Vema Pnömatik Genel Müdürü Hakan Akçalar: 45 yıllık tecrübe ile Türkiye için üretmeye devam ediyoruz
VEMA, kardeş firmamız MEKA ile birlikte, şirketler grubumuzun amiral gemisi olarak 45 yıllık üretim deneyimini ülke hizmetine sunuyor
VEMA, kardeş firmamız MEKA ile birlikte, şirketler grubumuzun amiral gemisi olarak 45 yıllık üretim deneyimini ülke hizmetine sunuyor
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
VEMA Pnömatik A.Ş.’de Genel Müdür olarak görev yapıyorum. Bilgisayar mühendisiyim. Mezun olduktan sonra yüksek lisansımı işletme dalında yaptım. Önce kardeş firmamız Meka’da bir süre yöneticilik yaptıktan sonra VEMA Pnömatik firmasında göreve başladım. Firmamız Makine Mühendisi Hakkı Akçalar tarafından kurulmuş ve Türkiye’de pnömatik devre elemanlarının seri imalatını 1970 yılında ilk olarak gerçekleştirmiştir. Bu bakımdan firmamız ve kurucusu Hakkı Akçalar ülkemizde Pnömatik imalat sektörünün kurucusu olma onurunu taşımaktadır. VEMA, kardeş firmamız Meka ile birlikte şirketler grubumuzun amiral gemisi olarak 45 yıllık üretim deneyimini ülke hizmetine sunuyor.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
VEMA olarak mevcut ve yeni ürünlerin imalatına odaklanırken, MEKA firmamız ile birlikte daha geniş bir çözüm yelpazesini müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Kendi imalatımız olan ağır hizmet serimizi oluşturan pnömatik valfler, şartlandırıcılar ve diğer pnömatik devre elemanlarının yanı sıra, İtalyan TierreGroup firmasıyla işbirliği yaparak ürünlerimize çok geniş bir bağlantı elemanları çeşidini de eklemiş olduk. Bunun yanı sıra, bugün artık hava kavramalı eksantrik preslerde AB uyum yasaları gereğince kullanılması mecbur olan Pres Emniyet Valflerini de TUBİTAK desteği ile Türkiye’de ilk üreten firma yine VEMA oldu.
Ayrıca standart pnömatik valf piyasasındaki ithal ürünlerle hem kalitesi hem de fiyatıyla rekabet edebilecek ECO seri adında yeni bir seri çıkarttık. Bu ürünün Ar-Ge’si VEMA tarafından yapıldı. Valfi inceleyip çalışan iç parçalarına baktığınızda ürünü rakiplerinden ayıran üstünlükleri görebilirsiniz. Maliyeti düşürebilmek amacıyla bu serinin imalatını yurtdışında yaptırıyoruz. Montaj ve son kalite kontrol yine tarafımızdan yapılarak VEMA kalitesi garanti altına alınıyor. Bu seri imalatların yanında, müşteriye özel otomasyon projeleri ve eğitim hizmetlerimiz var. Hidrolik konusunda ise Romanya’dan Hesper ve İtalya’dan Tecfluid firmalarıyla hidrolik pompalar, akış bölücüler ve güç üniteleri konusunda müşterilerimizin hidrolik ihtiyaçlarına Avrupa kalitesi ile cevap veriyoruz.
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz?
