Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına ve Yüksek Kaliteli Ürünlerin Üretimine Odaklanılmalı: Türkiye Çelik Endüstrisi Yatırım Bekliyor
Türkiye'nin çelik sektörü AB tarzı teşvik ve desteklere ihtiyaç duyuyor. Ege Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan bu durumu ifade ederken, üreticilerin değerli ürünlerin üretimi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine yatırım yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Ertan: "Yatırımlar ve Teşvikler Merkezde Olmalı"
Türkiye'nin çelik sektörünün Avrupa Birliği tarzı sübvansiyonlara ve desteğe acil ihtiyaç duyduğunu Yalçın Ertan, Ege Çelik İhracatçıları Birliği (EİB) Başkanı belirtti, Kallanish rapor etti.
«Ülkemizin çelik üreticileri, değerli ürünlerin üretimine ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye yatırım yapmaya odaklanmalıdır. Ayrıca, Türk çeliğinin çoğunun Avrupa pazarına sevk edilmesinden dolayı; finansman ve teşviklere kolay erişim sağlanmalıdır.» dedi.
Ertan'a göre, Türkiye'nin 2023'teki çelik ihracatı, 2022'deki 21.6 milyar dolara kıyasla 14.8 milyar dolara düştü. Düşüşün nedenleri arasında yüksek enerji, ham madde ve işgücü maliyetleri, ithalat kotaları, korumacı tedbirler ve enflasyon bulunuyor.
AB, Türkiye'nin Çelik İhracatında Pay Kaybediyor
«AB çelik üreticileri için enerji teşvikleri, Asya'da düşük enerji maliyetleri ve yüksek ham madde maliyetleri Türkiye'nin rekabet gücünün kaybolmasına yol açmıştır,» dedi Yalçın Ertan.
AB'nin Türkiye'nin çelik ihracatındaki payı 2023'te önemli ölçüde düştü, bu durum yerel çelik kapasite kullanımının %53-55'e düşmesine yol açtı.
Yeniden Çelik İthalatçısı Olduk
«Üretimin ve ihracatın kesintisiz olabilmesi için döviz kuru ve enflasyon iyi düzenlenmeli. Döviz kıtlığına rağmen, enflasyonu ithalat ile denetlemektense üretimi teşvik etmek ve ihracatı artırmaya çalışmak daha önemlidir. Uzun bir süre sonra, ülkemiz tekrar net bir çelik ithalatçısı konumuna geldi. Bu durum, rekabetçiliği etkileyen bir diğer faktördür." EIB Başkanı belirtti.
Ham çeliğin üretimi için gerekli olan ham maddelerin %70'inin ithal edildiğine ve sektörün döviz ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.
2024 Yılında Çelik Üretimi ve İhracatında Artış Hedefleniyor
Daha önce GMK Center tarafından belirtildiği üzere, 2023'te Türkiye'nin çelik üreticileri, Dünya Çelik Derneği'ne göre, 2022'ye kıyasla %4 oranında çelik üretimini azalttı, 33.714 milyon tona indirdi. Geçen yıl, ülkedeki aylık ortalama çelik üretim miktarı 2.81 milyon ton oldu, yıldan yıla %4.04 düştü.
2024'te, sektör çelik üretimini 40 milyon tonun üzerine çıkarmayı ve buna bağlı olarak çelik ürünlerinin ihracatını artırmayı planlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.