değerler üstünde olmadığını dile getirdi. Limit değerleri aşanların gözünün yaşına bakmadıklarını kaydeden Topaca, şunları aktardı: "Tabii limit değerler içerisinde kalan fabrikaya ceza kesmek ya da kapatmak söz konusu değil. Değerleri aştığı zaman bu konuda hiç kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Kapatılması gerektiği zaman en büyük fabrikaları bile kapatıyoruz. Ceza kesilmesi gerektiği zaman cezasını kesiyoruz. Biz bu konuda halkımızın yanındayız. Ama çok net olmayan, afakî ihbarlara, söylentilere göre de sanayiciyi mağdur edecek konumda değiliz. Sanayicinin yanlışı varsa gereğini yapıyorum. Şayet vatandaşlarımızdan bu şekilde bir ihbar geldiği zaman bütün ayrıntılarıyla değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda bize güvenmelerini rica ediyorum. "
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.