Zengin taş kömürü rezervlerine rağmen ihtiyacın yüzde 85i ithalat yoluyla karşılanıyor
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiyenin, zengin taş kömürü rezervine sahip olmasına rağmen, taş kömürü ihtiyacının yüzde 85inin ithalat yoluyla karşılandığını söyledi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, zengin taş kömürü rezervine sahip olmasına rağmen, taş kömürü ihtiyacının yüzde 85’inin ithalat yoluyla karşılandığını söyledi.
Muslu, “Ülke ihtiyacı artarken, kömür üretimi azalmış ve ithalat artmıştır. Biz madenciler olarak bu tablodan şikâyetçiyiz” dedi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, yaptığı yazılı açıklamada uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’nin kendi öz kaynaklarını yeterince kullanamadığını kaydetti. Doğal gaz ihtiyacının yüzde 97’si, petrol ihtiyacının yüzde 87’si ve taş kömürü ihtiyacının yüzde 85’inin ithalat yoluyla karşılandığını belirten Muslu, 2007’de kömür ithalatına 2 milyar dolar ödendiğini ifade etti. Muslu, 2010’da taş kömürü tüketiminin yıllık 23 milyon tona ulaşacağının hesaplandığını kaydetti.
Muslu, “Bu ihtiyaç önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Taş kömürü havzamız bu tüketimin ancak 3 milyon tonluk bölümünü karşılamakta, geriye kalan 20 milyon ton taş kömürü ihtiyacının karşılanması için ithalat yoluna gidilmektedir. Taş kömürü ithalatına harcanan para 3 milyar dolara yaklaşmıştır” diye konuştu.
Havzada bilinen taş kömürü rezerv miktarının 1 milyar 300 milyon ton olduğunu vurgulayan Ramis Muslu, bunun da yaklaşık 180 yıllık bir üretim anlamına geldiğini kaydetti. Türkiye’nin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek rezervin Zonguldak’ta mevcut olduğunu anlatan Muslu, şöyle devam etti:
“Özellikle 1990 sonrası izlenen yanlış ekonomik ve siyasi politikalar sonucu Türkiye Taşkömürü Kurumu üretim yapamaz duruma gelmiştir. Ülke ihtiyacı artarken, kömür üretimi azalmış ve ithalat artmıştır. Demir- çelik sanayisi enerji hammaddesi olarak dışa bağımlı hale gelmiştir. Biz, havzada taş kömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablodan şikâyetçiyiz. Biz, ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.