Yarım asırlık tecrübemizle faaliyetlerimize devam ediyoruz
Türkiyede iddialı birkaç kalıp üreticisinden biri konumunda olan Coşkunöz Metal Form, iki bine yakın çalışanı ve sanayideki yarım asrı aşkın tecrübesi ile alanındaki lider firmalar arasında yer alıyor.
Türkiye’de iddialı birkaç kalıp üreticisinden biri konumunda olan Coşkunöz Metal Form, iki bine yakın çalışanı ve sanayideki yarım asrı aşkın tecrübesi ile alanındaki lider firmalar arasında yer alıyor. 3D 5 eksen lazer kesme makinesi de başta yine otomotiv olmak üzere beyaz eşya ve endüstriyel mutfak sektörüne uygun bir teknoloji olarak öne çıkmakta. Söz konusu makine kendi alanında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Coşkunöz Metal Form A.Ş. Genel Müdürü Şükrü Tetik tüm merak edilenleri sizler için aktardı.
Coşkunöz Metal Form’u tanıyabilir miyiz? Kuruluş aşamanız ve bugünlere gelişiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Coşkunöz Holding’in kurucusu M. Kemal Coşkunöz’ün 1950 yılında başlayan sanayi yolculuğu, 1968 yılında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 150 çalışanla faaliyete geçirdiği Coşkunöz Metal Form şirketi ile devam etti. 1973 yılında AŞ unvanı alarak holdingin ilk anonim şirketi haline gelen ve sürekli gelişimini sürdüren firma, günümüzde Coşkunöz Holding’in amiral gemisi konumunda bulunuyor. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı 2012 yılı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 156. sırada yer alan Coşkunöz Metal Form Makina ve Endüstri AŞ, 100 bin metrekarenin üzerindeki üretim alanıyla yılda 100 bin tondan fazla çelik sac işleyerek yurt içi ve yurt dışındaki OEM’lere sac parça ve kalıp - makine üretimi gerçekleştiriyor. Önemli Fransız ve Alman OEM ve Tier 1 tedarikçilerle uzun dönemli kontratlara sahip sayılı birkaç kalıp üreticisinden biri konumunda olan Coşkunöz Metal Form, iki bine yakın çalışanı ve sanayideki yarım asrı aşkın tecrübesi ile alanındaki lider firmalar arasında yer alıyor. 2010 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge Merkezi sertifikası alan Coşkunöz Metal Form, özellikle otomotiv ve makine alanında Avrupa standartlarında Ar-Ge altyapısına sahip. Coşkunöz Metal Form’un hali hazırdaki müşterileri arasında ise Ford-Otosan, Oyak-Renault, Renault, Tofaş Fiat, Dacia, Toyota, General Motors, Türk Traktör, CNH, GKN-CSL, Volkswagen, Mercedes Benz, Honda, Autoliv, AUDI , BMW, Daimler, Opel ve PSA bulunuyor.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Coşkunöz Metal Form; sac şekillendirme, birleştirme, kalıp-makina tasarımı ve üretimi alanında Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından biri konumunda. Seri üretim grubunda otomotiv ana sanayi için sac malzemelerin şekillendirilmesi, kaynak ve diğer yöntemlerle birleştirilmesi ile gövde parçaları üretiliyor. Bu alanda “A” klas büyük hacimli parçalar, şasi, süspansiyon, ön-arka aks grupları, yakıt deposu, gövde parça ve montaj grupları, torpido traversi, braket ve güçlendirme parçaları üretimi yapılıyor. Kalıp grubunda ise sac şekillendirme kalıpları tasarlanıp üretiliyor.
