Yerli makineciler destek bekliyor
Türkiye, 2019 yılında 19.5 milyar dolarlık makine ihracatı gerçekleştirdi. 1.5 trilyon dolar olan dünya makine ihracatından Türkiye, yüzde 1.2 pay alıyor.
Türkiye, 2019 yılında 19.5 milyar dolarlık makine ihracatı gerçekleştirdi. 1.5 trilyon dolar olan dünya makine ihracatından Türkiye, yüzde 1.2 pay alıyor.
Türkiye, 2019 yılında 19.5 milyar dolarlık makine ihracatı gerçekleştirdi. 1.5 trilyon dolar olan dünya makine ihracatından Türkiye, yüzde 1.2 pay alıyor. Yüzde 1.2’lik payın orta vadede yüzde 1.5’a çıkarılmasını hedefleyen yerli makine üreticileri, kamu alımlarında da ‘yerli malı’na destek verilmesini bekliyor. Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, kamu alımlarında ‘yerli malı’na destek verilmesini istediklerini dile getirdi. Yabancı ithal ürünlere karşı bir hayranlık olduğunu dile getiren Gencer, “Eskiden gelen alışkanlıklar ve ithalat lobisi de bunun nedeni olarak gösterilebilir” dedi. Gencer, sektör olarak ihale veya ürün alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknolojili makinelerde yüzde 15 fiyat avantajı gibi uygulamaların daha sıkı takip edilmesi gerektiğini açıkladı. Gencer, savunma sanayiinde yüzde 70’e varan yerlileştirme oranının makine sektöründe de olmasını istediklerini söyledi. Gencer, Türkiye’nin 2019 yılında 19.5 milyar dolarlık ihracata karşın 28 milyar dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’de makine ithalatında ‘piyasa denetimi ve gözetimi’nin çok etkin uygulanmadığını söyleyen Gencer, “İnsan ve çevre sağlığına uygun olmayan pek çok ithal makinenin gerekli CE belgesi denetimi yapılamıyor. Yeni dönemde Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın CE belgelerini TSE eliyle kontrol etme kapsamını genişletmesini destekliyoruz.
Bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.MİB Başkan Vekili Mustafa Bozkurt, uçak mesafesi dört saat olan yerlere Türkiye’nin hakim olması gerektiğini belirtti. “İthalatçılar bizim gözümüzü açıyor, bugün yerli üreticiye sahip çıkma günü” diyen Bozkurt, kendi firmasının Japonya’ya greyder ihraç ettiğini ve ihtiyaca uygun makineler geliştirdiklerini dile getirdi. MİB Genel Sekreteri Sefa Sadık Aytekin, Avrupa Birliği’nin bu yıl makine üretiminde karbon belgesini oluşturacağını söyledi. Aytekin, “CE belgesini istediklerini gibi artık karbon belgesini de isteyecekler” dedi.
Savunmada ambargo MİB Saymanı Mustafa Sabri Erol ise, geçen yıl 12 bin ihale yapıldığını ve 1200 ihalenin yerli avantajını kullandığını belirtti. Savunma sanayii alanında gizli bir ambargo uygulandığını belirten Erol, “Almanya bize beş eksen makineleri (takım tezgahı) vermiyor, füze ya da roket yapıyoruz diye. Kamu, özel sektöre vermiyor. Kendilerinden bu yönde bilgi de talep ettik. CECIMO’ya da nedenini öğrenmek üzere yazı yazdık. Henüz bize yapılan bir geri dönüş yok” ifadelerini kullandı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.