Yusuf Karadeniz: “Türk sanayicisinin yay sektöründeki çözüm ortağıyız”
Türk sanayicisinin yay sektöründeki çözüm ortağıyız
Türk sanayicisinin yay sektöründeki çözüm ortağıyız
1956 yılında Giresun’da dünyaya gelen Yusuf Karadeniz, henüz çocuk yaşlarda çalışma hayatına atılmış… İstanbul Karaköy’de başlayan iş hayatına çıraklıkla başlayan Karadeniz; kalfalık, ustalık gibi aşamalardan geçmiş. 10 yıllık bir sürenin ardından kendi firmasını kurmaya karar vermiş ve 1978 yılında Karadeniz Yay Sanayi adlı firma faaliyete başlamış. Şu anda İMES Sanayi Sitesi’nde 2 katlı, toplam 510 metrekare kapalı alanda çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık 33 yıldır kesintisiz olarak sektöre olan hizmetlerini sürdüren Yusuf Karadeniz’i ofisinde ziyaret ederek yapmış oldukları çalışmaları kendisinden dinledik…
Karadeniz Yay bünyesinde neler yapıyorsunuz? Ürün yelpazenizde hangi ürünler bulunuyor?
Firma olarak Baskı Yayları, Torsiyon Yaylar, Kancalı Yaylar, Çengelli Yaylar, Kurma Yayları, Zemberek Yayları, Bant Form, Tel Form, Tel Segmar, Tel Klips ve Bant Klips gibi ürünlerin üretimini yapıyoruz. Üretimimizi 0.10 mm’den 8.00 mm’ye kadar CNC makinelerde, 9.00 mm’den 20.00 mm’ye kadar mekanik makinelerde kalıpsız olarak yapmaktayız. Ürünlerimizde kullandığımız hammaddelerin kalitesinden ödün vermiyoruz ve müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz. Belli bir kalite çıtamız var ve her geçen yıl bu çıtayı yükseltmek için gayret gösteriyoruz.
Peki, üretimini yapmış olduğunuz ürünler hangi sektörlerde kullanılıyor?
Ürünlerimiz ağırlıklı olarak Otomotiv, İnşaat, Elektrik - Elektronik, Tekstil, Oyuncak, Makine, Kozmetik, Sağlık ve Gıda sektörü gibi birçok alanda ürünlerimiz kullanılıyor. Bahsi geçen sektörlerde söz sahibi olan ve uzun yıllardır kendi alanlarında hizmet veren önemli firmalara çözüm ortaklığı sunuyoruz. Bu firmalar bizleri kalitemizden, standartlarımızdan ve zamanında teslimat prensibimizden dolayı tercih ediyorlar.
Yay sektörünün içinde bulunduğu durum ve firmalar arası rekabet hakkında neler düşünüyorsunuz?
Yay sektörü uzun yıllardır varlığını sürdüren ve her geçen gün kendini geliştiren, yenileyen ve büyüyen bir sektör. Ülkemizde başta Otomotiv, Makine, Elektrik – Elektronik gibi çeşitli sektörlerin gelişmesiyle birlikte bizim sektörümüz de bu gelişmeye ayak uydurdu. Bu sektörün mensupları olarak bizler de Türk sanayicisine kaliteli ürün ve hizmet sunmak maksadıyla teknolojilerimizi ve makine parkımızı geliştirmeye gayret ediyoruz. Onların beklentileri doğrultusunda üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Rekabete gelince; bu konuda diğer meslektaşlarım konuya nasıl bakıyorlar bilmiyorum fakat biz mümkün olduğu kadar rakip firmalarla dayanışma içerisinde olmayı ve fiyattan ziyade ürün kalitesiyle rekabet etmeyi tercih ediyoruz.
Son olarak 2011 yılının son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti, 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
2011 yılı firmamız açısından oldukça verimli geçti diyebiliriz. Üretim rakamlarımız önemli ölçüde arttı. Buna bağlı olarak makine parkımıza önemli ilaveler yaptık. 2012 yılına gelince; Avrupa ülkelerinde baş gösteren ekonomik kriz nedeniyle birçok ülke iflasın eşiğine gelmiş durumda… Belki Yunanistan’ın iflas konumuna gelmiş olması ülkemiz ekonomisine pek zarar vermeyecek olsa da; İtalya, İspanya, İngiltere gibi ülkelerin yaşayacağı problemlerin dolaylı olarak ülkemizi etkileyeceği kanaatindeyim. Buna karşın, krizlerle yaşamayı ve kriz ortamında ticaret yapmayı öğrenmiş bir ülke olan Türkiye, yaşanacak durgunluğun en az etkilenen tarafı olacaktır. Kısacası temkinliyiz ama 2012’den de umutsuz değiliz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.