Coşkunöz Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen ve teknoloji grubu bünyesine üretilen 3D 5 eksen lazer kesme makinası gibi yenilikçi ürünler; başta otomotiv, beyaz eşya ve endüstriyel mutfak sektörü olmak üzere yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren tüm müşterilerini bekliyor. Öte yandan Coşkunöz Metal Form Teknoloji Grubu’nun yeni bir yapılanma sürecine girerek teknolojik makine tasarımlarına yoğunlaştığını söyleyebiliriz. İhtiyaca yönelik makine üretme modelinden, yüksek teknolojik seri üretim modeline geçmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle farklılaşmaya giderek Türkiye’de olmayan, dünyada da sayılı olan yeni bir sisteme odaklandık ve bu amaca yönelik 3D 5 eksen lazer kesme teknolojisi geliştirdik. Geldiğimiz noktada düz sacların yanında form verilmiş sacların da kesilmesini sağlayan bir know-how’a sahibiz. Otomotiv sektöründe formlu sac ile işleme yapan her firmaya hitap eden bu teknoloji, prototip ürün üretiminde kalıp maliyetini oldukça azaltıyor.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor?
Güçlü bir otomotiv yan sanayi firması olarak ürettiğimiz ürünler otomotiv sektörüne hitap etmekte. Son dönemde geliştirdiğimiz 3D 5 eksen lazer kesme makinesi de başta yine otomotiv olmak üzere beyaz eşya ve endüstriyel mutfak sektörüne uygun bir teknoloji olarak öne çıkmakta. Söz konusu makine kendi alanında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Dünyada ise sayılı ülkeler bu teknolojiye sahip. Ürettiğimiz makine ile Türkiye’yi bu alanda bir üst lige taşımış oluyoruz.
Pazar payınız, cirolarınız ve üretim rakamlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz, satışlarınızın ihracat ve iç pazar rakam - oranlarını bizimle paylaşır mısınız?
Sac şekillendirme sektöründe hizmet veren firmamızın iç pazarda ilk sıralarda geldiğini söyleyebiliriz. Son yıllardaki gelişim ile yıllık ciromuz 200 milyon Euro seviyesine gelmiş olup ihracat oranımız yüzde 20’dir. Sevk edilen toplam parça sayısı 56 milyon / yıl düzeyindedir.
İhracat çalışmalarınızdan bahsedecek olursak; hangi ülkelere, hangi miktarlarda, ne tür ürünler ihraç ediyorsunuz?
Seri sac parçalarda ihracat rakamlarımıza göre önde gelen ülkeler; Almanya, Fransa, Romanya, İngiltere, Amerika ve İran olarak sıralanabilir. Kalıp üretiminde ise ağırlıklı olarak Fransa ve Almanya olmak üzere tüm dünyaya ürün gönderiyoruz.
Sektördeki rekabet ortamı hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce sektörde adil bir rekabet ortamı var mı?
Son yıllarda preslenmiş sac parça üretiminde ciddi bir rekabet yaşanmaktadır. Özellikle yan sanayiler tarafından yapılan yatırımlar sonucu ciddi bir kapasite boşluğu yaşanmakta olup, gerçek maliyetlerin altında fiyatlarla kapasite doldurulmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Ar-Ge faaliyetleri, rekabette öne çıkma adına oldukça önem arz etmektedir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeler neler?
Coşkunöz Holding’in ilk yurtdışı yatırımı olarak Tataristan Cumhuriyeti’nde hayata geçirdiği Coşkunöz Alabuga’nın inşaat çalışmaları tamamlandı. Dünyanın en iyi 40 serbest bölgesi arasında değerlendirilen SEZ Alabuga Serbest Bölgesi’nde faaliyete geçecek tesiste önümüzdeki aylarda seri üretime başlamayı hedefliyoruz. Coşkunöz Holding bölgede gerçekleştirdiği yatırımla otomotiv ana sanayine destek verecek güçlü bir Türk yan sanayinin oluşmasına öncülük etme hedefinde.
Söz konusu yatırım süreci, Türk otomotiv yan sanayinin yurt dışında özellikle de Rusya’daki iş olanaklarını değerlendirerek dışa açılma politikasının önemli bir halkası olarak dikkat çekiyor.
Coşkunöz bu fabrikasında otomotive yönelik büyük presli sac parçaların üretimini yapacak. Toplam 78 bin metrekarelik arazi üzerinde etap etap inşa edilecek olan fabrikada bu yıl içinde seri üretime başlanacak. Toplam alanın 48 bin 200 metrekaresi kapalı olacak şekilde planlanan fabrika, ful robotik otomasyonlu pres hatları montajının ardından test üretimine başlayacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.