Yolbulan Baştuğ'dan 80 milyon dolarlık Haddehane yatırımı
2013 yılının ilk çeyreğinde temelleri atılmış olan ve yıllık bir milyon ton kapasiteli haddehane yatırımına imza atan Yolbulan Baştuğ, yatırımı devam eden tesiste 45 m/ sn hızla üretim hedefliyor.
2013 yılının ilk çeyreğinde temelleri atılmış olan ve yıllık bir milyon ton kapasiteli haddehane yatırımına imza atan Yolbulan Baştuğ, yatırımı devam eden tesiste 45 m/ sn hızla üretim hedefliyor. Bu ise, Türkiye’de kurulu haddelerde bir ilk olacak. Yıllık 1 milyon 250 bin tonluk üretim gerçekleştirilebilecek ve bu sayede Yolbulan Baştuğ ihracat oranını %60’lara kadar çıkarabilecek. “Yaklaşık 80 milyon dolarlık yatırımla kurulacak yeni haddehanemizle sadece yarı mamül kütük üretimi değil, bununla birlikte nihai mamül, yani inşaat demirinin her kalite ve ebadını üretebilecek duruma geleceğiz” şeklinde konuşan Yolbulan Baştuğ Metalurji Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Üyesi Mustafa Baştuğ sorularımızı sizler için yanıtladı.
Firma olarak hâlihazırda üretimini ve satışını yaptığınız ürünleri bizimle paylaşır mısınız?
Yeni haddehane ile birlikte sadece yarı mamül kütük üretiminden çıkmış bunun yanında nihai mamül yani inşaat demirinin her kalite ve ebadını üretebilecek duruma geleceğiz (8,10,12, ..... 65’lik). Bu sayede grup olarak Yolbulan Metal San. A.Ş.’de köşebent, lama, I Demir U demir vb profil çeşitleri, Baştuğ Çelik San. A.Ş.’de nervürlü inşaat demiri (8’likten 32’liğe kadar), Yolbulan Baştuğ San. A.Ş.’de yukarıda saydığımız (8’likten 65’liğe kadar) nervürlü inşaat demiri üretilecektir.
Üretim kapasiteniz, teknolojiniz ve tesisinizin teknik özelliklerini bizlerle paylaşır mısınız?
Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Yolbulan ailesi ile Baştuğ ailesinin ortak olarak Elektrikli Ark Ocağı teknolojisi ile kurdukları yıllık 2 milyon ton kapasiteli Yolbulan Baştuğ Metalurji üretim tesislerimizde, Elektrik Ark Ocağı teknolojisi dünyada ilk kez şirketimizde uygulanan teleskopik tip ark ocağıdır. Yıllık 2 milyon ton sıvı çelik kapasiteli tesisimizin, ilk etabı olan Ark Ocağımız; İtalya, Almanya, Fransa ve İsviçre’nin en ileri teknolojileri ile yapılmış Türkiye’nin en büyük ve en modern, dünyanın ise; metreküp hacmi ikinci büyük ocağıdır. Üretim elektrikli ark ocaklarıyla, yani hurdadan sıvı çelik üretimi ile yapılmaktadır. Biz, Türkiye’de ark ocaklı demir üretici firmalar içerisinde 5. sıradayız. Yıllık 2 milyon ton sıvı çelik kapasitemiz var. Türkiye’de ise sıvı çeliğin yüzde 50’si bulunduğumuz bölge olan Akdeniz Bölgesi’nde üretiliyor.
Satışlarınızın iç pazar ve ihracat payları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yarı mamül kütük üretiminin yüzde 35’ini ihraç ve ihraç kayıtlı olarak satıyoruz. Haddehane yatırımının tamamlanması ile birlikte ihracat oranımızı yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz.
