Yabancının ilgisi sürüyor, Türkiye yatırımlarda 3 sıra yukarı çıktı
Dünyada ABD'nin ilk, Çin'in ise ikinci olduğu uluslararası yatırımlar liginde Türkiye 27. sırada yer aldı.
Dünyada ABD'nin ilk, Çin'in ise ikinci olduğu uluslararası yatırımlar liginde Türkiye 27. sırada yer aldı.
Dünyada ABD'nin ilk, Çin'in ise ikinci olduğu uluslararası yatırımlar liginde Türkiye 27. sırada yer aldı. Önceki yıla göre 2010'da yüzde 8 artışla 9,1 milyar dolarlık yatırım çeken Türkiye'ye bu yıl sonu itibarıyla 10 milyar dolarlık girişim bekleniyor. Uzmanlar, 2011 sonunda dünyada doğrudan yatırım akışlarının global kriz öncesine ulaşacağını öngörüyor.
Avrupa ve Amerikan ekonomilerindeki belirsizlik, yabancı yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye çekti. Yabancı yatırımcıların girişimleri, 2011 Dünya Yatırım Raporu'na yansıdı. 2008 krizi sonrasında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 30. olan Türkiye, 2010 yılında yüzde 8'lik artış ve 9,1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım ile üç basamak birden yükselerek 27. sıraya yerleşti. Yatırım uzmanlarından edinilen bilgiye göre bu rakamın 2011 sonuna kadar 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Uzmanlar, ayrıca doğrudan yatırımların artması için hükümetin kayıt dışılık başta olmak üzere birçok alanda kalıcı reformlar yapmasının önemli olacağını belirtiyor.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü tarafından yayımlanan rapora göre; 2010 yılında en fazla yabancı yatırım çeken ülkeler sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilk sırada bulunurken, onu sırasıyla Çin, Hong Kong, Belçika ve Brezilya takip etti. ABD bu dönemde 228,3 milyar dolarlık doğrudan yatırım alırken, Çin'e yapılan yatırım tutarı da 105,7 milyar dolar olarak tespit edildi. Araştırmada en fazla dikkat çeken ülkeler sıralamasında Belçika ve Brezilya yer aldı. 2009 yılında hazırlanan Dünya Yatırım Raporu'nda 16. sırada bulunan Belçika ile 14. sırada bulunan Brezilya, ilk 5 ülke arasında adını yazdırarak önemli bir başarıya imza attı. Brezilya'nın üst sıralara yükselişinde telekom ve petrokimya sektörlerindeki toplam 17 milyar dolarlık iki büyük işlem önemli bir yer tutarken, Belçika'da ise bankacılık sektöründe yaşanan yapılanmalar etkili oldu.
Uzmanlara göre; dünya ekonomisinde devam eden kırılganlıklara karşın, 2011'de global uluslararası doğrudan yatırım akışlarında kriz öncesi döneme ulaşılarak 1,4-1,6 trilyon dolar gerçekleşme öngörülüyor. Bu rakamın yaklaşık yüzde 50'sinin de gelişmekte olan ülkelere yönelik olduğu kaydediliyor. Öte yandan uluslararası doğrudan yatırım miktarlarının 2012'de 1,7 trilyon dolar, 2013'te ise 1,9 trilyon dolar olması bekleniyor.
YASED Başkan Vekili Adnan Nas, kriz sonrasında küresel yatırım girişi açısından Türkiye'nin biraz yarış dışı kalmış göründüğünü belirtti. Nas, 2010 yılında küresel doğrudan yatırım girişlerinin ilk defa yarıdan fazlasının gelişmekte olan ülkeler tarafından çekildiğini, ancak Türkiye'nin aniden bu çekilişlerdeki hızını kaybettiğini söyledi. Nas, yatırımcıların kendi analizlerinde Türkiye'nin notunun kredi derecelendirme kuruluşlarına göre daha yüksek olduğunu da dile getirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.