Tabii ki, hatta bugün seri imalatımıza dahil olmuş ürünlerimiz arasında, müşterilerimizin talebi ile üretmeye başladığımız bir çok ürünümüz var. Ağır hizmet serisi adını verdiğimiz pnömatik valflerimizi dizayn edilirken modüler bir yapı öngörmüştük. Çeşitlendirmeye çok açık bir yapı ortaya çıkardık. Aynı gövdeyi kullanarak birçok kumanda şeklini uygulayabiliyoruz. Müşterinin talebine göre yeni fonk Ö 34 HİDROLİK PNÖMATİK DÜNYASI | KasımAralık’13 siyonları da çok kısa sürede üretebiliyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Pnömatik, bugün artık hemen her fabrika ve üretim tesisinin altyapısında yerini almış durumda… Her nasıl su tesisatı olmayan bir ev düşünemezseniz, aynı şekilde pnömatik hava tesisatı olmayan bir üretim tesisi düşünmek de mümkün değil. Bu altyapıya hizmet veren ürünlerimiz, hava şartlandırıcılar (Filtre, Regülatör ve Yağlayıcılar) başta olmak üzere, valflerimiz ve aktüatörlerimizi içerir. Bunların yanı sıra bugün otomasyon dediğimiz zaman pnömatik ve hidrolik büyük bir yer tutuyor, dolayısıyla hareket otomasyonu alanında da çok geniş bir kullanım alanı mevcut. Bu alan içerisinde sadece ve sadece pnömatik kullanılmasının zorunlu olduğu uygulamalar da mevcut. Mesela tüpgaz dolum tesislerinde patlama riski olan bölgelerde elektrikli hiçbir şey kullanamazsınız. Ancak her türlü otomasyonu pnömatik ile güvenli bir şekilde gerçekleştirmek mümkün. Hizmet verdiğimiz bir diğer sektör de makine imalatçıları. Makinesinde pnömatik – hidrolik otomasyon kullanan herkes bizim potansiyel müşterimiz. Hatta bazı sektörlere özel çözümlerimiz de mevcut, örnek olarak pres imalatçıları için geliştirdiğimiz özel Pres Emniyet Valfi, Türkiye’de sadece VEMA tarafından üretiliyor.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Öncelikle müşterinin ihtiyacının tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışırız. Daha sonra ona işletme maliyetini minimuma indirecek en optimal çözümü öneririz. Satış aşamasına kadar müşteri ile diyaloğumuz, onları bilinçli bir tercih yapabilecekleri kadar bilgilendirme ile geçer. Satış sonrasında, genellikle üründen değil uygulamadan kaynaklanan sorunlar karşımıza çıkıyor. 45 yıllık tecrübemizle bu sorunların %99’unu telefonda karşılıklı çözebilir hale geldik. Yine de gerekirse yerinde servise giderek mutlaka verdiğimiz ürünün verimli çalışmasını garanti altına alıyoruz. Bunların yanında arzu eden müşterilerimize özel eğitimler programlayabiliyoruz.
Sektörde en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınız nelerdir?
Bizim bugün piyasadaki acımasız rekabet içerisinde ayakta durmamızı sağlayan en önemli faktör kaliteye ve müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemdir. Kurulduğu günden beri VEMA’da amacımız, ülkemizde de yerel bilgi ve imkanlarla dünya ile boy ölçüşebilecek kalitede imalat yapılabileceğini kanıtlamak idi ve bunun bir örneği olmak için çalıştık. Ancak bugün geldiğimiz noktada üzülerek görüyoruz ki, ülkemizde imalat sanayi çok ağır bir ithalat baskısı altında. Bunun çözümü olarak hiçbir zaman ithalatın kısıtlanmasını görmedik, hatta eskiden Türkiye’de imal edilen bir ürünün ithalatını engelleme imkanı varken bile bu imkanı kullanmadık. Ancak çözümü ülke içerisinde imalatı ve istihdamı özendirecek tedbirlerin alınmasında görüyoruz. Kosgeb, Tubitak vs. kurumlar aracılığıyla çeşitli maddi destekler var ancak bu balık tutmayı öğretmek yerine balık vermeye benziyor. Önemli olan imalatı ve istihdamı özendirici bir politik (yasal düzenlemeler ve vergi mavzuatı) ve ekonomik ortam oluşturulmasıdır.
Türkiye’de hidrolik ve pnömatik sektörlerinin genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Her sektörde olduğu gibi herkes pazar payını arttırmaya çalışıyor. Pnömatik tarafında teknolojik çok fazla yenilik göremiyoruz. Rekabet maliyeti düşürüp fiyatı ucuzlatmaya doğru kayıyor. Hidrolik tarafında gelişim daha fazla, yeni ürünler ve yeni fikirlerle daha çok karşılaşıyoruz. Almanya’daki Hannover fuarında da bunu gözlemledik.
2013 yılı tamamlanmak üzere… 2013 yılı için hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2014 yılından beklentileriniz neler?
İmalat sektörü için ekonomik istikrar gereklidir. Yatırımlar uzun vadeli olduğu için önümüzü görebilmemiz gerekir. Yakın zamanda yaşadığımız ekonomik ve politik dalgalanmalar hem müşterilerimizi hem de bizi adımlarımızı dikkatli atmaya zorluyor, ancak bulunduğumuz noktada durup bekleme şansımız yok. Biz de VEMA Pnömatik olarak bu yılımıza birçok yeni hamle sığdırdık. Kendi alanında uzmanlaşmış Avrupa markalarıyla birlikte çalışmaya başladık. İnsan kaynaklarına yatırım yaparak firmamızın dinamizmini arttırıyoruz, sanıyorum ki 2014 yılı VEMA için çok farklı bir yıl olacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.