Yolbulan Baştuğ, Yıllık 1 milyon ton kapasiteli haddehane yatırımı yaptı. Bu haddehane yatırımı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Türkiye’de en fazla 35 m/sn hızda çalışan haddehane var; yatırımı devam eden tesisimizde 45 m/ sn hızla üretim almayı hedeflemekteyiz. Bu Türkiye’de kurulu haddehanelerde bir ilk olacak. Yıllık 1 milyon 250 bin tonluk üretime çıkabilecek.Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yaklaşık olarak 60 bin metre kare kapalı alan ve yardımcı tesislerin kapsayacağı 10 bin metre kare açık alanla birlikte toplam 70 bin metre kare alanda kurulacak. Yaklaşık 80 milyon dolarlık yatırımla kurulacak yeni haddehanemizle sadece yarı mamül kütük üretimi değil, bununla birlikte nihai mamül, yani inşaat demirinin her kalite ve ebatını üretebilecek duruma geleceğiz.
Ülkemizde enerji üretimi ve fiyatları demir çelik sektörüne nasıl yansıyor?
Enerji maliyetleri rakip ülkelere göre minimum %50 daha yüksek çalışmakta ve bu da rekabet gücümüzü kırmaktadır.
Ülkemizdeki haddehanelere kütük temin edebilecek fabrikalar neden kurulmuyor?
Bizdeki gibi yarı mamül yani kütük fazlası olan işletmelerde maliyetler yüksek ve karlılık daha düşük olduğu için daha çok maliyeti düşürücü ve satış ağı pazarı daha yüksek nihai mamüle yönelik entegre tesisler kuruluyor. Biz de devam eden haddehane yatırımımızla bunu hedeflemekteyiz.
Avrupa ülkeleri ve demir çelik sektöründe belli seviyelere ulaşmış olan ülkelerdeki haddehanelerle ülkemizdeki haddehaneleri kıyasladığınızda arada ne gibi farklılıklar ortaya çıkıyor? Örneğin ürün kalitesi bakımından onlarla boy ölçüşebiliyor muyuz?
Kalite ve çeşit yönünden rekabet gücümüzün oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum.
Sektörün ihracat için devlet tarafından yeteri kadar teşvik edildiğine inanıyor musunuz? Sizce sektöre ne tür destekler verilmeli?
Kriz nedeniyle dünyada demir çelik sektörü düşüşte... Sektörde rekabet edebilecek karlılık oranları yok. Fakat sektör 2015-16 yıllarında eski ivmesine geri dönecek. Potansiyeli çok yüksek… Rakip ülke üreticileri ucuz elektrik, ucuz işçi maliyetleri gibi önemli avantajları var. Özellikle en büyük giderlerimizden olan enerji maliyetlerini aşağı çekebilirsek rekabet gücümüz artacaktır. En büyük ithalat kalemimiz olan hurdayı büyük oranda gelişmiş ülkelerden ithal ediyoruz. Sektörde İthalat fazla gibi görünmesine rağmen ülkemizin ihracat yapan sektörlerinden otomotiv sektöründen sonra gelen sektörüyüz. Maliyet azaltıcı tedbirlerle birlikte (enerjide teşvik gibi) ihracat kalemlerinde yapılacak teşviklerle önümüz açılır, yatırımlar artar.
Türk sanayisinin içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce demir çelik sektörün gelişimi adına neler yapılabilir?
Özellikle demir-çelik sektörünün son 5 yılda ülke ve yakın bölgede yakaladığı talep artışlarına paralel, yatırım atağı İskenderun - Osmaniye bölgesinde yoğunlaşmasına neden olmuştur. 2005 yılında 4 firma ile yaklaşık 4 milyon ton üretim kapasitesine sahipken şimdi İskenderun - Osmaniye bölgesinde günümüzdeki firma sayısı 9’a, üretim kapasitesi ise 20 milyon tonlara yaklaştı. Bu son dönem yatırım cazibesi ile bölgemiz, ülkemizin her çeşit, ebat ve kalitenin bir arada üretilebildiği en büyük demir çelik üretim merkezi haline geldi.
Osmaniye Bölgemizde yapılacak bir liman projesiyle İhracat ayağında büyük gelişme yaşanır. Ege veya Marmara’daki çelik üreticilerinden daha avantajlı hale geliriz. Navlun ücretimi de daha ucuz olur. Bölgemizin avantajı gelişmekte olan Ortadoğu, Kuzey Afrika gibi pazarlara yakın oluşumuzdur.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.